Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on vapautta

Kevytyrittäjyys on vapautta tehdä juuri sellaista työtä kuin haluat silloin, kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Kevytyrittäjänä suoritat työt ja asiakkaasi maksaa laskulla tai EezyPay-maksulinkin kautta. Näin voit tehdä töitä joko päätoimisesti tai sivutoimisesti – juuri sen verran, mikä sinun tilanteeseesi sopii.

Kevytyrittäjänä pystyt testaamaan omaa yritysideaasi ja ylipäätään yrittäjyyttä. Kevytyrittäjyys on helppo vaihtoehto omalle yritykselle, sillä me hoidamme yrittäjän byrokratian puolestasi ja voit toimia ilman omaa y-tunnusta tai toiminimeä.

Ryhdy Eezy-kevytyrittäjäksi yli 40 000 rekisteröityneen tavoin ja anna Eezyn siivittää sinut lentoon! Suomen ensimmäisenä kevytyrittäjäpalveluna ja yli 15 vuoden kokemuksella kevytyrittäjyydestä tarjoamme kaiken tietämyksemme myös sinulle.

Kevytyrittäjänä toteutat unelmasi ilman omaa yritystä

Kevytyrittäjyys tarkoittaa käytännössä, että sinun ei tarvitse huolehtia kaikista yrittäjyyteen liittyvistä velvollisuuksista itse. Me Eezyllä autamme sinua ja hoidamme työläät paperityöt puolestasi. Huolehdimme ajoissa tarvittavista maksuista ja ilmoituksista, muistuttelemme velvollisuuksista ja pidämme huolen asioistasi.

Kevytyrittäjänä voit keskittyä omaan juttuusi. Asiakkaasi maksaa joko perinteisellä laskulla tai kätevällä EezyPay-maksulinkillä. Asiakkaasi saa työstäsi virallisen laskun (tai EezyPaylla kuitin) ja sinä saat toimintasi tuloksen palkkana. Kevytyrittäjyys on helppoa, sillä vältyt monilta tavanomaisen yrittäjän velvollisuuksilta.

Työtä ilman omaa y-tunnusta ja toiminimeä

Kevytyrittäjyys onnistuu huoletta ilman omaa yritystä, y-tunnusta tai toiminimeä. Y-tunnus on yleiskielessä käytetty lyhenne yritys- ja yhteisötunnuksesta, ja viittaa yritystä yksilöivään numerosarjaan. Kevytyrittäjänä käytät kevytyrittäjäpalvelun y-tunnusta veloittaessasi asiakkaitasi. Toimintasi pyörii täten sujuvasti myös ilman omaa y-tunnusta.

Toiminimi vaatii kiinteitä kuukausittaisia kuluja, joita kevytyrittäjällä ei välttämättä ole. Yksityiset elinkeinonharjoittajat, eli kevytyrittäjät, eivät tarvitse toimintaansa toiminimeä kuten suuremmat yhtiöt. Voit siis kokeilla unelmiesi saavuttamista myös ilman toiminimeä – helppoa, eikö? 

Ei kirjanpitovelvollisuutta

Kirjanpito voi kuulostaa monimutkaiselta ja olla monelle se tylsin osa yrittäjyyttä. Kevytyrittäjänä ulkoistat kaikki paperityöt meille ja vapaudut kirjanpidon taakasta ja vastuusta. Asiakkaasi maksaa suoraan Eezylle, ja me maksamme työsi tuloksen palkkana. Kaikki kirjanpito tapahtuu Eezyn kautta, joten sinulle jää huomattavasti vähemmän byrokraattista vastuuta.

Ei alv-ilmoituksia ja yrittäjän veroilmoitusta

Myös kevytyrittäjän verotus toimii huolettomasti ulkoistaessasi rahaliikenteen Eezylle. Kaikki paperityö hoituu kauttamme, eikä sinun tarvitse hoitaa veroilmoituksia tai arvonlisäveron ilmoituksia lainkaan.

Aloita kevytyrittäjyys helposti

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on vaivatonta. Käytännössä aloittaminen sujuu näin helposti:

1

Rekisteröidy palveluumme – se on maksutonta.

2

Sovi työstä ja hinnoittelusta asiakkaasi kanssa. Suorita homma.

3

Laadi lasku tai EezyPay-maksusivu nettipalvelussamme – me hoidamme loput paperityöt aina laskujen tarkistamisesta palkanmaksuun.

