Korona – tärkeää tietoa kevytyrittäjälle

Olenko oikeutettu työttömyysturvaan? Miten toimin jos joudun karanteeniin? Onko YEL-työtuloni sopivalla tasolla? Jos tuloni tippuvat, kannattaako tarkistaa veroprosentti?

 • Kevytyrittäjän työttömyysturva ja tuet koronatilanteessa. Olemme tehneet tietopaketin, josta löydät ohjeet tukien hakemiseen. Tutustu tietopakettiin.
  • Päätoimiset yrittäjät voivat hakea työttömyysetuutta takautuvasti.  Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Laki on voimassa 30.6.2020 asti. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät. Lue tarkemmat ohjeet TE-palveluiden sivulta.
  • Lomautetulla on 1.4.2020 alkaen oikeus työttömyysetuuteen muun muassa yritystoiminnan ja opintojen estämättä. Tämä koskee henkilöitä, jotka toimivat sivutoimisina yrittäjinä ja jossain muualla päätyössä. Lue Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
  • Kela korvaa ansionmenetyksen karanteenin aikana. YEL-vakuutettu voi saada tartuntatautikorvausta YEL-työtulon perusteella, mutta myös vakuuttamaton voi tietyillä kriteereillä saada korvausta. Jos työskentelet opintojen ohella tai työttömänä ollessasi työskentelet ajoittain ja sinut määrätään olemaan poissa työstä tartuntataudin vuoksi, voit tältä osin olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan. Voit seurata koronatilanteen vaikutuksia Kelan palveluihin, hakemusten käsittelyyn ja etuuksiin Kelan ajankohtaista-sivulla.
 • THL tiedottaa ja antaa ajankohtaisia ohjeita koronaviruksesta kansalaisille, työpaikoille ja matkailijoille. Sivulta löytyy myös viestintämateriaaleja (mm. videoita ja tulostettavia ohjeita)  käsi- ja hygieniasta käytettäväksi omassa liiketoiminnassasi.
 • YEL-vakuutus: Kannattaa tarkistaa, että on YEL-työtulo on sopivalla tasolla ja olla yhteydessä omaan eläkevakuutusyhtiöön mahdollisesta joustosta maksuihin.
 • Työeläkeyhtiö Elo ohjeistaa YEL-vakuutettuja asiakkaitaan koronakaranteenin ja sairastumisen varalle. Elon yritys- ja yrittäjäasiakkaiden on mahdollista saada työeläkemaksuihin (YEL- ja TyEL-vakuutukset) maksuaikaa laskuille, joiden eräpäivä on 20.3.2020-30.6.2020 välisellä ajalla
 • Verohallinto pyytää asioimaan ensisijaisesti OmaVerossa. Jos esimerkiksi tarvitset muutosta veroprosenttiisi, se hoituu OmaVerossa. Jos tarvitset nopeita neuvoja, Verottajan somekanavat toimivat tähän tarkoitukseen loistavasti ja sitä kautta saa myös paljon tarpeellista tietoa.
 • Suomen Yrittäjät julkaisee yrittäjille ajankohtaisia neuvoja koronaviruksen aiheuttamiin tilanteisiin. Nettisivuille on kerätty laaja tietopaketti yrittäjille ja he järjestävät myös webinaareja koronaan liittyen.
 • Eezy seuraa koko ajan koronavirustilanteen kehittymistä. Seuraamme aktiivisesti valtiohallinnon virallisia ohjeistuksia. Paras tapamme auttaa tilanteessa on noudattaa annettuja ohjeistuksia samalla varmistaen, että pystymme tukemaan yhteiskunnan toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Liiketoimintamme pyörii tilanteesta huolimatta. Lue tiedotteemme.

Päivitetty 17.4.2020