Yleistä

Rekisteröityminen on maksutonta eikä velvoita sinua mihinkään. Katso lisää.

Toiminimen tai osakeyhtiön perustaminen ei tosiaankaan ole vaikeaa, se onnistuu helposti vaikkapa www.perustayritys.fi -palvelun avulla. Ratkaisevaa onkin se, että perustaessasi esim. toiminimen tai osakeyhtiön, sitoudut myös yrittäjän velvollisuuksiin. Sinun on mm. huolehdittava ennakko- ja arvonlisäverojen maksusta, pidettävä kirjanpitoa, jne. Voit palkata tilitoimiston tekemään käytännön työt, mutta olet silti itse vastuussa siitä, että kaikki ilmoitukset ja maksut hoidetaan ajallaan. Todennäköisesti hoidat kuitenkin laskujen tekemisen, lähettämisen ja myyntireskontran itse.

Eezyn kautta toimiessasi sinulla ei ole muita yrittäjän velvollisuuksia kuin YEL-vakuuttamisesta huolehtiminen – ja siinäkin me autamme sinua. Markkinoit palveluitasi, sovit töistäsi ja aikatauluistasi, Eezyn hoitaessa hallinnolliset ja lakisääteiset velvoitteet. Ansiosi maksetaan sinulle palkkana, josta on jo vähennetty kaikki kulut. Tulotasosi riippuu laskutuksesi määrästä, kuten tilanne olisi myös omassa yrityksessä. Eezyn palvelua ei siis ole perustettu siksi, että yrityksen perustaminen olisi vaikeaa tai monimutkaista. Eezy on perustettu helpoksi vaihtoehdoksi laskuttaa oma työ, tarvitsematta perustaa omaa yritystä kaikkine velvollisuuksineen ja riskeineen.

Eezyn kautta voi toimia kaikilla aloilla, joilla myydään lähinnä omaa osaamista ja työtä. Mikäli toimintasi vaatii suuria investointeja kalustoon, suosittelemme oman yrityksen perustamista. Jos harjoitat tavaran vähittäis- tai tukkumyyntiä tai pidät nettikauppaa, jossa myydään tuotteita suoraan kuluttajille käyttäen maksamista verkkopankin tai luottokorttien kautta, ota yhteyttä neuvontaamme.

Tähän ei ole yleispätevää laskukaavaa, koska näitä asioita ei voi suoraan verrata. Mikäli teet itse laskutuksen ja kirjanpidon, ja sinulla on aina riittävästi töitä, tuottaa oma yritys paremman rahallisen tuloksen. Mutta mikäli lasket omille paperitöille hinnan, saattaa Eezy olla edullisempi toimintamuoto.

Olet mm. verotuksen ja kirjanpitovelvollisuuden kannalta palkansaaja. Työttömyysturvalaissa sinut rinnastetaan yrittäjään. Sinulla on silti mahdollisuus saada ns. soviteltua päivärahaa, mikäli yrittäjämäisen toimintasi katsotaan olevan sivutoimista. Eläkevakuuttamisen osalta kuulut YELin piiriin eli sinun tulee ottaa YEL-vakuutus, mikäli vakuuttamisvelvollisuuden kriteerit täyttyvät kohdallasi.

Laskutuspalvelua käyttäessäsi hyväksyt ja vahvistat sen, ettet ole työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa toimeksiantajaasi.

Lisätietoa työttömyysturvaan liittyen löytyy Työmarkkinatorin sivuilta.

Emme välitä tai markkinoi töitä. Jokainen Eezyn kautta työskentelevä markkinoi itse omaa työtään ja palvelujaan. Yhtenä markkinointikanavana voit hyödyntää Jobit-sivustoamme, jossa voit markkinoida osaamistasi maksutta.

Sopiiko Eezy minulle?

Verokortilla työskennellessä kyseessä on työsuhde. Se tarkoittaa, että työnantaja joutuu hoitamaan kaikki työnantajan lakisääteiset velvollisuudet. Varsinkin projektiluonteisissa sekä lyhytaikaisissa työtehtävissä tämä koetaan usein hankalaksi.

Toimiessasi Eezyn kautta voi toimeksiantajasi ostaa työtäsi laskulla. Me Eezyssä huolehdimme kaikista laskutuspalveluihin sovellettavista lakisääteisistä maksuista. Lisäksi palveluumme sisältyy myös vakuutukset, joten sinä voit keskittyä täysipainoisesti työhösi.

