10 asiaa, jotka kevytyrittäjän on hyvä tietää verokortista

Lipsahtaako palkkasi usein loppuvuonna reilummalla veroprosentilla? Tai tuliko taas mätkyt yllätyksenä? Pohditko, miten verokortin voimassaolo alkuvuonna menikään? Tai miten verovähennykset vaikuttavat veroprosenttiisi? Tässä 10 täsmävinkkiä, joiden avulla maksat riittävästi veroja, pidät verokorttisi ajan tasalla, voit paiskia töitä huoletta – ja vältyt talouttasi horjuttavilta yllätyksiltä.

Kevytyrittäjänä olet verotuksellisesta näkökulmasta palkansaaja ja käytät verojen maksuun samaa palkkaverokorttia kuin perinteisessä työsuhteessa. Kun aloitat kevytyrittäjänä, yksi ensimmäisiä asioita, joka kannattaa hoitaa alta pois, onkin verokortin toimittaminen kevytyrittäjäpalvelulle. Verokorttia tarvitaan, kun sinulle maksetaan palkka laskuttamistasi töistä. Palkanmaksu onnistuu toki myös ilman verokorttia, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö palkastasi menisi veroja, päinvastoin! Ilman verokorttia palkastasi pidätetään veroa 60 %, mikä totisesti kirpaisee viimeistään siinä hetkessä, kun saat palkan tilillesi. Tuo 60 % ennakonpidätys perustuu verottajan ohjeistukseen, ja sitä joutuvat kaikki palkkoja maksavat tahot noudattamaan.

1. Tunnista verokortti muiden veropapereiden joukosta

Voi kuulostaa hassulta, mutta saamme paljon melkein-muttei-kuitenkaan-verokortteja. Verokortin löytäminen muiden papereiden joukosta voi tuottaa vaikeuksia, jos käytät verokorttia harvoin tai vasta ensimmäistä kertaa.

Tässä selvennyksen vuoksi esimerkkikuva verokortista. Tunnistat verokortin otsikosta Verokortti (+ vuosiluku). Muutosverokortti on muuten samanlainen, vain otsikko on “Muutosverokortti (+ vuosiluku)”

Palkanmaksua varten tarkoitetussa verokortissa lukee “Verokortti koskee palkkaa”. Jos verokortissa lukee “Verokortti koskee etuutta”, se ei käy palkanmaksua varten, sillä se on tarkoitettu nimenomaan etuuksien maksua varten. Kannattaa myös tarkistaa, ettet toimita ainoastaan päätöstä verokortista, vaan esimerkin mukaisen verokortin.

Esimerkkiverokortissa ennakonpidätysprosentti on 18 %. Kun Eino Esimerkki on tienannut 34 960 € vuoden 2020 kuluessa, hänen tulorajansa on täynnä ja ihan viimeinen hetki nostaa veroprosenttia. Jos Eino ei tilaa uutta verokorttia, seuraavasta palkasta pidätetään veroa 38,5 %, eli lisäprosentin mukaan. Tästä ei koidu sinänsä haittaa, sillä jos Eino makselee liikaa veroja, verottaja muistaa veronpalautuksilla. Mutta jos tarve rahalle olisi ollut heti, käy veronpalausta odottavan aika pitkäksi.

2. Arvioi koko vuoden tulot verokorttia varten mahdollisimman totuuden mukaisesti

Saat verottajalta vuoden alussa uuden verokortin, jossa on tehty edellisen vuoden tulojesi perusteella arvio tulevan vuoden tuloistasi. Voit käyttää tätä verokorttia tai tilata muutosverokortin, jos arvioit, että tulosi tulevat nousemaan tai laskemaan siitä, mitä verottaja arvioi. Huomioi, että vaikka verokortti tulee voimaan vasta helmikuun alussa, tulorajaan lasketaan koko vuoden tulot, myös siis tammikuussa tienatut eurot.

Tiedätkö mitkä kaikki tulot sisältyvät tulorajaasi? Kevytyrittäjäpalvelun kautta sekä kaikkialta muualta saadut ansiotulot vaikuttavat kokonaisuudessaan tulorajaasi. Tulorajaan lasketaan bruttopalkkasi, eli arvonlisäveroton laskutussummasi. Esim. Jos laskutat asiakkaaltasi 1 000 € + ALV = 1 240 €, tästä summasta 1 000 € on bruttopalkkasi.

