freelancer

Yrityksen perustaminen

Oman yritystoiminnan perustaminen mahdollistaa oman osaamisen tai työn myymisen palveluiden tai tuotteiden muodossa. Yrityksen perustaminen on aina suuri valinta, joka toisaalta mahdollistaa omien unelmien tavoittelun, mutta vähentää käytettävissä olevien turvaverkkojen määrää. Lue lisää liiketoiminnan aloittamisesta ja yrityksen perustamisesta tässä artikkelissa.

Miten yritys perustetaan?

Oman yrityksen perustaminen onnistuu helposti netissä, mutta perustamisilmoituksen lisäksi yrittäjyys tuo mukanaan paljon lakisääteisiä velvollisuuksia. Yrityksen perustamisilmoitus on ensimmäinen askel yrittäjyyteen, ja ilmoituksen tekeminen onnistuu nykyään sähköisesti kahden yleisimmän yritysmuodon, eli toiminimen ja osakeyhtiön osalta. Yrityksen perustamisessa on kuitenkin otettava huomioon myös monta muuta asiaa, eikä pelkän perustamisilmoituksen tekeminen riitä.

1. Liiketoimintasuunnitelma ja starttiraha

Ennen yritystoiminnan perustamista kannattaa laatia liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen auttaa kartoittamaan oman liikeidean kannattavuutta, toteutettavuutta ja haasteita jo ennen suurien riskien ottamista. Lisäksi liiketoimintasuunnitelman tekeminen on edellytyksenä starttirahan hakemiselle.

Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen tuki, joka voidaan myöntää uudelle yrittäjälle korkeintaan kahdeksi peräkkäiseksi kuuden kuukauden mittaiseksi jaksoksi. Tuen tarkoituksena on turvata elanto yrityksen alkuaikana, kun palkkaa ei välttämättä pystytä vielä nostamaan. Starttirahaa tulee hakea mieluusti jo ennen yrityksen perustamista ja ainakin ennen yritystoiminnan aloittamista.

2. Valitse yritysmuoto

Ennen yrityksen perustamista sinun tulee valita perustettavan yrityksen yritysmuoto. Yleisimmin valinta tehdään toiminimen (eli yksityisen elinkeinonharjoittajan) ja osakeyhtiön välillä.  

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 46,7% kaupparekisterissä olevista yrityksistä oli toiminimiyrittäjiä ja 39,9% osakeyhtiöitä. Nämä yhtiömuodot soveltuvat useimpien yritysten tarpeisiin. Lue lisää toiminimestä ja osakeyhtiöstä.

Milloin kannattaa valita toiminimi?

Toiminimiyritys soveltuu yritystoimintaan, jossa myyt lähinnä omaa työtäsi, etkä sijoita liiketoimintaan suurta pääomaa tai ota suurta velkaa. Toiminimiyrittäjänä et varsinaisesti perusta itsestäsi erillistä yritystä, vaan harjoitat liiketoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana. 

Toiminimiyrityksen etuna on muodon keveys ja aloittamisen helppous. Toiminimellä yrityksen varat ja omat varasti ovat samaa kokonaisuutta – niin hyvässä kuin pahassa. Voit nostaa helposti rahoja yritykseltä omaan käyttöösi ilman sen suurempia ilmoituksia, mutta toisaalta kaikki yrityksen tuotto verotetaan henkilökohtaisena tulona ja olet vastuussa yrityksen veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi. Toiminimi ei ole paras valinta kasvuhaluiselle yritykselle tai lukuisten työntekijöiden palkkaamiseen.

Toiminimiyrityksen perustaminen on mahdollista ainoastaan yksin.

Koska osakeyhtiö on parempi vaihtoehto?

Osakeyhtiö on parempi vaihtoehto, kun suunniteltu liiketoiminta vaatii pääomaa, mukaan halutaan ottaa ulkopuolisia sijoittajia tai toimintaa aiotaan kasvattaa määrätietoisesti.

Osakeyhtiö on omistajistaan erillinen oikeushenkilö, joten yhtiön omistajat ovat vastuussa yhtiön veloista ja vastuista ainoastaan sijoittamallaan rahamäärällä. Osakeyhtiö mahdollistaa ulkopuolisten sijoittajien mukaan ottamisen helposti ja tarjoaa verotuksellisesti tehokkaat keinot yhtiön voittojen sijoittamiseksi takaisin liiketoimintaan.

Osakeyhtiö edellyttää kahdenkertaista kirjanpitoa, jonka lisäksi varojen nostamista yhtiöstä muun kuin palkanmaksun muodossa rajoitetaan tiukasti. Yhtiön ja omistajien varat ovat erilliset. 

Osakeyhtiön perustaminen ei enää edellytä vähimmäispääomaa, sillä yhtiö voidaan nykyään perustaa ilman osakepääomaa. Perustaminen ei kuitenkaan ole mahdollista yksin, sillä perustamisilmoitukselle vaaditaan aina vähintään yksi hallituksen varajäsen.

3. Yrityksen rekisteröinti

Yrityksen perustamisilmoitus on tehtävä PRH:n eli Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).  

