Kevytyrittäjän verotus – 10 vinkkiä verotuksen ymmärtämiseen

Lipsahtaako palkkasi usein loppuvuodesta reilummalla veroprosentilla vai tuliko taas mätkyt yllätyksenä? Pohditko, miten verokortin voimassaolo menikään? Tai miten verovähennykset vaikuttavat kevytyrittäjän verotukseen? Tässä 10 vinkkiä, joiden avulla pidät verokorttisi ajan tasalla, voit tehdä kevytyrittäjän töitä huoletta ja vältyt talouttasi horjuttavilta yllätyksiltä.

Kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta ja voi siksi toimia ilman y-tunnusta tai omaa yritystä. Kevytyrittäjänä olet verotuksellisesta näkökulmasta palkansaaja ja käytät verojen maksuun samaa palkkaverokorttia kuin perinteisessä työsuhteessa. Verokorttia tarvitaan, kun laskutuspalvelu maksaa sinulle palkan laskuttamistasi töistä.

Palkanmaksu onnistuu toki myös ilman verokorttia, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö palkastasi menisi veroja – päinvastoin! Ilman verokorttia palkastasi pidätetään veroa 60 %, mikä totisesti kirpaisee viimeistään siinä hetkessä, kun saat palkan tilillesi. Tuo 60 % ennakonpidätys perustuu verottajan ohjeistukseen, ja sitä noudattavat kaikki palkkoja maksavat tahot.

1. Tunnista verokortti

Voi kuulostaa hassulta, mutta saamme paljon melkein-muttei-kuitenkaan-verokortteja. Verokortin löytäminen muiden papereiden joukosta voi tuottaa vaikeuksia, jos käytät verokorttia harvoin tai vasta ensimmäistä kertaa laskutuspalvelun pyynnöstä aloittaessasi kevytyrittäjyyden.

Mistä tunnistat verokortin?

Tunnistat erityyppiset verokortit helposti seuraavilla tuntomerkeillä:

  • Oman verokortin otsikossa lukee “Verokortti + vuosiluku”
  • Muutosverokortin otsikossa “Muutosverokortti + vuosiluku”
  • Palkanmaksua varten tarkoitetussa verokortissa, eli verokortissa jota laskutuspalvelu pyytää kevytyrittäjältä, lukee “Verokortti koskee palkkaa”

Jos verokortissa lukee “Verokortti koskee etuutta”, se ei käy palkanmaksua varten, sillä se on tarkoitettu nimenomaan etuuksien maksua varten. Kannattaa myös tarkistaa, ettet toimita ainoastaan päätöstä verokortista, vaan esimerkin mukaisen verokortin.

Tässä selvennyksen vuoksi esimerkkikuva verokortista. Esimerkkiverokortissa ennakonpidätysprosentti on 18 %. Kun Eino Esimerkki on tienannut 34 960 euroa vuoden 2020 kuluessa, hänen tulorajansa on täynnä ja on viimeinen hetki nostaa veroprosenttia. Jos Eino ei tilaa uutta verokorttia, seuraavasta palkasta pidätetään veroa 38,5 %, eli lisäprosentin mukaan. Tästä ei koidu sinänsä haittaa, sillä jos Eino maksaa liikaa veroja, verottaja muistaa veronpalautuksilla. Mutta jos tarve rahalle olisi ollut heti, käy veronpalautusta odottavan aika pitkäksi.

2. Arvioi koko vuoden tulot mahdollisimman tarkkaan

Saat verottajalta vuoden alussa uuden verokortin, jossa on tehty edellisen vuoden tulojesi perusteella arvio tulevan vuoden tuloistasi. Voit käyttää tätä verokorttia tai tilata muutosverokortin, jos arvioit, että tulosi tulevat nousemaan tai laskemaan verottajan arviosta. Huomioi, että vaikka verokortti tulee voimaan vasta helmikuun alussa, tulorajaan lasketaan koko vuoden tulot, eli myös tammikuussa tienatut eurot.

Mitkä tulot huomioidaan tulorajassa?

