Hyvän työn tarina: Näistä syistä tatuointitaiteilija Ilja Erävalo vaihtoi kevytyrittäjäksi

Kun ammattilainen hoitaa paperityöt, kevytyrittäjänä toimivalle Ilja Erävalolle jää aikaa keskittyä tekemään työtä, jota rakastaa. Lue, miten Iljasta alun perin tuli tatuointitaiteilija ja millaista kokopäiväisen kevytyrittäjän arki on. Kuulet myös, miten Ilja hyödyntää EezyPay-maksuratkaisua asiakkaiden maksuliikenteen hoitamisessa.

Omintakeinen tyyli tuo taiteilijan tunnetuksi

Punahiuksinen naishahmo nojaa leukaa kyynärpäihinsä, jotka ovat puisen kehyksen ulkopuolella. Hahmolla on yllään vaaleansininen mekko ja päälaella keikkuu musta rusetti. Värikäs Liisa Ihmemaassa -tatuointi peittää asiakkaan koko selän. Se on tatuointitaiteilja Ilja Erävalon, 39, suosikkityö.

Erävalo työskentelee kevytyrittäjänä helsinkiläisessä FoxGlove Tattoo -tatuointistudiossa kahden muun taiteilijan kanssa. Hänen omintakeinen tyylinsä yhdistelee sarjakuvaa, öljyvärimaalausta, realismia ja pop-taidetta – lapsuudesta tuttuja taidetyylejä. Taiteellisesta pikkupojasta kasvoi pidetty tatuointitaiteilija.

Kevytyrittäjyydestä kokopäivätyö

Kevytyrittäjyys onkin muun muassa luovien alojen ammattilaisten parissa yleistynyt tapa työskennellä. Se voi olla kokeilu ennen y-tunnuksen perustamista tai tapa hankkia lisätuloja päivätyön ohella. Monille se on kokopäivätyö. Erävalolla oli oma yritys ennen kuin vaihtoi kevytyrittäjäksi.

”Paperityö ei ole vahvuuteni. Eri lippusten ja lappusten kerääminen ja ilmoittaminen kirjanpitäjälle ei tule minulta luonnostaan. Siksi olen ollut tosi tyytyväinen, että joku muu tekee nämä asiat puolestani”, Erävalo sanoo.

Sitten häntä alkaa naurattaa.

”Jos joutuisin hoitamaan kirjanpidon itse, olisin pulassa.”

Mitä kevytyrittäjyys on? Tutustu kevytyrittäjyyteen!

EezyPay kevytyrittäjän apuna

Erävalo on käyttänyt EezyPay-maksuratkaisua alkuvuodesta 2023. Palvelu on Eezyn ja kevytyrittäjien yhdessä muotoilema vaihtoehto perinteiselle laskuttamiselle ja maksuliikenteen seuraamiselle.

EezyPayn avulla asiakas saa laskun sijaan maksulinkin. Kun tatuointi on tehty, Erävalo jakaa asiakkaalle verkossa olevan maksusivun. Asiakas maksaa summan, ja palkkio on Erävalon tilillä seuraavana päivänä. Varsinaista laskua ei siis tarvitse tehdä, eikä perinteistä kahden viikon maksuaikaa odottaa. Asiakas voi maksaa myös etukäteen ja mistä päin maailmaa tahansa.

Erävalo käyttää tällä hetkellä kaikkeen liiketoimintansa ylläpitämiseen Eezyn kevytyrittäjäpalvelua. Eezy onkin ainoa kevytyrittäjäpalvelu, jonka kautta on mahdollista hoitaa maksuliikenne ilman perinteisen laskun lähettämistä EezyPayn avulla. Asiakkaat voivat myös maksaa monipuolisesti kortti- tai verkkopankkimaksulla tai esimerkiksi MobilePayn kautta. Erävalo ei koe tarvetta säätää.

”Mitä yksinkertaisemmin saan asiat hoidettua, sitä enemmän jää aikaa tehdä kaikkea muuta.”

Miten kevytyrittäjyys toimii? Lue lisää!

Tatuoimisesta luonteva jatkumo taideharrastukselle

Ja kaikkea muuta tekemistä riittää. Tyypillisenä työpäivänä Erävalo tatuoi keskimäärin kaksi asiakasta. Aikaa kuluu neljä tuntia per asiakas, minkä lisäksi hän siivoaa ja valmistelee välineet seuraavaa asiakasta varten. Välillä pitää tilata uusia työvälineitä, mutta siihenkään ei kulu kuin vartti. Joinain päivinä Erävalo maalaa kotona niin, että ajantaju häviää.

Maalaaminen ja piirtäminen tulivat Erävalon elämään ensimmäisinä. Tatuoiminen oli luonteva jatkumo lapsuuden taideharrastuksille: neula ja muste olivat vain uusia työvälineitä asioille, joita hän oli tehnyt siihen asti. Tatuoijan ammatista Erävalo ei kuitenkaan koskaan haaveillut.

”Sen ajan tatuoijat olivat kaikki parrakkaita prätkämiehiä. Minä olin laiha pikkupoika. Mutta perheeni, silloinen kumppanini ja oma tatuointiartistini kannustivat, että ala vain tehdä. Ja niin minä aloin”, hän sanoo.

Erävalo tilasi välineet ja alkoi opetella: ensin omaan ihoonsa ja keinonahkaan, sitten kavereihin, jotka olivat erittäin tietoisia siitä, että olivat harjoituskappaleita. Muutamaa vuotta myöhemmin hän pääsi kivijalkaliikkeeseen töihin ja tatuoi aikansa ihmisten ihoon tekstejä, perhosia ja realistisia muotokuvia. Syksyllä 2023 Erävalo on työskennellyt 12 vuotta tatuointitaiteilijana.

Voisiko kevytyrittäjyys olla sinun juttusi? Testaa, sopisitko kevytyrittäjäksi!

Hyvää työtä Ilja!

Tatuoijan työ on tarkkaa ja rauhallista käsityötä. Vaativimmillaan Erävalo on viettänyt kymmeniä tunteja saman ihmisen kanssa, yhdessä kivun äärellä. Siinä ajassa ehtii tutustua asiakkaaseen hyvin. Juuri ihmisten kanssa Erävalo kokee olevansa parhaimmillaan – ja tekevänsä hyvää työtä.

”Kanssani on helppo tulla toimeen. Ihmiset tulevat uudestaan ottamaan tatuointeja, eli jotain olen tehnyt oikein. Taiteilija on tehnyt hyvää työtä silloin, kun ihminen lähtee studiolta pois hymyillen.”

Lue lisää kokemuksia Eezystä ja tarinoita kevytyrittäjyydestä.