4

Nauti työsi hedelmistä palkan kilahtaessa tilillesi.

Tutustu tarkemmin siihen, miten kevytyrittäminen toimii ja mitä palveluita ja etuja pystymme sinulle Eezyn Kevytyrittäjänä tarjoamaan.

Mikä tekee kevytyrittäjyydestä kevyttä?

Yrittäjän arki on usein haastava yhdistelmä vapautta ja vastuuta. Antoisuudestaan huolimatta yrittäjänä toimimista ei yleensä kuvata höyhenenkevyeksi liitelyksi, olitpa sitten kevytyrittäjä tai y-tunnuksella toimiva yrittäjä. Kevytyrittäjä tekee ihan yhtä lailla hartiavoimin töitä palkkansa eteen kuin y-tunnuksen omistava yrittäjä.

Keveys tuleekin lähinnä siitä byrokratian painosta, jonka annat omilta harteiltasi meidän harteillemme. Paperitöistä, jotka me teemme puolestasi. Velvoitteista, joiden kanssa sinun ei tarvitse säätää minuuttiakaan. Tuesta, jota saat meiltä yrittäjyytesi kaikissa vaiheissa. Tunteesta, ettei tarvitse huolehtia kaikesta itse, ja voit keskittyä työhön totaalisesti.

 • Lyhyempi To Do -lista? Kyllä!
 • Keveämpi mieli? Toivottavasti!
 • Enemmän aikaa laskuttavan työn tekemiseen? Ehdottomasti!

Kevytyrittäjyys soveltuu monelle toimialalle ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Mietitpä sitten satunnaisten keikkahommien tekemistä päivätyön ohessa tai kokoaikaiseksi yrittäjäksi ryhtymistä, kevytyrittäjyys on oiva vaihtoehto yritysidean testaamiseen. Kevytyrittäjänä tutustut yrittäjyyteen helposti ja voit tehdä tavallisen yrittäjän töitä pienin velvollisuuksin.

Kevytyrittäjän palkka

Entä miten kevytyrittäjän palkka muodostuu? Joskus kevytyrittäjää saattaa mietityttää, kuinka paljon hinnoista jää käteen verojen, palvelumaksujen ja muiden lakisääteisten vähennysten jälkeen. Kokeile Eezyn palkkalaskuria niin näet, paljonko sinun tulee veloittaa työstäsi saadaksesi haluamasi palkan.

Kevytyrittäjän palkasta vähennetään aina tietyt kulut, kuten verokorttisi mukainen ennakonpidätys, Eezyn palvelumaksu ja mahdollisten lisäpalvelujen maksut. Lisäpalveluihin voi kuulua esimerkiksi EezyExpress-palvelu, jonka avulla saat palkan käyttöösi jopa heti laskutuspäivänä. Jos olet velvollinen ottamaan YEL-vakuutuksen, palkastasi vähennetään myös sairausvakuutusmaksu, jonka saat selville palkkalaskurin avulla.

Kevytyrittäjän työttömyysturva

Olet kevytyrittäjänä oikeutettu työttömyysturvaan kokonaisvaltaisesta työllistymistilanteestasi riippuen. Työttömyysetuuksiin kuuluvat peruspäiväraha, ansiosidonnainen päiväraha tai työmarkkinatuki. Korvaukset arvioidaan esimerkiksi seuraavien tilanteiden perusteella:

 • Olet pääsääntöisesti palkkatöissä ja harjoitat kevytyrittäjyyttä tämän ohella. Jos jäät työttömäksi päätyöstäsi, selvittää TE-toimisto sivu- tai päätoimisen yrittäjyytesi työttömyysetuudet.
 • Olet työtön ja aloitat kevytyrittäjyyden ja laskutuspalvelun käytön tänä aikana. Vaikka laskutuspalvelun käyttö kannattaa, voi sen käyttö kuitenkin vaikuttaa kevytyrittäjän työttömyysturvaan.

Aloita kevytyrittäjyys vaikka heti

Haluaisitko kevytyrittäjäksi? Eezyn palveluun rekisteröityminen on maksutonta, eikä se velvoita sinua mihinkään. Aloita vaikka saman tien tai tutustu rauhassa.

Rekisteröidy

Tee työ

Veloita asiakasta

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin kevytyrittäjyydestä ja mihin tilanteisiin kevytyrittäjyys erityisesti sopii. Lisäksi löydät vastauksen myös siihen, miksi kannattaa valita kumppaniksi juuri Eezy Kevytyrittäjät.