Nopea keino arvioida koko vuoden tulot, on laskea keskimääräinen kuukausilaskutus bruttona x 12 + muut mahdolliset palkat muista lähteistä.

Kevytyrittäjäpalvelusta saat usein yhteenvedon, minkä verran olet laskuttanut. Esimerkiksi Eezyn nettipalvelun etusivulla voit reaaliaikaisesti seurata, paljonko laskutuksesi on tänä vuonna, tässä kuussa ja paljonko rahnaa on vielä tulossa bruttona. Sinulla saattaa myös olla sovittuja töitä, joita et ole vielä laskuttanut. Ota nämäkin huomioon tulojasi arvioidessa.

OmaVerosta näkee myös tulorekisterin kautta ilmoitetut kokonaistulot uutta verokorttia tilatessa.

3. Voit toimittaa saman verokortin kaikille, jotka maksavat sinulle palkkaa

Jos tulosi tulevat useasta eri lähteestä, esimerkiksi osa-aikaisesta työsuhteesta ja satunnaisista keikkatöistä kevytyrittäjänä, voit toimittaa saman verokortin kaikille, jotka maksavat sinulle palkkaa.

4. Seuraa ja arvioi tuloja myös vuoden aikana, ja muuta verokorttiasi tarpeen mukaan

Vaikka verottajalla on useita yliluonnolliselta tuntuvia kykyjä, tulojasi he eivät pysty ennustamaan. Siksi omia tuloja kannattaa seurata ja arvioida useaan otteeseen vuoden aikana. Kuvio on sama, kuin perinteisessä palkkatyössä: jos veroprosentti on liian korkea, saat veronpalautuksia. Jos veroprosentti on liian matala, joudut makselemaan mätkyjä.

Itse esimerkiksi tsekkaan aina kesän alussa, onko vuoden alussa tekemäni arvio edelleen sopiva. Jos alkuvuosi on ollut arvioitua parempi tuloinen, tilaan muutosverokortin. Jos tulot ovat olleet arviotani pienemmät siinä kohtaa vuotta, en tee yleensä mitään, sillä mieluummin otan sitten ylimääräiset verot palautuksina takaisin. Tarkistan tilannetta myös uudelleen syyskuun tienoilla, jolloin ehtii vielä hyvin tehdä muutoksia veroprosenttiin, ilman että se vaikuttaa käteen jäävään palkkaan merkittävästi. Joulukuussa muuttelu on usein jo myöhäistä, sillä jos on koko vuoden maksanut liian alhaisella prosentilla, veroja voi tulla maksettavaksi yhdessä kuussa suurikin summa.

Uusi verokortti eli muutosverokortti kannattaa tilata aina, kun sille on tarvetta. Muutosverokortin pystyy nykyään tilaamaan näppärästi verottajan OmaVero –palvelun kautta.

Verottajan sivuilla on myös hyvä ohjeet verokortin ja muutosverokortin tilaamiseen.

5. Huomioi verokortissasi automaattiset vähennykset

Verokortillasi on saatettu automaattisesti huomioida työeläkemaksu (TyEL) ja työttömyysvakuutusmaksu vähennyksenä. Jos vähennykset on huomioitu, ne kannattaa poistaa verokortilta Eezyn kautta saamiesi tulojen osalta, jottei veroprosenttisi jää liian alhaiseksi. Näitä maksuja ei oteta Eezyn sinulle maksamista palkoista, sillä olet eläkevakuuttamisen kannalta yrittäjä. Voit tehdä muutokset vähennyksiin joko hakemalla muutosverokorttia tai tehdä muutokset OmaVerossa.

Katso tarkemmat ohjeemme vähennysten poistamiseen.

6. Muista, että voit myös tarvittaessa itse nostaa veroprosenttiasi

Veroprosenttia voi aina nostaa ilman, että tilaa uutta verokorttia. Huomioi kuitenkin, että veroprosentin nosto ei vaikuta tulorajaan, vaan se pysyy samana. Esimerkiksi jos pyydät Eezyä nostamaan veroprosenttiasi 18 % > 20 %, tämä onnistuu, mutta tulorajaan se ei vaikuta. Jos taas tilaat uuden verokortin, myös tuloraja muuttuu. Toisin sanoen: tulorajaan pystyy vaikuttamaan vain tilaamalla muutosverokortin OmaVerosta. Myös veroprosentin pienentäminen on mahdollista vain tilaamalla muutosverokortin.

