Hyvän työn tarina: Kevytyrittäjyys toi muusikot kesäteatterin kokoonpanoon

Kevytyrittäjyys on muusikoille ja muille esiintyville artisteille kätevä tapa laskuttaa tekemistään keikoista. Eezyn kevytyrittäjinä toimiikin useita esiintyjiä erilaisissa produktioissa DJ:stä näyttelijöihin ja stand up -koomikoihin. Mutta millaista on toimia muusikkona kesäteatterissa? Pääsimme mukaan Raaseporin kesäteatterin muusikoiden tunnelmiin ennen SPAMalot-musikaalin ensi-iltaa.

Suurista ja kunnianhimoisista musikaaleista tunnettu Raaseporin kesäteatteri esittää kesällä 2023 Monty Pythonin SPAMalot-musikaalin. Paikoittain todella haastavaa musiikkia tulkitsemaan tarvittiin myös ammattitaitoisia soittajia. Tuotanto joutuikin keksimään luovia ratkaisuja saadakseen kasaan oikeat muusikot.

Ratkaisu löytyi lopulta kevytyrittäjyydestä. Basisti Mortti Markkanen ja rumpali Timmo Salakka laskuttavat teatteria kevytyrittäjinä, mikä oli kaikkien kannalta sopiva ratkaisu. Kävimme haastattelemassa muusikoita juuri ennen teatterin ensi-iltaa ja kyselimme heiltä kuulumisia.

Miksi ryhdyit muusikoksi?

Mortti:

Olen harrastanut musiikkia lapsesta saakka ja lähdin ammattilaiseksi opettajien kannustuksesta. Muusikkona toimiminen on hauskimpia ja monipuolisimpia ammatteja, mitä tiedän.

Timmo:

Muusikoksi ryhtyminen ei ollut nuorena välttämättä ensimmäinen uravaihtoehto, mutta kiinnostus ja intohimo rumpujen soittoa kohtaan veivät lopulta mennessään. Noin parikymppisenä aloin miettiä, kuinka rumpujen soittamisesta voisi tehdä ammatin. Musiikin soittaminen, tekeminen ja esittäminen asiaan intohimolla suhtautuvien ihmisten kanssa on muusikkoudessa koukuttavinta, ja samaa tunnetta ei mielestäni muista ammateista löydä.

Mikä sai sinut tulemaan kesäteatteriin?

Mortti:

Teattereissa toimiminen on muusikolle erityisen palkitsevaa, kun musiikista tulee osa teatteriesityksen taiteellista kokonaisuutta. On myös mukavaa, kun työpaikka säilyy koko esityskauden samassa sijainnissa eikä tarvitse kiertää kaukaisia keikkalavoja. Kesäteattereissa on aivan oma fiiliksensä mm. sääilmiöiden ja sijaintien myötä.

Timmo:

Kesäteatteriin päädyin hakemaan, koska olen hyvin kiinnostunut teattereissa soittamisesta. Ajattelin, että kesäteatteri on mainio paikka hankkia kokemusta teatteriproduktiossa soittamisesta, ja olenkin erittäin innoissani siitä, että opin koko ajan produktiossa mukana ollessani paljon uutta teatterimuusikkoudesta. Näistä opeista tulee olemaan paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Mitä kevytyrittäjyys on? Tutustu kevytyrittäjyyteen!

Miksi juuri Monty Python?

Mortti:

Monty Pythonin absurdi huumori ja maailmankuva ovat jotain, joka täytyy kokea ja nähdä ymmärtääkseen, mistä on kyse.

Timmo:

Monty Python oli itselleni entuudestaan vain etäisesti tuttu, mutta näytelmän musiikillinen puoli on ollut erittäin positiivinen yllätys. Materiaali on sopivan haastavaa ja monipuolisena soittajana pidän siitä, että sävellykset ovat hyvinkin erityylisiä ja vaihtelevia. Musikaalissa pääsee soittamaan niin marssia, swing jazzia, pop-balladeja kuin pienen pätkän blast beatia. Eli kaikkea hyvää!

Miksi kevytyrittäjyys?

Mortti:

Kevytyrittäjänä ei tarvitse huolehtia yrityksen pyörittämiseen liittyvästä byrokratiasta ja kirjanpidosta. Laskujen tekeminen on vaivatonta.

Timmo:

Kevytyrittäjänä työskentely on mielestäni erittäin kätevää monipuolisia töitä tekevälle freelance-muusikolle. Kun laskutus on helppoa, eikä kirjanpidosta tai monista byrokratian koukeroista tarvitse stressata, voin keskittyä täysillä itse luovaan työhön ja soittamiseen. Kun työskentelen lukuisissa eri projekteissa ja kokoonpanoissa samanaikaisesti, on kätevää, että samasta paikasta voin lähettää laskuja helposti eri tahoille.

Miksi Eezy Kevytyrittäjät?

Mortti:

Eezyllä on kätevä mobiiliapplikaatio. Se on vastuullinen ja vakiintunut toimija, joka huolehtii kevytyrittäjän kaikista asioista ja antaa tarvittaessa myös tukea ja neuvontaa. Eezyllä on myös hyvät vakuutukset.

Timmo:

Eezy vaikuttaa laskuttamiseen todella hyvältä ja helpolta palvelulta, laskun laatiminen on kätevää ja nopeaa, kun käyttöliittymä on todella helppokäyttöinen. Lisäksi uutena käyttäjänä sain hyviä ohjeita tietojen täyttämiseen ja laskun laatimiseen.

Voisiko kevytyrittäjyys olla myös sinun juttusi? Testaa, sopisitko kevytyrittäjäksi!

Raaseporin kesäteatteri on erittäin tyytyväinen saumattomasta yhteistyöstä Eezyn kanssa ja tulee varmasti jatkossakin tarjoamaan kevytyrittäjille paikkoja tuotantoihin. Suosittelemme myös muita teattereita tekemään samoin, sanoo Raaseporin kesäteatterin tuottaja Christoffer Weiss.

SPAMalot esitetään ruotsiksi Raaseporin kesäteatterissa aina 6.8.2023 saakka. Absurdista huumorista ja monipuolisesta musiikista koostuva musikaali esitetään vasta toista kertaa Suomessa. Edellisen kerran se nähtiin Seinäjoella vuonna 2019, silloinkin kesäteatterissa. Raaseporin kesäteatteri on yli 1000 paikkaisella katsomollaan yksi Suomen suurimpia.

Lisätietoa ja liput osoitteesta www.raseborg.org

Lue lisää kokemuksia Eezystä ja tarinoita kevytyrittäjyydestä.