Veroilmoitus - mitä kevytyrittäjän on hyvä tietää

Veroilmoitus & verovähennykset ne yhteen soppii – vinkit kevytyrittäjän veroilmoituksen tarkistamiseen

On taas se aika vuodesta, kun esitäytetty veroilmoitus ja sen tarkistaminen kolkuttelevat jo nurkan takana. Jotta saisit kevytyrittäjänä kaikki mahdolliset hyödyt verovähennyksistä ja veroilmoituksen tarkistaminen sujuisi sinulta helposti, kannattaa varautua jo hyvissä ajoin ja ilmoittaa tietoja OmaVeron kautta jo etukäteen.

Veroilmoitukset tulevat OmaVeroon satunnaisessa järjestyksessä nyt maalis-huhtikuun aikana. Jos korjaat veroilmoitusta, määräpäivä on joko 9.5., 16.5. tai 23.5.2023. Päivän näet omasta veroilmoituksestasi ja OmaVerosta. Voit tehdä korjaukset OmaVerossa, myös paperilla korjaus onnistuu. Ja mikä parasta, jos veroilmoituksessasi ei ole korjattavaa, ei sinun tarvitse tehdä mitään!

Veroilmoitus verkossa – ennakoi ja ilmoita etukäteen

OmaVerossa voi ilmoittaa joitakin tietoja vuoden 2022 veroilmoitusta varten jo etukäteen, mikä onkin suositeltavaa (kiität itseäsi jos et ihan kaikkea jätä viime tippaan!). Jos sinulla on joitakin seuraavista kuluista, etkä ole niitä jo vuoden kuluessa ilmoittanut, niin voit käydä laittamassa ne jo OmaVeroon:

 • Matkakulut (kodin ja varsinaisen työpaikan väliset)
 • Työasuntovähennykset
 • Tulonhankkimismenot
 • Vuokratulot
 • Luovutusvoitot ja tappiot muusta omaisuudesta kuin arvopapereista
 • Veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Kevytyrittäjän kannattaa ilmoittaa ainakin nämä työhön liittyvät kulut

1 Eezyn palvelumaksu ja työnantajan sairausvakuutusmaksu

Eezyn palvelumaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun voit vähentää omassa verotuksessa, koska ne katsotaan tulonhankkimiskuluiksi. Huomioi kuitenkin, että työnantajan sairausvakuutusmaksun voit vähentää vain, jos sinulla on YEL-vakuutus, jolloin palkastasi on pidätetty sairausvakuutusmaksu.

2 Veronalaiset matkakulukorvaukset

Veronalaiset matkakulukorvaukset kannattaa vuosittain ilmoittaa henkilökohtaisessa veroilmoituksessa. Jos et ilmoita veronalaisia matkakulukorvauksia veroilmoituksessasi, verottaja käsittelee nämä veronalaiset kulut ansiotulona ja siinä tapauksessa odotettavissa on mätkyjä.

Kilometrikorvauksien osalta vähennys tehdään henkilökohtaisella veroilmoituksella kohdassa Matkakulut – Muu kuin asunnon ja työpaikan välinen matka – Tilapäiset työmatkat ja erityisalan matkat.

Päivärahat voit ilmoittaa kohdassa Tulonhankkimiskulut – Vähennys kaavamaisen arvon perusteella. Saat ladattua kätevän yhteenvedon Eezyn kautta maksetuista verollisista matkakuluista sekä päivärahoista Eezyn nettipalvelusta Valikko – Palkat – Yhteenveto veroilmoitukseen.

Vinkki! Jos tiedät jo etukäteen, että sinulle tulee vuoden aikana paljon veronalaisia matkakulukorvauksia, omaa veroprosenttia kannattaa nostaa ylöspäin jo vuoden alussa.

Lue Verohallinnon ohjeet kevytyrittäjän matkakuluista ja muista vähennyksistä.

3 YEL-vakuutusmaksut

YEL-vakuutusmaksut voit vähentää joko omassa tai puolisosi verotuksessa. YEL-maksut voit ilmoittaa veroilmoituksella OmaVeron kautta (kohta: Pakolliset eläkevakuutusmaksut muista kuin palkoista).

4 Muut tulonhankkimiskulut

Jos työstä aiheutuneita kuluja ei ole korvattu sinulle Eezyn kautta jo palkanmaksun yhteydessä, voit ja kannattaakin ilmoittaa ne henkilökohtaisella veroilmoituksella tulonhankkimisvähennyksinä. Näitä ovat:

 • Työhuonevähennys
 • Ammattikirjallisuus, tutkimusvälineet ja tieteellinen kirjallisuus
 • Työvälineiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot
 • Tietokoneen ja sen oheislaitteiden hankinnasta aiheutuneet kulut
 • Tietoliikenneyhteyden kulut
 • Edustusmenot

Nämä tulonhankkimiskulut voit ilmoittaa OmaVerossa kohdassa Tulonhankkimismenot – Palkkatulojen tulonhankkimismenot.

Mikä parasta – verovapaita matkakulukorvauksia ei tarvitse ilmoittaa

Jos sinulle on maksettu Eezyn kautta työhön liittyviä matkakuluja verovapaina kulukorvauksina, niitä ei enää ilmoiteta vähennyksinä veroilmoitukseen. Tulonhankkimiskuluista ja niiden vähennysoikeudesta löydät tarkemman ohjeistuksen Verohallinnon sivuilta: Tulonhankkimiskulut ansiotuloista. Jos sinulla on ollut viime vuoden aikana työhön liittyviä kuluja, mutta niistä ei ole maksettu kulukorvauksia Eezyn kautta, kannattaa ilmoittaa kulut henkilökohtaisella veroilmoituksella.

Tässä vielä linkit Verohallinnon ohjeisiin:

Ja sitten vaan odottelemaan esitäytettyä veroilmoitusta! Lataa jo vaikka valmiiksi nettipalvelusta yhteenveto ja laita nämä ohjeet talteen, niin veroilmoituksen tarkastus ja mahdollisten korjausten teko soljuu kuin vettä vaan.

Tutustu myös

Kevytyrittäjän kulukorvaus – Näin nappaat verohyödyn työhön liittyvistä kuluista

UKK: Mitä työhön liittyviä kuluja kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessa?

Lisäpalvelu: Kulukorvaukset ja kuitit

10 asiaa, jotka kevytyrittäjän on hyvä tietää verokortista