Jos et löydä vastausta kysymyksiisi, ota meihin yhteyttä. Asiakaspalvelumme on sinua varten!

Mikä on kevytyrittäjä?

Kevytyrittäjänä työllistät itsesi ja myyt omaa osaamistasi. Toimit itsenäisesti ja yrittäjämäisesti, ilman omaa Y-tunnusta. On kuitenkin hyvä tietää, että kevytyrittäjä on markkinointitermi ja kyseessä on melko uusi työn tekemisen muoto.

Kevytyrittäjänä olet verotuksen ja kirjanpitovelvollisuuden kannalta palkansaaja. Tämä tarkoittaa, että kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse tehdä yrittäjän veroilmoitusta, kirjanpitoa eikä arvonlisäveroilmoituksia verottajalle, kuten Y-tunnuksella toimivan yrittäjän tarvitsee. Tästä byrokratian kevennyksestä kevytyrittäjä-termikin on lähtöisin.

Kevytyrittäjänä olet työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjä. Kevytyrittäjä ei ole työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa toimeksiantajaansa, eikä kevytyrittäjä ole myöskään työsuhteessa kevytyrittäjäpalveluun. Kevytyrittäjällä on silti mahdollisuus saada ns. soviteltua työttömyyspäivärahaa, jos yrittäjämäisen toiminnan katsotaan olevan sivutoimista.

Myös eläkevakuuttamisen osalta kevytyrittäjä rinnastetaan yrittäjään. Kevytyrittäjänä kuulut YEL-vakuutuksen piiriin ja vastaat YEL-vakuuttamisesta itse.

Kevytyrittäjänä toimiminen eroaa suoraan verokortilla työskentelystä siten, että verokortilla työskennellessä kyseessä on työsuhde. Se tarkoittaa, että työnantajasi hoitaa tällöin kaikki työnantajan lakisääteiset velvollisuudet. Varsinkin projektiluonteisissa sekä lyhytaikaisissa työtehtävissä tämä koetaan usein hankalaksi, tai se ei aina ole edes mahdollista. Kevytyrittäjältä työtä voi ostaa laskulla kuten yritykseltä, ja me huolehdimme kaikista laskutuspalveluihin sovellettavista lakisääteisistä maksuista. Lisäksi kaikki kevytyrittäjämme ovat vakuutettuja työajan tapaturmavakuutuksella ja toiminnan vastuuvakuutuksella.

Lue lisää Eezyn kevytyrittäjyydestä.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys sopii useimmille toimialoille. Voit tehdä esimerkiksi rakennustöitä, digimarkkinointia, valokuvausta, konsultointia tai esports-pelaajan töitä. Kevytyrittäjyys on toimiva ratkaisu moneen tilanteeseen:

 • Yrittäjyys kiinnostaa, mutta yrittäjäksi ryhtyminen tuntuu liian vaivalloiselta. Yrityksen perustaminen, kirjanpito, verotus ynnä muut yrittäjän velvollisuudet saattavat tuntua hankalilta ja monimutkaisilta. Toimiessasi kauttamme sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä, eikä aikasi kulu yrittäjän velvollisuuksien hoitamiseen tai paperitöihin. Voit keskittyä omaan työhösi ja sen markkinointiin – me hoidamme kaiken muun!
 • Haluat muuttaa taitosi elannoksi. Kauttamme toimii lukuisia päätoimisia kevytyrittäjiä. Riittää, että sinulla on jokin taito, josta muut ovat valmiit maksamaan. Voit myös helposti toimia eri toimialoilla tehden erilaisia töitä: tulosi voivat koostua vaikkapa personal trainerin töistä, pihojen suunnittelusta ja sisältöjen kirjoittamisesta.
 • Haluat testata suunnitelmiasi riskittömästi ennen oman yrityksen perustamista. Eezyn avulla voit testata yritysideaasi helposti, hankkia asiakkaita ennen oman yrityksen perustamista ja muutenkin tulla tutuksi oman työn kanssa. Voit milloin tahansa lopettaa palvelumme käytön, ja siirtyä toimimaan oman yrityksesi kautta. Jos aiot hakea starttirahaa, on Eezyn kautta saadusta kokemuksesta sinulle hyötyä.
 • Haluat toimia yrittäjämäisesti päätyösi ohella. Keikka-, kausi- ja projektiluontoiset työt esimerkiksi opiskeluiden tai oman palkkatyön ohessa on näppärä tehdä Eezyn kautta. Tällöin voit keskittyä pelkästään keikkojen tekemiseen, eikä sinun tarvitse käyttää aikaasi sivutoimisen yrittäjän velvollisuuksiin tai paperitöihin.
 • Sinulla on osaamista tai harrastus, josta saat satunnaisia tuloja. Yksityishenkilönä et voi suoraan laskuttaa asiakkaitasi, vaan tarvitset sitä varten joko oman yrityksen tai voit hoitaa rahaliikenteen kätevästi kevytyrittäjäpalvelun avulla. Jos satunnaiset tulot kiinnostavat, mutta yrittäminen ei, kevytyrittäjänä on helppo hoitaa rahaliikenne esimerkiksi EezyPayn avulla.
 • Olet työtön ja haluat työllistää itsesi. Vaikka et olisikaan löytänyt itsellesi työpaikkaa, saattaa osaamisellesi ja työpanoksellesi silti löytyä tarvetta sekä ostajia. Useimmissa yrityksissä löytyy tekemätöntä työtä, mutta sitä ei teetetä työsuhteessa esimerkiksi työn projekti- tai kausiluontoisuuden vuoksi. Tällöin työn laskutusmahdollisuus saattaa olla ratkaisu.
 • Haluaisit perustaa yrityksen, mutta et pääse ennakkoperintärekisteriin. Jos sinulla on verovelkaa, ei perustamasi yritys todennäköisesti pääse verottajan ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuuluminen on käytännössä välttämätöntä, jotta voit laskuttaa työsi. Toimiessasi Eezyn kevytyrittäjänä, sinun ei tarvitse kuulua ennakkoperintärekisteriin, koska me laskutamme työsi ja hoidamme rahaliikenteen.

Palvelumme käyttäjän tulee olla yksityishenkilö ja verovelvollinen Suomeen. Seuraavissa tapauksissa kannattaa olla yhteydessä neuvontaamme, niin neuvomme, miten pääset alkuun:

 • Olet alaikäinen – olet tervetullut Eezyn kevytyrittäjäksi, mutta tarvitset palvelun käytön aloittamiseen luvan huoltajaltasi.
 • Haluat ottaa käyttöön Zettle-maksupäätteen EezyPay-maksuratkaisu voisi myös olla sinulle sopiva ratkaisu maksuliikenteen hoitamiseen.
 • Myyt palveluasi verkkoalustallaEezyPay saattaisi toimia myös tässä tilanteessa.
 • Sinulla on jo oma yritys – voit jatkaa toimintaasi Eezyn kautta, mutta sinulla ei kuitenkaan voi olla omaa aktiivisessa toiminnassa olevaa yritystä samaan aikaan, kun toimit kauttamme kevytyrittäjänä. Voit lopettaa oman yrityksesi, tai keskeyttää sen toiminnan poistamalla sen ennakkoperintä- sekä alv-rekisteristä.
 • Olet jonkun muun kuin EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen. Tämä ei ole este palvelumme käytölle, mutta muilla kuin EU- tai ETA-kansalaisilla tulee olla työskentely- ja oleskelulupa.

Mihin tilanteisiin kevytyrittäjyys ei sovi?

Kaikkia töitä ei voi laskuttaa Eezyn kautta kevytyrittäjänä, tai niitä voi tehdä vain rajoitetusti. Tutustuthan ennen aloittamista toimialoihin ja töihin, joiden tekemistä kevytyrittäjänä on rajoitettu.

Oma yritys vai kevytyrittäjyys?

Eezyn kevytyrittäjyys sopii moneen tilanteeseen, mutta joissain tapauksissa oma yritys voi olla parempi vaihtoehto.

Kevytyrittäjyys on oiva vaihtoehto, kun..

 • Kirjanpito, yrittäjän veroilmoitus ja muut yrittäjän paperityöt eivät kuulu intohimon kohteisiisi tai vahvimpiin osaamisalueisiisi. Sen lisäksi että säästyt kevytyrittäjänä edellä mainituilta, saat meiltä myös tukea ja apua aloituksen lisäksi toimintasi kaikissa vaiheissa.
 • Haluat toimia yrittäjämäisesti, muttet ole innostunut oman yrityksen perustamisesta ja pyörittämisestä.
 • Haluat siirtyä nopeasti ja helposti suoraan toimintaan – riittää että rekisteröidyt palveluun ja voit tehdä heti ensimmäisen työsi kevytyrittäjänä!
 • Et halua opetella kaikkea yksin – me neuvomme kaikissa tärkeissä asioissa: mm. oman työn hinnoittelussa, laskutuksessa, arvonlisäverotuksessa, kulukorvauksissa ja verovähennyksissä.