Maksullinen perustamisilmoitus on mahdollista tehdä sähköisesti toiminimelle ja osakeyhtiölle. Perustamisilmoituksella ilmoitat perustettavan yrityksen toimialan ja nimen rekisteröitäväksi kaupparekisteriin.

4. Mahdolliset luvat, kirjanpito ja käytännön asiat

Joillakin toimialoilla yritystoiminnan harjoittaminen on kokonaan tai osittain luvanvaraista. Esimerkkejä tällaisista toimialoista ovat päivittäistavarakaupan tai autokorjaamotoiminnan harjoittaminen. Selvitä jo ennen yrityksen perustamista, vaaditaanko toimialallasi erillisiä lupia tai rekisteröintejä, sekä kyseisiä lupa-asioita hoitava virasto.

Kaikilla virallisilla yritysmuodoilla on lakisääteinen kirjanpitovelvoite. Toiminimiyrittäjät eli yksityiset elinkeinonharjoittajat saavat tietyin edellytyksin toteuttaa kirjanpidon yksinkertaisena ja maksuperusteisena. Osakeyhtiöltä edellytetään kuitenkin kahdenkertaista kirjanpitoa. Mikäli sinulla ei ole kaupallista koulutusta ja taloushallinnon syvällistä ymmärrystä, on kirjanpito yleensä kannattavinta ulkoistaa tilitoimistolle. Tällä tavoin säästät omaa aikaasi ja varmistut kirjanpidon oikeaoppisesta toteutuksesta. 

Muista kuitenkin huomioida kirjanpidosta, palkanmaksusta ja tilinpäätöksistä yrityksellesi syntyvät ylimääräiset kustannukset. Kirjanpidon kustannukset riippuvat yleensä kuukausittaisten tapahtumien määrästä. Tässä vaiheessa on syytä huolehtia myös muiden käytännön asioiden hoitamisesta, kuten yrityksen pankkitilin avaamisesta, tarpeellisten vakuutusten ottamisesta ja YEL-vakuutuksen järjestämisestä, mikäli olet YEL-velvollinen.

Kuka voi perustaa yrityksen?

Yrityksen perustamisen vaatimukset vaihtelevat hieman eri yritysmuotojen välillä, mutta lähtökohtaisesti edellytyksenä on asuminen Euroopan talousalueella, 18-vuoden ikä ja oikeustoimikelpoisuus. 

Ikärajasta voidaan poiketa huoltajien suostumuksella, mutta alaikäinen ei voi toimia osakeyhtiön toimitusjohtajana tai hallituksen puheenjohtajana eikä perustaa yritystä sähköisellä ilmoituksella. 

Asumisvelvoitteesta Euroopan talousalueella voidaan poiketa Patentti- ja rekisterihallituksen myöntämällä luvalla. Sähköisen perustamisilmoituksen käyttäminen edellyttää lisäksi suomalaista henkilötunnusta sekä vahvan tunnistautumisen keinoa, kuten verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta.

Mitä yrityksen perustaminen maksaa?

Yrityksen perustamisesta aiheutuu suora kustannus heti perustamisilmoituksen yhteydessä. PRH:n YTJ-palvelu, jossa yrityksen perustaminen tapahtuu, veloittaa yrityksen perustamisesta 70-370 euroa. 

Ainoastaan osakeyhtiön ja toiminimen perustaminen onnistuu sähköisesti, muiden yritysmuotojen edellyttäessä paperi-ilmoitusta.

Seuraavassa taulukossa on avattu yrityksen perustamisen hinnastoa. Hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa ja ajantasaiset hinnat kannattaa tarkistaa PRH:n sivuilta.

YritysmuotoSähköinenPaperi-ilmoitus
Osakeyhtiö280-370€370€
Toiminimi70€70€
Avoin yhtiöEi mahdollinen280€
KommandiittiyhtiöEi mahdollinen280€
Muu yritysmuotoEi mahdollinen370€

Vaihtoehtona kevytyrittäjyys

Oletko myymässä ainoastaan omaa osaamistasi ja työpanostasi, ja harkitset toiminimen perustamista? Tässä tilanteessa kannattaa harkita myös kevytyrittäjäksi ryhtymistä.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa sitä, ettet varsinaisesti omaa y-tunnusta tai harjoita toimintaa minkään virallisen yritysmuodon kautta. Sen sijaan laskutat omasta työstäsi kevytyrittäjäpalvelun, kuten Eezy Kevytyrittäjien avulla. 

Et joudu itse huolehtimaan liiketoimintasi rekisteröinneistä, verotuksesta tai kirjanpidosta, sillä sinulla ei ole kirjanpitovelvoitetta etkä joudu murehtimaan verotuksesta. Kevytyrittäjänä riittää, että toimitat Eezylle verokorttisi, jonka perusteella Eezy tekee ennakonpidätykset ja tilittää asiakkailtasi laskuttamat rahat sinulle.

Mikä kevyt-yrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on vapautta

Kevytyrittäjyys on vapautta tehdä juuri sellaista työtä kuin haluat silloin, kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Kevytyrittäjänä suoritat työt ja asiakkaasi maksaa laskulla tai EezyPay-maksulinkin kautta. Voit tehdä töitä joko päätoimisesti tai sivutoimisesti – juuri sen verran, mikä sinun tilanteeseesi sopii.