Hyvän työn tarina: VHZZ-Top laskuttaa Eezyllä

VHZZ-Top on taiteilijanimi, jonka takaa löytyvät visualistit Adrian ja Juhani. Siveltimen sijasta he piirtävät visionsa piuhojen, linssien ja kuvaruutujen avulla. VHZZ-Top tekee videotaidetta, mutta valtavirrasta poikkeavilla välineillä: he tekevät useimmat työnsä analogisesti käyttämättä tietokoneita ollenkaan.

VISIO Festival 2017 -tapahtumassa rakensimme videoseinän pakettiautoon. Meillä oli siinä noin kymmenen kuutiometriä kasikytluvun tv-studioteknologiaa: 12 kuvaputkimonitoria videoseinänä, 3kpl VHS-soitinta, 2kpl analogisia videomiksereitä, 2kpl VHS-C-videokameroita, 2kpl feedback-monitoreita, muutama viritetty ohjainpiiri ja loputon määrä piuhoja sekä adaptereita.”

VHZZ-Topin videoteos VISIO Festival 2017 -tapahtumassa.

Adrian ja Juhani olivat tunteneet toisensa jo pidempään ennen kuin he tajusivat, että kummatkin ovat tehneet erilaisia videoprojekteja ja olleet kiinnostuneita elektronisesta visuaalisesta taiteesta. Varsinkin heidän nuoruusvuosiensa rätisevät vhs-nauhat ja niiden rosoinen estetiikka viehätti heitä. Siitä alkoi kaverusten projekti tuottaa vastaavanlaisia elämyksiä myös yleisölle.

“Aina välillä, kun roudaa satoja kiloja elektroniikkaa ja vetää kymmeniä metrejä piuhoja, tulee sellainen fiilis, että voisiko tämän tehdä läppärillä ja videotykillä. Tietenkin saman kokoisen alueen saisi visualisoitua hyvin saman henkisesti myös tykillä ja läppärillä, mutta ei se olisi sama. Ykköset ja nollat eivät ole orgaanisia. Meidän signaalihäiriömme eivät ole efektejä, vaan oikeita häiriöitä ja muuta analogista kikkailua.”

Adrian virittää videoseinän johtoihin signaalihäiriötä pakettiauton takakontissa VISIO 2017 Festivaalilla. Kuva on otettu kaksikon tyyliin analogisella filmikameralla.

Taitelijoista kevytyrittäjiksi

VHZZ-Topin teokset ovat aina inspiroituneita analogisen teknologian orgaanisesta estetiikasta, eikä niitä ole ollut tarkoitus hyödyntää rahallisesti. Päivätyöt ovat pitäneet taiteilijat leivänsyrjässä kiinni ja teoksiensa kautta he ovat voineet toteuttaa itseään. Viimeisen puolentoista vuoden aikana heiltä on kuitenkin kysytty usein voisivatko he tulla tekemään taidettaan erilaisiin tapahtumiin korvausta vastaan. Usein he ovat kieltäytyneet tilaisuuksista, koska heistä on tuntunut liian raskaalta ruveta perustamaan yritystä sen takia, että voisivat laskuttaa muutaman kerran vuodessa.

“Emme olleet ajatelleet, että perustaisimme koskaan yritystä. Se on liian jäykkää ja vaatii hirveästi vastuuta. Mutta rahallisten korvausten saaminen tehdystä työstä kiinnosti, koska voisimme sijoittaa ne uusiin laitteistoihin. Emme koskaan kuitenkaan tehneet asian eteen mitään, koska halusimme keskittyä luomiseen.”

Mutta kaikki muuttui, kun he löysivät Eezyn:

“Ystävämme neuvoivat, että voisimme yrityksen sijaan hyödyntää kevytyrittäjäpalvelu Eezyä. Se ei vaadi yhtä paljon vastuunottoa ja sitoutumista kuin oman yrityksen perustaminen. Laskun voi luoda suoraan verkkopalvelussa ja he huolehtivat veroista sekä muusta byrokratiasta.“

Laskutusmahdollisuuden myötä kaksikon julkiset keikat ovatkin lähdössä nousukiitoon, eikä teoksia esitellä vain hämyisten gallerioiden takahuoneissa. Mikäli olet kiinnostunut tilaamaan analogisia videovisuaaleja tältä kaksikolta, niin voit lähettää heille viestiä VISIO Festivalin kautta: info@visiofestival.com.

Kirjoittaja: Arttu Talvitie / VISIO Festival

Lue lisää tarinoita!