Suosittelemme oman yrityksen perustamista, jos…

 • Toimit tuotteiden jälleenmyyjänä. Kauttamme ei voi harjoittaa ainoastaan tavaroiden, materiaalien tai muidenkaan tuotteiden jälleenmyyntiä. Voit kuitenkin myydä Eezyn kautta tarvikkeita ja materiaaleja, jos ne liittyvät tekemääsi työhön. Myös itse valmistamiasi ja suunnittelemiasi tuotteita voit myydä kauttamme. Jos toimit myyntiedustajana myyden tuotteita tai palveluita toimeksiantajasi lukuun, voit laskuttaa korvauksen Eezyn kautta.
 • Toimintasi vaatii suuria investointeja kalustoon. Kevytyrittäjänä et voi käyttää vähennyksinä tietokoneita, puhelimia, kameroita, tai muitakaan vastaavia hankintoja, joita voidaan käyttää muuallakin kuin laskuttamassasi työssä. Voit kuitenkin saada nämä hankinnat vähennettyä tulonhankkimiskuluina omassa veroilmoituksessasi.
 • Haluat toimia arvonlisäverottomasti, koska liikevaihtosi on pieni. Omassa yrityksessä voit toimia arvonlisäverottomasti, jos liikevaihtosi jää pienemmäksi kuin 15 000 € / 12 kk. Eezyn kautta toimiessasi tätä mahdollisuutta ei ole. Arvonlisäverottomuudesta on etua silloin, jos asiakkaasi ovat yksityishenkilöitä tai arvonlisäverottomia yhteisöjä. Jos asiakkaasi ovat arvonlisäverovelvollisia yrityksiä, ei arvonlisäverottomuudesta ole hyötyä, koska laskuun sisältyvä arvonlisävero on vähennyskelpoinen läpikulkuerä, eikä siis työsi hintaa nostava kulu.

On myös olemassa tiettyjä töitä, joita ei voi laskuttaa tai voi tehdä rajoitetusti Eezyn kautta kevytyrittäjänä. Tutustu rajoitettuihin töihin.

Miksi valitsisin Eezyn?

Haluat päästä helpommalla

Toiminimen tai osakeyhtiön perustaminen ei tosiaankaan ole vaikeaa, sillä se onnistuu helposti vaikkapa Perustayritys.fi -palvelun avulla. Ratkaisevaa onkin, että perustaessasi esimerkiksi toiminimen tai osakeyhtiön, sitoudut myös yrittäjän velvollisuuksiin. Sinun on mm. huolehdittava ennakko- ja arvonlisäverojen maksusta ja pidettävä kirjanpitoa. Voit palkata tilitoimiston tekemään käytännön työt, mutta olet silti itse vastuussa siitä, että kaikki ilmoitukset ja maksut hoidetaan ajallaan. Todennäköisesti hoidat YEL-vakuutuksen, työajan tapaturma- ja vastuuvakuutuksen ottamisen sekä laskujen tekemisen, lähettämisen, niistä muistuttelun sekä myyntireskontran itse.

Eezyn kevytyrittäjäpalvelua ei siis ole perustettu siksi, että yrityksen perustaminen olisi vaikeaa tai monimutkaista. Eezy on perustettu helpoksi vaihtoehdoksi laskuttaa oma työ, tarvitsematta perustaa omaa yritystä.

EezyPay-maksuratkaisun avulla tarjoamme nyt entistäkin helpompaa kevytyrittäjyyttä. EezyPay säästää aikaasi ja vaivaasi, mahdollistaa asiakkaallesi joustavat maksutavat (mm. MobilePayn) ja sinulle nopeamman tavan saada maksun työstäsi. Lue lisää EezyPaysta.