Kyllä voit, tähän ei ole rajoituksia Eezyn taholta.

Kyllä, suosittelemme! Eezyn avulla voit helposti ja riskittömästi testata sekä kehittää yritysideaasi. Aloittaessasi kauttamme voit heti keskittyä tuottavaan toimintaan, koska sinulla ei ole lainkaan yrityksen perustamiseen liittyviä velvollisuuksia. Mikäli päätät myöhemmin perustaa oman yrityksen, se on huomattavasti riskittömämpää, kun olet jo saanut kokemusta markkinoinnista sekä yrittäjämäisestä työskentelystä, ja sinulla on valmiita asiakkaita. Ja mikäli toteat, ettei yrittäminen vastaakaan kuvitelmaasi, ei toimintasi lopettaminen Eezyn kautta toimittuasi edellytä mitään toimenpiteitä. Oman yrityksen lopettaminen sen sijaan vaatii ilmoituksia viranomaisille.

Starttirahaa hakiessasi lasketaan eduksesi valmiutesi toimia yrittäjänä, sekä yrittäjäkokemus. Menestyksellinen toiminta kauttamme luetaan eduksesi starttirahapäätöstä tehdessä.

Voit kyllä. Vaatimuksenamme on, ettei sinulla ole omaa aktiivisessa toiminnassa olevaa yritystä samaan aikaan, kun toimit Eezyn kautta. Voit lopettaa oman yrityksesi, tai keskeyttää sen toiminnan poistamalla se ennakkoperintä- sekä alv-rekisteristä.

Voinko käyttää Eezyä omalla alallani?

Eezy sopii hyvin kodinhoito- ja kotisiivousalalle, ja kauttamme toimiikin lukuisia alan ammattilaisia. Omaan yritykseen verrattuna toiminta on Eezyn kautta helpompaa, koska Eezy tekee ja lähettää laskut asiakkaillesi. Voit vähentää työväline- ja tarvikehankintasi, lisäksi voimme korvata oman auton käytön verovapaina kilometrikorvauksina. Mikäli tarvitset työssäsi apulaista, onnistuu se helposti Eezyn kautta.

Sopii oikein hyvin, Eezyn kautta toimiikin suuri määrä luovien alojen ammattilaisia. Eezyn kautta voit laskuttaa työsi helposti tarvitsematta perustaa omaa yritystä.

Eezyn kautta toimittaessa on kalustehankintojen vähennysmahdollisuus rajoitettu. Kalustohankinnat kannattaakin vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksenä. Tästä on etuna myös se, että kalusto jää omaan omistukseesi.

Osallistumismaksujen laskutus onnistuu hyvin. Voimme kerätä maksetut osallistumismaksut yhdeksi eräksi, josta laskemme ja maksamme sinulle palkan. Huomioimme vähennyksinä tarvike-, matka-, tilavuokra-, avustaja- ym. kulusi.

Eezy sopii hyvin käännöstöiden laskutukseen, myös ulkomaisten toimeksiantajien laskutus onnistuu.

Jotta voi tarjota palveluita (kotipalvelua) asiakkaille arvonlisäverottomasti ja ottaa vastaan palveluseteleitä, tulee sinun olla hyväksyttynä kaupungin sosiaalipalveluiden tuottajien rekisteriin. Kaupungeilla ei ole yhtenevää linjausta siitä, voiko palvelutuottaja toimia ilman omaa Y-tunnusta, laskuttaen työnsä Eezyn kautta. Tästä syystä kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä kaupungin sosiaalipalveluihin ja tiedustella, voiko palvelusetelituottaja laskuttaa työnsä Eezy Kevytyrittäjät Osk:n kautta. Mikäli Eezyn kautta laskuttaminen ei ole kaupungin näkökulmasta este, voit hakeutua palvelusetelituottajaksi täyttämällä hakemuslomakkeen, jonka myös Eezy osaltaan täyttää ja allekirjoittaa.
Palvelusetelituottajaksi hyväksytään tuottajat, jotka täyttävät hakulomakkeessa ja sääntökirjassa mainitut kriteerit ja ehdot. Erillistä sopimusta kaupungin ja palveluntuottajan välille ei tehdä, vaan hakulomake allekirjoituksineen ja sitoumuksineen toimii sopimuksena.
Tarkempia tietoja palvelusetelituottajaksi hakeutumisesta eri kaupungeissa löydät hakemalla verkosta hakusanoillapalvelusetelituottaja + kaupungin/kunnan nimi.