Laskutuspalvelun kautta sekä kaikkialta muualta saadut ansiotulot vaikuttavat kokonaisuudessaan tulorajaasi. Tulorajan arvioimisessa tulisi huomioida seuraavat tulot:

  • Bruttopalkka, eli arvonlisäveroton laskutussumma. Jos kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaaltaan 1 000 € + ALV = 1 240 €, bruttopalkka tästä summasta on 1 000 € euroa.
  • Sovitut työt, joita kevytyrittäjä ei ole vielä laskuttanut. Muistathan ottaa nämäkin huomioon arvioidessasi tulojasi.

Voit arvioida koko vuoden tulot nopeasti esimerkiksi näin:

Koko vuoden tulot = Keskimääräinen kuukausilaskutus bruttona x 12 + mahdolliset palkat muista lähteistä

Saat laskutuspalvelusta usein yhteenvedon laskuttamistasi töistä. Esimerkiksi Eezyn nettipalvelun etusivulla voit reaaliaikaisesti seurata, paljonko laskutuksesi on tänä vuonna, tässä kuussa tai paljonko rahaa tilillesi on vielä tulossa bruttona. Näet myös Oma Verosta tulorekisterin kautta ilmoitetut kokonaistulot uutta verokorttia tilatessa.

3. Kevytyrittäjä voi toimittaa saman verokortin kaikille palkanmaksajille

Jos tulosi tulevat useasta eri lähteestä, esimerkiksi osa-aikaisesta työsuhteesta ja satunnaisista keikkatöistä kevytyrittäjänä, voit toimittaa saman verokortin kaikille, jotka maksavat sinulle palkkaa.

4. Seuraa ja arvioi tuloja myös vuoden aikana, ja muuta verokorttiasi tarpeen mukaan

Vaikka verottajalla on useita yliluonnolliselta tuntuvia kykyjä, he eivät kuitenkaan pysty ennustamaan tulojasi. Jotta vältyt verotukseen liittyviltä yllätyksistä, omia tuloja kannattaa seurata ja arvioida useaan otteeseen vuoden aikana. Kuvio on sama kuin perinteisessä palkkatyössä: jos veroprosentti on liian korkea, saat veronpalautuksia. Jos veroprosentti on liian matala, joudut maksamaan mätkyjä.

Itse esimerkiksi tsekkaan aina kesän alussa, onko vuoden alussa tekemäni arvio edelleen sopiva. Jos tulot ovat olleet alkuvuodesta arvioitua suuremmat, tilaan muutosverokortin. Jos tulot ovat olleet arviotani pienemmät siinä kohtaa vuotta, en tee yleensä mitään. Tässä tapauksessa otan mieluummin ylimääräiset verot palautuksina takaisin. Tarkistan tilannetta myös uudelleen syyskuun tienoilla, jolloin ehtii vielä hyvin tehdä muutoksia veroprosenttiin ilman, että se vaikuttaa käteen jäävään palkkaan merkittävästi. Joulukuussa muuttelu on usein jo myöhäistä, sillä jos on koko vuoden maksanut liian alhaisella prosentilla, veroja voi tulla maksettavaksi yhdessä kuussa suurikin summa.

Uusi verokortti eli muutosverokortti kannattaa tilata aina, kun sille on tarvetta. Muutosverokortin pystyy nykyään tilaamaan näppärästi verottajan OmaVero –palvelun kautta. Verottajan sivuilla on myös hyvä ohjeet verokortin ja muutosverokortin tilaamiseen.

5. Huomioi verokortissasi automaattiset vähennykset

Verokortissa on automaattisesti saatettu huomioida kevytyrittäjän vakuutukset, kuten työeläkemaksu (TyEL) ja työttömyysvakuutusmaksu, vähennyksenä. Jos vähennykset on huomioitu, ne kannattaa poistaa verokortista Eezyn kautta saamiesi tulojen osalta, jottei veroprosenttisi jää liian alhaiseksi. Näitä maksuja ei vähennetä Eezyn maksamista palkoista sinulle, sillä olet eläkevakuuttamisen kannalta yrittäjä. Voit tehdä muutokset vähennyksiin joko hakemalla muutosverokorttia tai tekemällä muutokset OmaVerossa.

