Rahat loppumassa, mitä teen?

On vaikea nautiskella hiljaiselosta, jos täytyy stressata saako maksettua seuraavan kuun vuokran. Tässä vinkkimme kevytyrittäjän tiukentuneeseen taloustilanteeseen.

Alenna veroprosenttiasi

Jos tulot alenevat, myös veroprosenttia voi alentaa. Tee laskelma loppuvuoden tuloistasi ja jos tuloarvio on pienempi, hae muutosverokortti OmaVerosta. Saamme verokortit suoraan Verottajalta, joten sinun ei tarvitse lähettää sitä meille erikseen.

Muista ilmoittaa verovähennykset

Voit saada veronpalautuksia tai välttyä mätkyiltä, kun muistat ilmoittaa verovähennykset veroilmoituksessasi. Mitä vähennyksiä kevytyrittäjän sitten kannattaa huomioida?

  • Tulonhankkimiskulut. Tulonhankkimiskuluista ja niiden vähennysoikeudesta löydät tarkemman ohjeistuksen Verohallinnon sivuilta.
  • YEL-vakuutusmaksut. Maksamasi YEL-vakuutusmaksut voit vähentää joko omassa tai puolisosi verotuksessa.
  • Eezyn palvelumaksu ja työnantajan sairausvakuutusmaksu. Teemme vuosittain tarkemman ohjeistuksen verovähennyksistä kaikille käyttäjillemme ja neuvomme, miten löydät tärkeät luvut nettipalvelustamme veroilmoitusta varten. Lähetämme vinkit uutiskirjeenä ja löydät ne myös nettipalvelustamme.

Huolehdi maksuista vastuullisesti

Jos laskujen maksaminen tekee sinulle tiukkaa, ole hyvissä ajoin yhteydessä velkojaan ja sovi pidemmästä maksuajasta. On hyvin todennäköistä että koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi saat ymmärrystä osaksesi ja asia järjestyy.

Hae lyhennysvapaata lainoillesi

Pankit ovat kertoneet eri toimista kotitalous- ja yritysasiakkaidensa tilanteen helpottamiseksi koronan aikana. Esimerkiksi Danske Bank, Nordea, OP ja Aktia tarjoavat asiakkailleen lyhennysvapaita. Ole aktiivisesti yhteydessä pankkiisi nykyisistä lainoistasi ja mahdollisista lyhennysvapaista.

Karsi kulujasi analysoimalla menot

Käy läpi viime kuukausien menosi tarkasti. Kuulostaa itsestäänselvältä ohjeelta, mutta usein kun rahatilanne alkaa käymään ahdistavaksi, sitä helposti tunkee maksamattomat laskut laatikon perälle ja yrittää sulkea koko ikävän asian pois mielestä. Kannattaa kuitenkin käyttää tovi jos toinenkin omien menojen analysointiin, sillä monesta pienestä menoerästä karsimalla saattaa saada juurikin kasaan ruokakauppaan tai tiettyyn laskuun tarvittavat rahat. Karsi ennen kaikkea sellaisista menoista, joista ei hetkellisesti tule suurta vahinkoa, mutta joita ilman pärjäät kuitenkin kuukauden tai kaksi. Kaikkien kannalta merkityksellistä on myös välttää hamstraamista: säästät rahaa ja muillekin riittää tarvikkeita. Minimoi myös myymiesi tuotteiden tai työssä käyttämiesi tarvikkeiden varasto.

Mistä matalakorkoista lainaa?

Ensisijainen rahoituskanava on pankki ja omaan pankkiin kannattaakin olla yhteydessä, jos lisärahoitukselle on tarvetta. Suomessa toimiville pk-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamasta häiriötilanteesta on jaossa lisärahoitusta eri tahoilta, mm. Business Finlandilta. Nämä rahoitukset eivät kuitenkaan ole haettavissa kevytyrittäjille tai toiminimille. Tiedotamme aktiivisesti, jos kevytyrittäjiä helpottavia päätöksiä tässä asiassa tehdään.

Paikkaa palkkapussiasi vuokratöillä

Eezy-konserniin kuuluva Eezy Henkilöstöpalvelut välittää keikkatöitä eri aloille ja osaaville tekijöille on aina kysyntää. Lue lisää.

Tarkista voisitko saada tukea tai apurahaa

Myös kevytyrittäjällä on mahdollisuus työttömyystukeen tietyissä tilanteissa ja kannattaa tarkistaa oma tilanne, jos työt loppuvat kokonaan tai käyvät vähiin.

Tutustu kevytyrittäjän työttömyysturvaan ja tukiin koronatilanteessa.

Jos sinulla on velkoja ulosotossa, tarkista mahdollisuutesi vapaakuukausiin

Ulosotossa voidaan ottaa huomioon velallisen heikentynyt taloustilanne tietyin edellytyksin. Jos tarvitset ulosoton vapaakuukausia, suosittelemme ottamaan yhteyttä ulosottoviranomaiseen ja tiedustelemaan mahdollisuutta siihen. Emme valitettavasti pysty Eezyllä vaikuttamaan ulosottoosi. Saamme tiedon ulosoton vapaakuukausista suoraan ulosottoviranomaiselta, ja huomioimme ne palkassasi. Jos kuitenkin ulosotossasi tapahtuu muutoksia aivan palkkapäiväsi hujakoilla, kannattaa varmistaa, että tieto on ehtinyt kulkeutua meillekin, niin saat palkkasi oikean suuruisena.

Valitse laskuillesi automaattinen perintä

Palvelumaksuumme sisältyy laskujen perintä ja me autamme rahojesi kotiuttamisessa huolehtimalla maksumuistutuksista ja muista perintätoimenpiteistä, jos niin toivot. Jos sinulla on huoli jostakin tietystä laskusta, jota asiakkaasi ei ole maksanut, voit aina olla meihin yhteydessä.

Kirjoittaja: Nina Blomqvist

Ninalla on usean vuoden kokemus Eezyn kevytyrittäjien palkanlaskennasta, ja verokortit sekä niihin liittyvät kysymykset ovat tulleet tutuiksi. Nina työskentelee nettipalvelumme kehitystiimissä kirjoittaen ohjeistuksia ja ideoiden parannuksia palvelumme käytettävyyteen.