Palvelun käyttö

Voit tehdä työn joko itse tai työkuntana yhdessä muiden työnsuorittajien kanssa, joiden kaikkien on kuitenkin rekisteröidyttävä palvelumme käyttäjäksi. Voitte jakaa laskutussumman sopimassanne suhteessa. Kaikki työnsuorittajat voivat vähentää omat työn tekemisestä aiheutuneet kulunsa.

Voit hyvin työskennellä vain yhdelle toimeksiantajalle.

Laskutus

Laskutustiedot ilmoitetaan Eezyn extranetissä täyttämällä laskuluonnos. Katso tarkemmat ohjeet käsikirjasta.

Alarajaa ei ole, voit tarvittaessa laskuttaa myös pieniä summia. Eezyn palvelumaksu on 5-7 % + alv arvonlisäverottomasta laskutussummasta, palvelumaksu peritään palkanmaksun yhteydessä.

Tarkastamme laskuun merkittävät tiedot ja pyrimme korjaamaan mahdolliset virheet ennen laskun lähettämistä. Mahdollisissa epäselvyyksissä saatamme myös ottaa yhteyttä sinuun merkintöjen korjaamiseksi. Pyrimme aina siihen, että toimeksiantajasi saa työstäsi asianmukaisen ja virheettömän laskun.

Voit laskuttaa kauttamme myös yksityishenkilöitä. Työn tilaajan on mahdollista saada työn osuudesta kotitalousvähennys, mikäli verottajan edellytykset täyttyvät. Kannattaa huomioida jo laskutuksessa, että työn osuus on erotettu materiaaleista, tarvikkeista sekä matkakuluista.

Laskussa näkyy nimesi, yhteystietonasi on puhelinnumerosi. Halutessasi voidaan laskuun lisäksi merkitä mahdollisesti käyttämäsi markkinointinimi ja logosi. Voit tämän lisäksi tuoda oman nimesi / markkinointinimesi esiin myös varsinaisessa laskutustekstissä.

Mikäli lähetät oikein täytetyn laskuluonnoksesi viimeistään klo 17, teemme ja lähetämme laskusi vielä samana päivänä. Voit seurata laskutuksesi tilaa laskukohtaisesti extranetissämme. Katso tarkemmat ohjeet.

Tietyissä tilanteissa kyllä. Eezyn kautta voi laskuttaa alv-kannoilla 10 % tai 24 %, valinta tehdään laskuluonnoksessa. Myös arvonlisäveroton laskutus onnistuu, esimerkkeinä osa toimittajan töistä sekä esiintyvät taiteilijat. Jos et ole varma oman työsi arvonlisäverosta, neuvontamme auttaa sinua mielellään.

Ehdottomasti voit laskuttaa myös tarvikkeita ja matkakuluja sen mukaan, mitä sovit toimeksiantajasi kanssa. Tietoa kululaskutuksesta löydät täältä.

Tämä onnistuu lähes kaikissa tapauksissa hyvin. Tarkempaa tietoa ulkomaan laskutuksesta.

Kyllä voit, laskuluonnoksessa on tätä varten valintamahdollisuus.

Mikäli toimeksiantajasi suoritus on myöhässä, voit pyytää meitä käynnistämään perintätoimenpiteet. Mikäli suoritusta ei saada kahden maksumuistutuksen jälkeenkään, voimme pyynnöstäsi siirtää velan perintäyhtiön hoidettavaksi. Näistä perintätoimenpiteistä ei koidu sinulle kuluja. Vaikka velat saadaankin yleensä perittyä, kannattaa varsinkin suuremmat työt kuitenkin pyrkiä jakamaan useisiin laskutuseriin riskin pienentämiseksi.

Palkanmaksu

Palkkalaskurilla voit laskea paljonko laskutussummastasi maksetaan palkkaa.

Palkkalaskelma muodostuu aina automaattisesti ja siirtyy maksettavaksi heti suorituksen tultua toimeksiantajalta tai viimeistään valitsemanasi kuukauden päivänä. Saapuneita maksusuorituksia voit seurata reaaliaikaisesti extranetissämme. Voit valita itsellesi sopivan palkanmaksupäivän extranetissä näistä vaihtoehdoista:

  • Heti suorituksen tultua
  • Kuukauden 1. päivänä
  • Kuukauden 7. päivänä
  • Kuukauden 14. päivänä
  • Kuukauden 22. päivänä
  • Kuukauden viimeisenä päivänä
  • Kahdesti kuussa, 1. ja 14. päivänä
  • Kahdesti kuussa, 7. ja 22. päivänä
  • Kahdesti kuussa, 14. ja kuun viimeisenä päivänä

Palkkalaskurilla voit laskea paljonko laskutussummastasi maksetaan palkkaa.

