Yritystili ja kevytyrittäjä

Yritystilin avaaminen on olennainen osa yritystoiminnan aloittamista ja yrityksen taloushallinnon järjestelyä. Selvitämme tässä artikkelissa yritystilin avaamista ja ominaisuuksia, sekä kevytyrittäjän tarvetta yritystilille.

Mikä on yritystili?

Yritystili on yrityksen nimiin avattava pankkitili, jonka kautta yrityksen maksuliikenne voidaan hoitaa helposti. Yritystili on olennainen osa yrityksen kirjanpitoa, ja on tyypillisesti edellytyksenä kirjanpidon ulkoistamiselle. Yritystilit ovat pääasiassa korottomia käyttötilejä.

Yritystilit ovat käytännössä aina maksullisia, ja henkilökohtaisista käyttötileistä eroten lähes kaikista tilin toiminnoista veloitetaan erikseen. Esimerkiksi paperiset tiliotteet ja verkkolaskut sekä pankkikortit aiheuttavat yritykselle lisäkuluja.

Yritystili on edellytys myös pankkikortin myöntämiselle yritykselle. Mikäli yritys haluaa hankkia itselleen maksukortin, edellyttää tämä korttiin liitettävän yritystilin avaamista.

Yrityksen valuuttatili

Runsaasti kansainvälistä kauppaa harjoittavat yritykset voivat tavanomaisen käyttötilin lisäksi avata itselleen myös valuuttatilejä. Valuuttatilien avulla yritys voi säilyttää tilillään muuta valuuttaa kuin euroja.

Valuuttatili mahdollistaa ylimääräisten valuutanvaihtokulujen säästämisen, mikäli yritys käy kauppaa euromaiden ulkopuolelle säännöllisesti. Voit vastaanottaa maksuja ja maksaa laskuja vieraissa valuutoissa ilman, että joutuisit vaihtamaan valuuttaa joka maksulla.

Kuinka yritystili avataan?

Yritystilin avaaminen on eräs ensimmäisiä asioita, joka yrittäjän tulee tehdä yrityksen perustamisen yhteydessä. Mahdollisten hankintojen tekeminen yritykselle ja maksujen vastaanotto edellyttävät yritystilin avaamista. Myös kirjanpitäjäsi edellyttää yritystilin avaamista taloushallinnon hoitamiseksi.

Yritystilin avaaminen onnistuu suomalaisille yrityksille useimmissa tapauksissa suoraan verkossa, oman pankkisi kautta. Tilin avaaminen edellyttää, että olet täysi-ikäinen yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu ja sinulla on tiedossa kaikki yrityksen perustiedot.

Tarvitsevatko kaikki yritykset yritystilin?

Kaikki yritykset eivät välttämättä tarvitse yritystiliä, sillä monet pienimuotoiset toiminimet saattavat pystyä hoitamaan liiketoimintaansa myös henkilökohtaisen pankkitilinsä kautta.

Tilitoimistot ja kirjanpitäjät haluavat kuitenkin yrityksesi maksuliikenteelle erillisen, yrityksen nimissä olevan pankkitilin. Mikäli siis haluat ulkoistaa yrityksesi kirjanpidon ja taloushallinnon, on yritystili välttämätöntä avata.

Yritystilin avaaminen on kannattavaa myös pienimuotoiselle toiminimelle, vaikka kirjanpito hoidettaisiin itse, eikä velvoitetta erillisen tilin avaamiselle olisi. Näin henkilökohtaisen ja yrityksen rahaliikenteen erottaminen on helpompaa.

Voiko kevytyrittäjä avata yritystilin?

Yritystilin avaaminen edellyttää käytännössä aina y-tunnusta, minkä vuoksi kevytyrittäjä ei voi avata yritystiliä. Tämän lisäksi kevytyrittäjä ei oikeastaan edes tarvitse yrittäjätiliä, sillä rahaliikenne kulkee joka tapauksessa Eezyn kautta.

Omalle pankkitilillesi maksetaan ainoastaan kevytyrittäjäpalvelusta maksettava palkka ja mahdolliset kulukorvaukset. Kevytyrittäjää ei kohdella verottajan silmissä yrittäjänä vaan tavanomaisena palkansaajana.

Kevytyrittäjä voi kuitenkin halutessaan avata itselleen toisen henkilökohtaisen tilin, mikäli haluaa esimerkiksi erotella kevytyrittäjänä ansaitsemansa palkan muista tuloistaan.

Helppoa kevytyrittäjyyttä Eezyn avulla

Yritystilin avaaminen on olennainen osa yrityksen perustamista ja yrityksen taloushallintoa. Yrityksen kaikki maksuliikenne kulkee yritystilin tai yritystilien kautta, joka selkeyttää kirjanpitoa.

Kevytyrittäjät eivät kuitenkaan voi avata yritystiliä, sillä yritystilin avaaminen edellyttää y-tunnusta. Kevytyrittäjä ei kuitenkaan tarvitse erillistä yritystiliä, sillä maksut saapuvat Eezylle, josta ne tilitetään kevytyrittäjälle palkkana.

Tutustu myös:

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys vs toiminimi

Kevytyrittäjyys ja starttiraha