6. Kevytyrittäjä voi tarvittaessa itse nostaa veroprosenttia

Veroprosenttia voi aina nostaa ilman uuden verokortin tilaamista. Huomioi kuitenkin, että veroprosentin nosto ei vaikuta tulorajaan, vaan se pysyy samana. Jos esimerkiksi pyydät Eezyä nostamaan veroprosenttiasi 18 % > 20 %, tämä onnistuu, mutta tulorajaan se ei vaikuta. Jos taas tilaat uuden verokortin, myös tuloraja muuttuu. Toisin sanoen: kevytyrittäjä pystyy vaikuttamaan tulorajaan vain tilaamalla muutosverokortin Oma Verosta. Myös veroprosentin pienentäminen on mahdollista vain tilaamalla muutosverokortin.

7. Huomioi veronalaiset matkakulukorvaukset veroprosentissasi

Jos tiedät jo etukäteen, että sinulle tulee vuoden aikana paljon veronalaisia matkakulukorvauksia, omaa veroprosenttia kannattaa nostaa ylöspäin jo vuoden alussa. Veronalaiset matkakulukorvaukset kannattaa vuosittain ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisessa verotuksessa, jotta vältyt mahdollisilta mätkyiltä. Jos et ilmoita veronalaisia matkakorvauksia veroilmoituksessasi, verottaja käsittelee veronalaiset matkakulukorvaukset ansiotulona.

Lue lisää veronalaisista matkakuluista.

8. Tammikuussa käytät aina edellisen vuoden verokorttia, vain tuloraja nollaantuu vuodenvaihteessa

Vuodenvaihde aiheuttaa kokeneemmillekin kevytyrittäjille usein päänvaivaa. Pitääkö tuloraja arvioida kattamaan myös tammikuun tulot? Vai pitääkö tilata muutosverokortti, jos tulot ovat sillä hilkulla, että tuloraja ylittyy? Ei tarvitse tehdä kumpaakaan. Vuoden 2023 verokortti on voimassa vielä 2024 tammikuussa, mutta tuloraja on aina vuosikohtainen. Eli tuloraja nollautuu aina vuoden vaihteessa. Vuoden 2024 verokorttia käytetään 1.2.2024 lähtien kevytyrittäjille maksettavissa palkoissa. Voit toki tilata tammikuussa muutosverokortin, ja ottaa sen käyttöön heti.

9. Huomioi verot ja muut sivukulut hinnoittelussasi

Veroprosenttisi vaikuttaa lopulliseen käteen jäävään palkkaasi. Jotta toimintasi kevytyrittäjänä olisi kannattavaa ja työstä jäisi sinulle käteen kohtuullinen palkka, muista huomioida verojen määrä ja muut sivukulut työsi hinnoittelussa. Sinulle on myös rahallista hyötyä, jos voit laskuttaa asiakkaaltasi työhön liittyvät matkakulut. Tällöin matkakulukorvaukset voidaan maksaa sinulle verovapaasti palkanmaksun yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että et maksa kulujen osuudesta veroja, sillä niitä ei lasketa ansiotuloksi.

Palkkalaskuri apuna hinnoittelussa

Voi käyttää Eezyn palkalaskuria apuna verojen ja muiden vähennysten laskemisessa. Hinnoitteleminen on huomattavasti helpompaa kun tiedät vähennysten osuuden palkastasi ja voit arvioida, kuinka paljon rahaa sinulla jää nettona käteen.

10. Sinun ei tarvitse lähettää verokorttiasi meille

Jep, saamme verokorttisi suoraan Verottajalta, eli sinun ei siis tarvitse toimittaa verokorttia erikseen Eezylle. Jos teet OmaVerossa muutoksia verokorttiisi, verokortin tiedot päivittyvät meille kun seuraavan kerran maksamme sinulle palkkaa tai kirjaudut nettipalveluun. Näet verokorttisi tiedot nettipalvelussa Valikko – Palkat – Verokortti.