Kulujen korvaaminen

Työn tekemisestä aiheutuneita kulujasi voivat olla esim. tarvike-, materiaali- ja matkakulut. Mikäli näitä kuluja ja hankintoja ei otettaisi mitenkään huomioon palkanmaksusi yhteydessä, olisi palkanmaksun perusteena koko asiakkaaltasi laskutettu summa. Tällöin myös tuosta työsi hintaan mahdollisesti sisältyvästä kulujen osuudesta menisivät samat sivukulut ja verot kuin palkastasi, jolloin saisit takaisin vain osan kuluihin menneistä rahoistasi.

Tämän vuoksi erotamme tuon kulujen osuuden asiakkaaltasi saadusta rahasta jo ennen palkanlaskentaa, ja korvaamme, eli maksamme sen sinulle kokonaisuudessaan takaisin. Vasta tämän jälkeen jäljelle jäävä summa on työn osuus, ja vain siitä pidätetään palkanmaksuun liittyvät sivukulut.

Sinulle tositteen perusteella takaisin maksetut kulusi eivät ole palkkaa, eivätkä myöskään palkan yhteydessä maksettavia verottomia korvauksia, joten ne eivät näy palkkatodistuksessasi, eivätkä tulorekisteriin lähettämissämme palkkailmoituksissa. Jos haet kilometrikorvauksia, päivärahoja tai ateriakorvauksia, myöskään nämä eivät näy palkkatodistuksella, mutta ilmoitamme ne tulorekisteriin.

Kirjanpidon vaatimuksista johtuen korvaamme kuluja 2 kuukautta kuitin ostopäivästä palkanmaksuun. Mikäli kulut on laskutettu asiakkaalta, voidaan kulut korvata tapauskohtaisesti pidemmältä ajalta. Kulut korvataan ainoastaan palkanmaksun yhteydessä, joten kannattaa myös huomioida mahdollisuus vähentää kuluja omassa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksinä.

Yksi menotosite voi kohdistua useampaan eri työhön, kuitenkin niin, että kululomakkeella on selvitys kaikista niistä laskuista, joissa kuitin tarvikkeet on käytetty.

Tietokoneen, kameran tai puhelimen hankintamenoja ei voi käyttää vähennyksenä kauttamme. Tämä johtuu lähinnä siitä, että verottaja yleensä katsoo näihin hankintoihin sisältyvän myös yksityiskäyttöä. Näiden korvaaminen saattaisi johtaa siihen, että lopullisessa verotuksessa ainakin osaa vähennyksestä voitaisiin pitää palkkana. Näiden korvaaminen johtaisi myös siihen, että ne olisivat tosiasiallisesti meidän omaisuuttamme, jolloin niiden vaihtaminen tai myynti olisi hankalaa.

Näiden ja muitten vastaavien hankintojen osalta voit hakea henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi tulonhankkimisvähennystä.

Mitään määriteltyä henkilö- tai työkohtaista ylärajaa kuluille ei ole. Työstä on kuitenkin aina jäätävä vähintään työehtosopimuksen mukainen minimipalkka kulujen korvaamisen jälkeen. Tämä saattaa joissain tapauksissa rajoittaa korvattavien kulujen sekä myös verovapaiden korvausten huomioimista.

Voit skannata tai ottaa kuiteista selkeät kuvat kännykällä ja liittää kuitit suoraan kululomakkeelle.

Suosittelemme säilyttämään alkuperäiset kuitit palkanmaksuun saakka siltä varalta, etteivät ne jostain syystä olisi olleet kelvollisia ja joutuisimme pyytämään uudet tiedostot.

Katso tarkemmat ohjeet kulukuittien toimittamisesta.

Vakuutukset

Eezyn kautta toimiessasi et mahdollisen lakisääteisen YEL-vakuutuksen lisäksi yleensä tarvitse muita omia vakuutuksia. Eezyllä on vastuuvakuutusten lisäksi työssä sattuvien tapaturmien varalta tapaturmavakuutus, jonka sisällön löydät täältä.

