Hyvän työn tarina: Jari, rakennusalan ammattilainen

”Vuonna 1980 pääsin ammattikoulusta Imatralla ja siitä lähtien olen tehnyt erilaisia rakennushommia. Välissä tein kyllä kymmenisen vuotta ravintolapuolen töitä ja vuosi on tullut asuttua Tukholmassakin. Nyt ollaan sellainen 25 vuotta oltu Kuopiossa ja jonkin verran on hommat muuttuneet sitten niiden aikojen, kun valmistuin. Nykyään rakennusalalla kun voidaan talvella tehdä jo paljonkin, mutta silloin kun valmistuin, tehtiin talvisin vain sisähommia. Esimerkiksi pari vuotta sitten olin työmaalla Kuopiossa, jossa rakennettiin kerrostaloa. Koko talvi asennettiin elementtejä, viimeiset elementit asennettiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Sinänsä on muuttunut homma vaativammaksi: kun tehdään talvella, pitää olla kaikki sääsuojaukset ja muut kunnossa.

Mulla oli yhdessä vaiheessa oma firma, mutta se oli aina sellaista värkkäämistä alvien sun muiden kanssa. Piti pitää huolta siitä, että rahaa jäi koko ajan jemmaan. Sitten luin Eezystä ja vuonna 2012 tein ensimmäisen laskuni sitä kautta. Ensi vuonna tulee siis 10 vuotta siitä, kun aloin tehdä hommia Eezy-kevytyrittäjänä. Olenkin sanonut tosi monelle, että oon tosi tyytyväinen. Meneehän siitä palkasta aina se palvelumaksuprosentti, mutta mun ei tartte huolehtia niin monesta asiasta kuin silloin kun oli oma yritys: kaikki vakuutukset on hoidettu, alvit menee automaattisesti, jos teen töitä yksityiselle ja niin edelleen. Jossain vaiheessa sitä ihan laskinkin, että ei ole loppujen lopuksi kovinkaan suuri ero euroissa sillä, että tekeekö omalla y-tunnuksella vai laskuttamalla Eezyn kautta. Jokusen euron voisi säästää sillä omalla y-tunnuksella, mutta tää on vaan niin vaivatonta.

Itse käytän myös jonkin verran EezyExpress -palkkaa, joka on tosi hyvä systeemi, kun palkan tarvitsee nopeasti. Kun on tällainen pienyrittäjä, niin saattaa välillä mennä viikko tai kaksi että ei ole töitä, niin on ihan hirveän hyvä etu, että palkan saa nopeasti. Hiemanhan se maksaa extraa, mutta se on vaan tosi hyvä ja toimiva.

Oon tehnyt rakennuspuolella vähän kaikenlaista; omakotitaloja, Lammin kivitaloja, aliurakkana erilaisille firmoille vaikka mitä. Tällä hetkellä oon Kuopion Prisman remontissa. Viime vuonna olin vanhemman pojan kanssa kesäkuusta helmikuulle tekemässä rivitalojen alakertoja valuharkoista. Mun molemmat pojat kun tekee myös Eezy-kevytyrittäjänä hommia: vanhempi myyntihommia tällä hetkellä ja nuorempi tekee opintojen ohella raksahommia.

Tulevaisuuden osalta haaveilen siitä, että josko sitä vielä muutaman vuoden töitä tekisi ja sitten keskittyisi ihan muihin juttuihin. Polvetkin alkaa olemaan aika kuluneet, ne kun näissä raksahommissa menee. Vaikka onhan tää työnteko aika kivaa, oon päässyt tekemään tosi monipuolisesti hommia.

Välillä tosin on ilo kaukana työmaalle astumisesta, kyllä se on vaan niin työntekoa sanan varsinaisessa merkityksessä. Niin monta kymmentä vuotta on jo tullut tehtyä, mutta kun ei niitä laskuja kukaan muukaan maksa, niin se on vain tehtävä, vaikka välistä vähän väsyttäisikin. Loman pitäminen on melkoisen hankalaa, kun omaan piikkiin tekee töitä, pitäisi osata jättää sitä rahaa vähän jemmaankin, jotta vois lomailla. Mutta ei sitä sitten vaan tuppaa jäämään. Täytyy vaan koittaa pitää edes pidennettyjä viikonloppuja aina välillä. Olishan se kiva välillä pitää vaikka kesällä parikin viikkoa lomaa ja olla mökillä, mutta kesä on tällä alalla kiivainta työaikaa. Koitapa siinä sitten mennä toimeksiantajalle sanomaan, että lomailee pari viikkoa kesken parhaan työsesongin.

Jos tekee aloittelijana töitä rakennusalalla, niin ei kannata olla kovinkaan ronkeli sen suhteen, mitä tekee. Kannattaa opetella vähän kaikkea, koska silloin työllistyy paljon paremmin. Ja jos aloittaa tekemään raksahommia kevytyrittäjänä, niin kannattaa sisäistää miten kevytyrittäjyys toimii, jotta osaa tarpeen tullen kertoa tuleville toimeksiantajille, miten homma toimii. Nykyään tosin tiedetään jo aika hyvin, mutta silloin kun itse aloittelin tekemään töitä Eezyn kautta laskuttamalla, oli ihan hirveästi epätietoisuutta kevytyrittäjyydestä. Nykyään on tosin paljon firmoja täällä Kuopiossakin, joilla ei ole kuin työnjohto omasta puolesta ja sitten kaikki työntekijät on aliurakoitsijoita. Tietoisuus ja ymmärrys kevytyrittäjyyttä kohtaan on kyllä kasvanut paljon kymmenessä vuodessa.

Kun olin välillä ravintola-alalla, niin siinä oppi tosi hyvin tulemaan ihmisten kanssa toimeen ja oppi myös jonkin verran lukemaan ihmisiä. Siitä on ollut kivasti hyötyä, varsinkin silloin kun tein paljon töitä yksityisille ihmisille tuossa aiemmin. Oon aina yrittänyt olla tosi avoimin mielin ja tulla kaikkien kanssa toimeen. Ja onhan sitä tässä vuosien varrella joutunut vähän tota omaa ylpeyttäkin nielemään. Asioita voi tehdä niin monella tavalla, joten oon näiltä nuorilta miehiltä oppinut kaikenlaista ja oon oppinut katsomaan asioita monelta kantilta. Vaikka sitä tiedostaakin sen, että on leipääntynyt omaan tapaansa tehdä töitä, niin aina sitä voi oppia jotakin uuttakin.

Oon paljon vuosien saatossa jutellut eezyläisten kanssa, mutta en oo koskaan heitä tavannut. Olin tossa jokunen vuosi sitten vuoden verran Helsingissä töissä ja oli puhetta, että olisin mennyt silloin Eezyn toimistolla käymään, mutta enpä sitten kuitenkaan koskaan ehtinyt, aina kun piti kuitenkin päästä viikonlopuksi perheen luokse kotiin Kuopioon.


Moi! Mä oon Jari ja tää on mun tositarina!

Oon 59-vuotias raksa-alan ammattilainen Kuopiosta ja toiminut Eezy-kevytyrittäjänä kohta kymmenen vuotta.

Lue lisää tositarinoita!