Haluat vastuullisimman kumppanin

Eezyn kautta toimiessasi sinulla ei ole muita yrittäjän velvollisuuksia kuin mahdollisen YEL-vakuutuksen ottamisesta huolehtiminen – ja siinäkin me autamme sinua. Markkinoit palveluitasi, sovit töistäsi ja aikatauluistasi, Eezyn hoitaessa hallinnolliset ja lakisääteiset velvoitteet. Kaikki kevytyrittäjämme ovat asianmukaisesti vakuutettuja sekä työtapaturman että toimeksiantajille tai ulkopuolisille aiheutuvien henkilö- ja esinevahinkojen varalta. Vakuutukset tuovat turvaa myös kevytyrittäjän asiakkaille ja niitä myös usein edellytetään. Meille on kunnia-asia, että kaikki asiasi hoidetaan vimpan päälle.

Tarvitset neuvoja ja sitä, että parastasi ajatellaan

Toimiessasi Eezyn kautta et jää yksin, vaan voit aina luottaa asiantuntevaan apuumme ja läpinäkyvään toimintaamme. Me haluamme, että onnistut ja neuvomme sinua niin alussa kuin matkan varrellakin kevytyrittäjyyteen liittyvissä asioissa: oli kyse sitten työn hinnoittelusta, sopimusasioista, oikeista alv-prosenteista tai kulujen laskuttamisesta. Meillä on paljon pitkäaikaisia, tyytyväisiä kevytyrittäjiä ja meidät tunnetaan erinomaisesta asiakaspalvelusta ja ylivoimaisesta asiantuntemuksesta. Seuraamme tarkasti kevytyrittäjyyteen ja yrittäjyyteen liittyviä asioita ja pidämme sinua ajantasalla uutiskirjeiden, webinaarien, podcastien ja somekanaviemme avulla. Eezyn kevytyrittäjänä pääset halutessasi kiinni myös Eezy-konsernin keikkatyömahdollisuuksiin.

Tutustu myös kevytyrittäjiemme kokemuksiin meistä.

Millainen on kevytyrittäjän työttömyysturva?

Kun työskentelet kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta, olet työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjä. Työttömyysturvaasi ja oikeuteesi työttömyysetuuteen vaikuttaa se, oletko päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot.

Päätoiminen yrittäjyys

Päätoimisella yrittäjällä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, eikä sinulle tällöin voida maksaa työttömyysetuutta. Jos yrittäjämäinen toimintasi täyttää YEL-vakuuttamisen ehdot ja sinulla on YEL-vakuutus, sinulla on mahdollisuus yrittäjän työttömyysturvaan.

Lisätietoa kevytyrittäjän työttömyysturvasta saat myös Yrittäjäkassan sivuilta.

Lyhytkestoinen yrittäjyys

Itsensä yrittäjämäisesti työllistävä säilyttää oikeutensa työttömyysetuuteen, jos työllistyminen kestää yhtäjaksoisesti enintään kaksi viikkoa (14 kalenteripäivää).

Lyhytkestoisesta yrittäjämäisestä työstä, kuten muustakin tehdystä työstä, ilmoitetaan tulot ainoastaan etuuden maksajalle, ja ne otetaan huomioon maksettavan työttömyysetuuden määrässä. TE-palvelut ei tee selvitystä eikä anna lausuntoa tällaisesta lyhytkestoisesta yritystoiminnasta.

Suosituksemme on, että jos haluat varmuudella turvata oikeutesi työttömyysetuuteen, ota jo ensimmäisen (enintään kahden viikon mittaisen) työskentelyjakson jälkeen yhteys TE-toimistoosi ja pyydä arvioimaan oma tilanteesi.

Kevytyrittäjän työttömyysturvaopas:  

Yleinen työttömyyskassa YTK ylläpitää Kevytyrittäjän työttömyysturvaopasta.

Sivutoiminen yrittäjyys

Sivutoiminen työskentely yrittäjänä ei estä työttömyysetuuden maksamista. Arvion sivutoimisuudesta tekee TE-palvelut. Työttömyysetuutta voidaan tällöin maksaa soviteltuna eli työttömyysetuuden määrässä huomioidaan yritystoiminnasta saadut tulot.

Teen töitä kevytyrittäjänä ja työt loppuvat. Mistä haen työttömyysetuutta?