Eezyn palveluun sisältyy kaikki työt kattava toiminnan vastuuvakuutus, joka korvaa mahdolliset henkilö- ja esinevahingot 1 miljoonaan euroon saakka. Vakuutus on voimassa myös Suomen ulkopuolella tehtävissä töissä, lukuunottamatta Pohjois-Amerikkaa ja sota-alueita.

Vastuuvakuutus on automaattisesti voimassa, eikä sen voimassaolo vaadi sinulta mitään toimenpiteitä.

Eezyn palveluun sisältyy konsultin vastuuvakuutus. Liikkeenjohdon konsultointi, vastaavan työnjohtajan toiminta ja kuntoarviokonsultointi eivät kuulu konsulttivakuutuksen piiriin. Näitä töitä ei voi vakuuttaa konsultin vastuuvakuutuksella.

Eläkevakuutus

Laskutuspalveluiden käyttäjät luokitellaan eläkevakuuttamisen kannalta yrittäjiksi 1.5.2017 lähtien. Se tarkoittaa, että mikäli vuosityötulosi ylittää YEL-vakuutuksen minimirajan, on sinulla oltava YEL-vakuutus.

Olemme tehneet YEL-vakuuttamisesta mahdollisimman mutkatonta ja voit hoitaa YEL-vakuuttamisen kätevästi Eezyn kautta työeläkeyhtiö Elosta. Lue lisää YEL-vakuuttamisesta Eezyn kautta.

YEL-vakuutusmaksut ovat kokonaan verovähennyskelpoisia.

Työttömyysturva

Jos Eezyn maksamat palkat ovat kuukaudessa enintään 300 euroa tai 4 kalenteriviikon jaksolla enintään 279 euroa, saamasi palkka ei vaikuta päivärahan suuruuteen.

Jos saatu tulo on suurempi kuin ns. suojaosuus 300/279 euroa, tulo sovitellaan työttömyyspäivärahaan.

Käytännössä sovittelu tarkoittaa sitä, että päivärahastasi vähennetään ns. suojaosan ylittävästä osasta puolet Eezystä saamastasi palkasta. Tarkempaa tietoa tästä saat päivärahan maksajalta.

Jos olet työtön, ja saat ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa, voit menettää oikeutesi saada työttömyyskorvausta, mikäli työllistyt Eezyn kautta kokopäiväisesti. Päätöksen kokopäiväisyydestä tekee työvoimaviranomainen.

Eezyn, kuten muidenkin laskutusyritysten kautta tehty työ luokitellaan yrittäjämäiseksi toiminnaksi, joka ei kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa.

Mikäli olet ottanut YEL-vakuutuksen, sinulla on mahdollisuus yrittäjän työttömyysturvaan. Lisätietoa saat myös AYT-kassan sivuilta.

Työttömyysturvalakiin tuli useita muutoksia tämän vuoden alusta lähtien. Itsensätyöllistäjiä koskee erityisesti muutos, jonka mukaan päätoimisesti itsensä yrittäjämäisesti työllistävä säilyttää oikeutensa työttömyysetuuteen, mikäli työllistyminen kestää yhtäjaksoisesti enintään kaksi viikkoa (14 kalenteripäivää).

Lyhytkestoisesta yrittäjämäisestä työstä, kuten muustakin tehdystä työstä, ilmoitetaan tulot ainoastaan etuuden maksajalle, ja ne otetaan huomioon maksettavan työttömyysetuuden määrässä. TE-toimisto ei tee selvitystä eikä anna lausuntoa tällaisesta lyhytkestoisesta yritystoiminnasta.

Työttömyysturvalaki ei rajaa sitä, kuinka usein henkilö voi työllistyä yrittäjämäisesti alle kahden viikon mittaisissa jaksoissa. Periaatteessa voisi siis ajatella, että yhden päivän tauko toimeksiantojen välissä riittäisi, mutta TE-toimistojen ja Kelan tulkintoja selvittäessämme olemme törmänneet ristiriitaisiin ja hieman epäselviin lausuntoihin.

Tällä hetkellä suosituksemme on, että jos haluat varmuudella turvata oikeutesi työttömyysetuuteen, ota jo ensimmäisen (enintään kahden viikon mittaisen) työskentelyjakson jälkeen yhteys TE-toimistoosi ja pyydä arvioimaan oma tilanteesi.

Yleinen työttömyyskassa YTK ylläpitää Kevytyrittäjän työttömyysturvaopasta.

Eezy Osk