Ulkomaan alv

Kun liiketoiminta kasvaa kansainvälisesti yli maiden rajojen, tulee ulkomaisten asiakkaiden laskuttaminen ajankohtaiseksi. Ulkomaisten asiakkaiden laskuttamisessa on pidettävä mielessä myös laskutuksessa käytettävä arvonlisävero. Opastamme ulkomaan alv:n perusteisiin ja yleisimpiin tilanteisiin lyhyesti tässä oppaassa.

Kevytyrittäjä ja ulkomaiset asiakkaat

Kevytyrittäjänä pystyt laskuttamaan myös ulkomailla olevia asiakkaita samaan tapaan maasta riippumatta. Eezyn kevytyrittäjäpalvelua käyttävät kevytyrittäjät pystyvät laskuttamaan ulkomaisia asiakkaitaan vaivattomasti.

Ulkomaisia asiakkaita laskutettaessa on kuitenkin syytä pitää huolta oikeaoppisesta arvonlisäverotuksesta. Laskuttaessasi suomalaisia asiakkaita Eezyn kautta kevytyrittäjänä, tulee sinun lisätä laskulle aina oman alasi alakohtainen alv.

Ulkomaisten asiakkaiden laskuttamisessa arvonlisäveron laskutuskäytäntö taas riippuu siitä, onko asiakkaana yksityishenkilö vai yritys, ja sijaitseeko asiakas EU-alueella vai EU:n ulkopuolella.

Kevytyrittäjällä laskutus koostuu pääasiallisesti palvelumyynnistä, minkä vuoksi seuraavat ohjeemme alv:n verotuskäytännöistä koskevat erityisesti palvelumyyntiä ulkomaille.

Laskut yksityishenkilölle

Palvelumyynti ulkomaisille yksityishenkilöille on arvonlisäverotuksen osalta yksinkertaista, sillä laskutus tapahtuu järjestäen arvonlisäverollisena. Laskulla käytetään tavanomaista alv-kantaa, jota käyttäisit omalla alallasi kotimaiselle asiakkaalle.

Laskut yrityksille EU:n ulkopuolelle

Palvelun myynti EU:n ulkopuolelle eroaa alv:n osalta kotimaisten yritysten laskuttamisesta. Pääsääntöisesti EU:n ulkopuolelle yrityksille myytävät palvelut tulee laskuttaa arvonlisäverottomina.

Laskut yrityksille EU:n sisällä

Kolmas mahdollinen tilanne palveluiden ulkomaanmyynnin arvonlisäverotuksessa on EU:n sisällä tapahtuva palvelumyynti. EU:n sisällä tapahtuvaa palvelumyyntiä yrityksille verotetaan yleisesti käänteisellä alv:llä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjänä laskutat asiakastasi 0 % alv:llä, mutta laskun maksaja on itse velvollinen tilittämään alv:n. Käänteistä alv:tä varten tarvitset ulkomaisen asiakasyrityksen alv-numeron (englanniksi VAT-number).

Tavanomaisesta palvelujen yhteisömyynnin alv-kohtelusta EU:n sisällä eroavat kuitenkin tietyt toimialat, kuten henkilöstönkuljetus-, ravintola- ja ateriapalvelut. Täydellisen listan palveluista löydät Verohallinnon ohjeistuksesta. Jos laskutettavalla eurooppalaisella yrityksellä ei ole alv-numeroa, käytetään ulkomaan laskua ja nollaverokantaa.

Kevytyrittäjänä ulkomailla

Eezyllä voit laskuttaa ulkomaisia asiakkaita Suomessa tekemästäsi työstä, mutta myös työskennellä itse ulkomailla.

Eezy-kevytyrittäjänä voit itse työskennellä ulkomailla ja laskuttaa ulkomailta käsin niin suomalaisia kuin ulkomaisia asiakkaitasi ilman ongelmia, kunhan olet verovelvollinen Suomessa.

Toimiessasi kevytyrittäjänä ulkomailla, tapahtuu suomalaisten ja ulkomaisten yrittäjien laskuttaminen täysin samaan tapaan kuin kotimaasta käsin, kunhan olet verovelvollinen Suomessa. Mikäli et ole verovelvollinen Suomessa, ei laskuttaminen kevytyrittäjänä ole mahdollista Eezyn kautta.

Epäselvät tilanteet

Mikäli ulkomaille laskutettavan palvelujen myynnin arvonlisäverotuksesta herää kysymyksiä, voit turvautua Verohallinnon syventävään ohjeeseen palvelujen ulkomaankaupasta tai ottaa yhteyttä Eezyyn.

Muista tämä ulkomaan alv:stä kevytyrittäjänä

  • Palvelujen myynti ulkomaalaisille yksityishenkilöille on arvonlisäverollista.
  • Palvelujen myynti yrityksille EU:n ulkopuolella on arvonlisäverotonta.
  • Palvelujen myynnissä yrityksille EU:n sisällä sovelletaan käänteistä arvonlisäveroa, jossa palvelun ostaja tilittää alv:n.

Tutustu myös:

Kevytyrittäjä ja alv

Alv-kannat