Työttömyysetuuksia on kolmea erilaista:

 • Ansiosidonnainen päiväraha. Voit kevytyrittäjänä hakea ansiosidonnaista päivärahaa, jos olet palkansaajien työttömyyskassan jäsen sekä täyttänyt työssäoloehdon aiemman työ- tai virkasuhteen perusteella. Yrittäjän työttömyyskassan jäsenenä olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan yrittäjätoiminnan lopetettuasi, mikäli ansiosidonnaisen päivärahan muut ehdot täyttyvät.
 • Peruspäiväraha. Voit hakea peruspäivärahaa Kelasta, jos et ole työttömyyskassan jäsen, mutta olet täyttänyt työssäoloehdon.
 • Työmarkkinatuki. Voit hakea työmarkkinatukea Kelasta, jos et ole täyttänyt työssäoloehtoa.

Olen työtön ja haluan kokeilla kevytyrittäjyyttä

Jos aloitat yli 2 viikkoa kestävän yritystoiminnan työttömyysaikanasi, yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Tämä tarkoittaa, että olet oikeutettu työttömyysetuuteen em. ajalta. Jos kuitenkin saat tuloa yritystoiminnasta kyseessä olevan neljän kuukauden aikana, sinulle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.

Olen työtön ja minulla on satunnaisia töitä kevytyrittäjänä

Työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa poistui 1.4.2024 alkaen. Jos työllistät itsesi kevytyrittäjänä sivutoimisesti, saat soviteltua työttömyysturvaa, eli tulosi pienentävät työttömyysturvan määrää. Perussääntö on, että jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.

Jos siis saat tällä hetkellä Eezyn kautta laskutetuista töistä palkkaa esimerkiksi 400 euroa kuussa, työttömyysturvan määrä pienenee suojaosan ansiosta 50 euroa. Työttömyysturvan suojaosan poistumisen jälkeen 400 euron palkkatulot vähentävät työttömyysturvaa 200 euroa.

Olen työtön ja työllistyn kokopäiväisesti kevytyrittäjänä

Jos olet työtön, ja saat ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa, voit menettää oikeutesi saada työttömyyskorvausta, jos työllistyt kevytyrittäjänä Eezyn kautta päätoimisesti. Päätöksen päätoimisuudesta tekee TE-palvelut.

Mitä vakuutuksia kevytyrittäjä tarvitsee?

Kaikki kevytyrittäjämme ovat mahdollisimman hyvin vakuutettuja. Vakuutukset tuovat turvaa myös kevytyrittäjän asiakkaille, ja niitä myös usein asiakas edellyttää.

Palvelumaksuumme sisältyvät:

 • Työajan tapaturmavakuutus
 • Toiminnan vastuuvakuutus
 • Konsulteille konsulttivakuutus

Lisäksi saatat tarvita YEL-vakuutuksen, sillä laskutuspalveluiden käyttäjät eli kevytyrittäjät luokitellaan eläkevakuuttamisen kannalta yrittäjiksi. Se tarkoittaa sitä, että vastaat oman eläkevakuutuksesi järjestämisestä YEL-vakuutuksella, jos yrittäjämäinen toimintasi täyttää YEL-vakuuttamisen ehdot. Eezyn kautta toimiessasi et mahdollisen lakisääteisen YEL-vakuutuksen lisäksi yleensä tarvitse muita omia vakuutuksia.

Lue lisää kevytyrittäjän vakuutuksista.

Voidaanko kulujani korvata minulle kuten yrittäjälle?

Kulut ja kuitit aiheuttavat päänvaivaa useimmille meistä, sillä verottajalla on tarkat säädökset, kuinka niiden kanssa kuuluu toimia, ja mitä saa vähentää ja milloin. Kevytyrittäjän ja y-tunnuksella toimivan yrittäjän kulukorvauskäytännöt eroavat jonkin verran toisistaan. Työn tekemisestä aiheutuvat kulusi ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia kauttamme. Kulusi voivat olla esim. materiaali-, tarvike- ja matkakuluja, ja niiden on liityttävä laskutettavaan työhön.

Meille korvauskäytännöt sekä kulujen ja kuittien käsittely ovat tuttua huttua, ja ohjaammekin sinut oikeille raiteille, jos kuittihässäkkä pääsee yllättämään monimutkaisuudellaan takavasemmalta. Ota yhteyttä, olemme täällä apunasi.

Lue lisää, miten kulukorvausten ja kuittien käsittely Eezyllä hoituu.

Onko sinulla kysyttävää?

Voit aina soittaa, lähettää sähköpostia ja viestitellä kanssamme chatissa. Voit myös tulla juttelemaan paikan päälle tai sopia videotapaamisen.
Palvelemme arkisin klo 8-17, puh. 09 4242 1565 | startti.kevytyrittajat@eezy.fi