Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tarkoittaa oikeutta vähentää teettämäsi työn kustannuksia omassa verotuksessasi. Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä, jota teetät omassa kodissasi, vapaa-ajan asunnossasi, vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa. Kotitalousvähennyksen kannalta asumismuodolla ei ole merkitystä eli voit saada vähennystä riippumatta siitä, omistatko asunnon vai asutko vuokralla tai vaikkapa asumisoikeusasunnossa.

Mistä työstä kotitalousvähennyksen voi saada?

Kotitalousvähennystä voit saada tavanomaisesti kotitaloustyöstä. Tällaiseksi katsotaan esimerkiksi siivous, silitys, pyykinpesu, lastenhoito, ruuanlaitto, asunnon remontointi, piha-ja puutarhatyöt, lumen auraus, lumien pudotus katolta, pihapuiden kaato, polttopuiden teko sekä televisioiden, digiboksien ynnä muiden tietotekniikkalaitteiden ja -ohjelmistojen asennus käyttökuntoon. Verohallinnon sivuilta löytyy tarkempaa tietoa siitä, mitkä kaikki työt oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Jos olet saanut samaa työsuoritusta varten esimerkiksi omaishoidon tukea tai kunnan myöntämän palvelusetelin tai esimerkiksi lasten kodinhoidon tukea, ei kotitalousvähennystä ostamastasi työsuorituksesta myönnetä.

Paljonko kotitalousvähennystä saa?

Kun ostat työn itsensätyöllistäjältä, joka laskuttaa Eezyn kautta, saat kotitalousvähennyksen verottajan ehtojen mukaisesti eli voit vähentää arvonlisäverollisesta työn osuudesta 40 %. Kotitalousvähennyksen tietoihin kirjaat Eezyn Y-tunnuksen (2197002-2).

Vähennystä ei saa tarvikkeista tai matkakuluista, joten laskulla on oltava eriteltynä työn osuus ja vähennykseen oikeuttamattomat kulut, kuten tarvikkeet ja matkakulut.

Kotitalousvähennys on enintään 2 250 euroa vuodessa, ja vähennyksen omavastuu on 100 euroa. Vähennys myönnetään sinä vuonna, jona olet maksanut työsuorituksesta saamasi laskun. (Tilanteessa, jossa huomaat vasta myöhemmin, että olisit voinut saada kotitalousvähennystä, voit hakea verotukseesi muutosta oikaisuvaatimuksella vielä verotuksen päättymisen jälkeenkin.)

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten sinä ja puolisosi voitte saada yhteensä 4 500 euron vähennyksen. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle teistä, jolloin omavastuu vähennetään vain kerran.

Eezy on vaivaton tapa ostaa työtä

Eezyn avulla voit työllistää helposti, ilman että sinun tarvitsee ryhtyä työnantajaksi kaikkine velvoitteineen. Maksamme palkan työnsuorittajallesi ja hoidamme laskutuspalveluihin soveltuvat työnantajan lakisääteiset velvoitteet. Maksat teettämäsi työn helposti yhdellä laskulla ja voit unohtaa palkanlaskennan, eläkemaksut, lomakkeiden täytön ja vuosi-ilmoitukset! Eezyn kautta toimivat henkilöt on vakuutettu 1 miljoonan euron vastuuvakuutuksella sekä tapaturmavakuutuksella. Palvelumme sopii yhtä hyvin yksittäisen työsuorituksen maksamiseen kuin vakituiseen työllistämiseen.

Tutustu palveluun tarkemmin.