Kevytyrittäjä ja kirjanpito

Kirjanpito kevytyrittäjänä

Kirjanpito on eräs aloittelevia yrittäjiä pelottavista askareista, joka edellyttää huolellisuutta ja käytäntöjen tuntemista. Kevytyrittäjä voi kuitenkin unohtaa uhkakuvat loputtomista paperitöistä ja erilaisten ilmoitusten lähettämisestä, sillä kevytyrittäjän velvollisuudet ovat erilaiset kuin yrittäjällä. Tässä artikkelissa avaamme kirjanpitoa kevytyrittäjän näkökulmasta ja kokoamme tärkeimmät faktat.

Tarvitseeko kevytyrittäjä kirjanpitoa?

Kirjanpito on tärkeä osa jokaisen yrityksen toimintaa, mutta yksinyrittäjän kannattaa vain harvoin lähteä hoitamaan kirjanpitoaan itse. Usea aloitteleva yritys joutuu ulkoistamaan kirjanpidon kuukausittaista maksua vastaan täyttääkseen lakisääteiset velvoitteensa.

Kevytyrittäjänä tilanne on kuitenkin toinen, sillä kevytyrittäjä ei ole lain silmissä kirjanpitovelvollinen. Kun kevytyrittäjä laskuttaa työnsä Eezyn avulla, kohdellaan häntä lain silmissä palkansaajana. Kevytyrittäjä ei myöskään ole virallisesti yrittäjä, eikä täten omista omaa y-tunnusta, minkä vuoksi kirjanpitovelvollisuutta ei myöskään synny.

Kevytyrittäjänä kirjanpito ei vie aikaa laskutettavalta työltä, sillä kevytyrittäjän tulee huolehtia ainoastaan laskun lähettämisestä asiakkaalle ja oman veroilmoituksen täyttämisestä. Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa kaikki muut tarvittavat paperityöt ja ilmoitukset kevytyrittäjän puolesta aina alv:n käsittelystä palkanmaksuun.

Kevytyrittäjän tositteet ja vähennykset

Tärkeä osa kirjanpitoa on itse rahaliikenteen hallinnan lisäksi erilaisten tositteiden ja verotuksen hoitaminen.

Kevytyrittäjän kulukorvaukset ja vähennysoikeudet eroavat y-tunnuksella toimivasta yrittäjästä, sillä kevytyrittäjää kohdellaan myös näiden osalta yksityishenkilönä. Kevytyrittäjä voi tästä huolimatta vähentää suoraan laskuttamaansa työhön liittyviä kuluja omassa veroilmoituksessaan tulonhankkimiskuluina.

Mahdollisuus vähentää syntyneitä tulonhankkimiskuluja edellyttää kuitenkin näihin liittyvien kuittien ja muiden tositteiden asianmukaista säilyttämistä veroilmoitusta varten. Vaikka kevytyrittäjä ei ole kirjanpitovelvollinen, on myös tulonhankkimisvähennystä hakevalla yksityishenkilöllä velvollisuus säilyttää tositteita kuuden vuoden ajan verovuoden päättymisestä lähtien.

Kevytyrittäjän palkka ja verotus

Yrittäjä maksaa itselleen palkkaa tai nostaa yksityisottoja yritysmuodostaan riippuen. Näiden nostojen ja niihin liittyvien sivukulujen käsittely on osa kirjanpitoa, jonka joko yrittäjä itse tai toimeen palkattu kirjanpitäjä joutuu hoitamaan.

Kevytyrittäjä pääsee myös tässä helpommalla, ja voi keskittyä työntekoon ilman ylimääräistä ajan tuhlausta tai yllättäviä kirjanpidon kuluja. Kevytyrittäjän palkanmaksu hoituu samaan tapaan kuin tavanomaisella palkansaajalla.

Eezy Kevytyrittäjät saa verokorttisi suoraan Verohallinnosta, jolloin ajankohtainen veroprosenttisi päivittyy palveluun suoraan. Riittää, että teet työsi ja lähetät asiakkaallesi laskun. Kevytyrittäjäpalvelu huolehtii asianmukaisten ennakonpidätysten tekemisestä ja palkan sivukulujen maksamisesta.

Kevytyrittäjän kirjanpito pähkinänkuoressa

  • Toimiessasi kevytyrittäjänä Eezyn avulla, et joudu huolehtimaan kirjanpidosta
  • Et ole kirjanpitovelvollinen kevytyrittäjänä, sillä sinulla ei ole omaa Y-tunnusta
  • Eezy huolehtii kevytyrittäjän paperitöistä, jolloin voit itse keskittyä työskentelyyn
  • Säilytä kuitit ja tositteet vähennyksiä varten kuuden vuoden ajan

Tutustu myös:

Kevytyrittäjyys vs toiminimi

Freelancer – Kannattaako kevytyrittäjyys?

Näin kevytyrittäminen toimii