Rahat loppumassa, mitä teen?

On vaikea nautiskella hiljaiselosta, jos täytyy stressata saako maksettua seuraavan kuun vuokran. Jaamme vinkkimme tiukentuneeseen taloustilanteeseen.


Voitko alentaa veroprosenttiasi?

Jos tulot alenevat, myös veroprosenttia voi alentaa. Tee laskelma loppuvuoden tuloistasi ja jos tuloarvio on pienempi, hae muutosverokortti OmaVerosta ja toimita se meille palkanmaksua varten.

Muista ilmoittaa verovähennykset

Voit saada veronpalautuksia tai välttyä mätkyiltä, kun muistat ilmoittaa verovähennykset veroilmoituksessasi. Mitä vähennyksiä kannattaa huomioida?

  • Veronalaiset matkakustannusten korvaukset eli ennakonpidätysvapaat matkakulut. Jos sinulle on maksettu veronalaisia matkakustannusten korvauksia, voit vähentää ne omassa verotuksessasi tulonhankkimismenoina.
  • Tulonhankkimiskulut. Tulonhankkimiskuluista ja niiden vähennysoikeudesta löydät tarkemman ohjeistuksen Verohallinnon sivuilta.
  • YEL-vakuutusmaksut. Maksamasi YEL-vakuutusmaksut voit vähentää joko omassa tai puolisosi verotuksessa.
  • Eezyn palvelumaksu, tapaturmavakuutusmaksu ja työnantajan sairausvakuutusmaksu. Teemme tarkemman ohjeistuksen verovähennyksistä kaikille käyttäjillemme ja miten löydät tärkeät luvut extranetistä veroilmoitusta varten. Lähetämme ohjeistuksen sähköpostilla ja tiedotamme siitä myös extranetissä.

Kuluja kannattaa karsia analysoimalla menot

Käy läpi viime kuukausien menosi. Karsi sellaisista menoista, joista ei hetkellisesti tule suurta vahinkoa: esim. lehtitilaukset tai tarjoilut asiakkaalle. Kaikkien kannalta merkityksellistä on myös välttää hamstraamista, säästät rahaa ja muillekin riittää tarvikkeita. Minimoi myymiesi tuotteiden tai työssä käyttämiesi tarvikkeiden varasto.

Huolehdi maksuista vastuullisesti

Jos laskujen maksaminen tekee sinulle tiukkaa, ole hyvissä ajoin yhteydessä velkojaan ja sovi pidemmästä maksuajasta. On hyvin todennäköistä että koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi saat ymmärrystä osaksesi ja asia järjestyy. Ole myös aktiivisesti yhteydessä pankkiin nykyisistä lainoistasi ja mahdollisista lyhennysvapaista.

Hae lyhennysvapaata lainoillesi

Valtion uusien toimien lisäksi pankit ovat kertoneet eri toimista kotitalous- ja yritysasiakkaidensa tilanteen helpottamiseksi. Esimerkiksi Danske Bank, Nordea, OP ja Aktia tarjoavat asiakkailleen lyhennysvapaita. Lue lisää YLE:n artikkelista.

Mistä matalakorkoista lainaa?

Ensisijainen rahoituskanava on pankki ja omaan pankkiin kannattaa olla yhteydessä, jos lisärahoitukselle on tarvetta.

Suomessa toimiville pk-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamasta häiriötilanteesta on jaossa lisärahoitusta eri tahoilta, mm. Business Finlandilta. Nämä rahoitukset eivät kuitenkaan ole haettavissa kevytyrittäjille tai toiminimille. Tiedotamme jos kevytyrittäjiä helpottavia päätöksiä tässä asiassa tehdään.

Paikkaa palkkapussiasi vuokratöillä

Eezy-konserniin kuuluva Eezy Henkilöstöpalvelut välittää keikkatöitä eri aloille ja nyt erityisesti kaupan alalla on kysyntää osaaville tekijöille. Lue lisää.

Tarkista voisitko saada tukea tai apurahaa

Tutustu kevytyrittäjän työttömyysturvaan ja tukiin koronatilanteessa. 

Onko sinulla velkoja ulosotossa?

Ulosotossa voidaan ottaa huomioon velallisen heikentynyt taloustilanne tietyin edellytyksin. Lue ulosottolaitoksen tiedote korona-tilanteessa. Jos tarvitset ulosoton vapaakuukausia, suosittelemme ottamaan yhteyttä ulosottoviranomaiseen ja tiedustelemaan mahdollisuutta siihen. Emme valitettavasti pysty Eezyllä vaikuttamaan ulosottoosi. Saamme tiedon ulosoton vapaakuukausista suoraan ulosottoviranomaiselta, ja huomioimme ne palkassasi. Jos kuitenkin ulosotossasi tapahtuu muutoksia aivan palkkapäiväsi hujakoilla, kannattaa varmistaa, että tieto on ehtinyt kulkeutua meillekin, niin saat palkkasi oikean suuruisena.

 

Artikkeli päivitetty 7.5.2020