7. Huomioi veronalaiset matkakulukorvaukset veroprosentissasi

Jos tiedät jo etukäteen, että sinulle tulee vuoden aikana paljon veronalaisia matkakulukorvauksia, omaa veroprosenttia kannattaa nostaa ylöspäin jo vuoden alussa. Veronalaiset matkakulukorvaukset kannattaa vuosittain ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisessa veroilmoituksessa, jotta vältyt mahdollisilta mätkyiltä. Jos et ilmoita veronalaisia matkakorvauksia veroilmoituksessasi, verottaja käsittelee veronalaiset matkakulukorvaukset ansiotulona.

Lue lisää veronalaisista matkakuluista.

8. Tammikuussa käytät aina edellisen vuoden verokorttia, vain tuloraja nollaantuu vuodenvaihteessa

Vuoden vaihde aiheuttaa kokeneemmillekin konkareille usein päänvaivaa. Pitääkö tuloraja arvioida kattamaan myös tammikuun tulot? Vai pitääkö tilata muutosverokortti, jos tulot ovat sillä hilkulla, että tuloraja ylittyy?

Ei tarvitse tehdä kumpaakaan. Vuoden 2020 verokortti on voimassa vielä 2021 tammikuussa, mutta tuloraja on aina vuosikohtainen. Eli tuloraja nollaantuu aina vuoden vaihteessa. Vuoden 2020 verokorttiasi käytetään vielä tammikuun palkanmaksussa. Vuoden 2021 verokorttia käytetään 1.2.2021 lähtien maksettavissa palkoissa. Voit toki tilata tammikuussa muutosverokortin, ja ottaa sen käyttöön heti.

9. Toimita verokortti hyvissä ajoin sähköisesti, jos suinkin mahdollista

Nopein tapa toimittaa verokortti on toimittaa se sähköisesti. En liputa verokortin postittamisen puolesta, koska:

A) siinä voi mennä tovi, jos toinenkin, että se menee perille ja palkkasi voi viivästyä sitä odotellessa
B) palkanmaksussa ei tarvita alkuperäistä verokorttia
C) ympäristö kiittää

Jos olet Eezyn kevytyrittäjä, voit toimittaa verokorttisi meille lataamalla siitä sähköisen version nettipalveluumme (myös kuva tai skannattu tiedosto käyvät). Ota kuva siten, että koko verokortti näkyy kuvassa ja siitä saa hyvin selvää.

Verokortti kannattaa toimittaa hyvissä ajoin ennen palkanmaksua, ja suosittelemmekin lisäämään verokortin palveluun vaikka samalla, kun rekisteröidyt kevytyrittäjäksi. Lisäämme verokorttisi tiedot järjestelmäämme käsin 1-2 työpäivän kuluessa ja saat kuittauksen siitä sähköpostitse. Ihan samalla sekunnilla verokortti ei tiedoissasi välttämättä siis näy, vaikka usein varsin nopeita ollaankin.

10. Huomioi verojen määrä ja muut sivukulut myös hinnoittelussasi

Veroprosenttisi vaikuttaa lopulliseen käteen jäävään palkkaasi. Jotta toimintasi on kannattavaa ja työstä jää sinulle käteen kohtuullinen palkka, kannattaa huomioida verojen määrä ja muut sivukulut työsi hinnoittelussa. Sinulle on myös rahallista hyötyä, jos voit laskuttaa asiakkaaltasi työhön liittyvät matkakulut, jolloin matkakulukorvaukset voidaan maksaa sinulle verovapaasti palkanmaksun yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että kulujen osuudesta et maksa tällöin veroja, sillä niitä ei tällöin lasketa ansiotuloksi.

Voit palkkalaskurillamme laskea, minkä verran verojen ja muiden vähennysten osuus on palkastasi: https://kevytyrittajat.eezy.fi/hinnasto/palkkalaskuri/

Kirjoittaja: Nina Blomqvist

Ninalla on usean vuoden kokemus Eezyn kevytyrittäjien palkanlaskennasta, ja verokortit sekä niihin liittyvät kysymykset ovat tulleet tutuiksi. Nina työskentelee nettipalvelumme kehitystiimissä kirjoittaen ohjeistuksia ja ideoiden parannuksia palvelumme käytettävyyteen.