Hyvän työn tarina: Marc on Soppasankari ja monitaituri

Mitä yhteistä on catering-hommilla, laulamisella ja kirjojen myynnillä? Marc tekee näitä kaikkia Eezy-kevytyrittäjänä! Ravintolapäällikkönä päivätyökseen toimiva Marc on siis varsin monitaituri. Lue alta Marcin hyvän työn tarina hänen itsensä kertomana.

Ravintola-alan kasvatti

Olen toiminut ravintola-alalla koko ikäni, keittiöhommat on minulle sydämen asia. Nuorena koulu oli täysi fiasko, eikä ollut inspiraatiota opiskeluihin. En vaan sopinut koko kouluformaattiin. 16-vuotiaana asiat loksahti kohdilleen ja tiesin, että minusta tulee kokki. Menin ammattikouluun ja saman tien rupesi koulumenestys näkymään. Kun tietää mitä haluaa tehdä, alkaa opiskelukin sujua ja asiat vaan lähtee rullaamaan.

Ammattikoulusta tieni vei ensin Hotelli Kalastajatorppaan, jossa olin oppipoikana. Sittemmin olen ollut eri ravintoloissa ja baareissa töissä, välillä salissa, välillä keittiössä. Olen myös kouluttautunut ravintolaesimieheksi.

On tietysti hyvä hankkia hyvä pohja koulutuksesta, mutta hyvää kokkia sinusta ei koulun penkillä tule. Kokkaamalla, seuraamalla, kuuntelemalla, katsomalla, maistamalla, haistamalla ja ennen kaikkea uskaltamalla kokeilla sellaista, mitä muut eivät tee keittiössä, luovat sinusta hyvää kokkia. Pikkuhiljaa alkaa sitten kehittyä se oma tie.

Mitä kevytyrittäjyys on? Tutustu kevytyrittäjyyteen!

Tavaramerkkinä makujen balanssi ja tasalaatu

Koskaan mun tie ei oo vienyt Suomen ulkopuolelle, kaikki oppini olen saanut Suomessa ja koulutus on ollut hyvä. Olen Helsingissä asunut 44 vuotta ja vuonna 2021 muutettiin vaimoni kanssa Sipooseen.

Tavaramerkkini on aina ollut makujen balanssi ja tasalaatu. Olen huono seuraamaan trendejä. Se taitaa olla ehkä samalla vahvuuteni. Menen aina omien makujen, omien mieltymysteni perään. Ne jotka ovat ruokiani syöneet, tietävät etten puhu palturia.

Olen myös oppinut, että jos on joku hyvä asia, mikä toimii, niin älä vaan lähde muuttamaan sitä. Älä mene sotkemaan toimivaa juttua vain siksi, että koitat tehdä siitä jotakin trendikästä ja modernia. If it ain’t broke, don’t fix it!

Pitää olla uskollinen itselleen, myöskin keittiössä. Kun tekee sitä mitä rakastaa niin syntyy hyvää.

Monitaiturina parrasvaloissa

Toimin päivätyökseni ravintolapäällikkönä Ravintola Qulmassa Helsingin Kruununhaassa. Sen lisäksi teen catering-hommia Soppasankarina, joka on pienimuotoinen catering business.

Ravintolamaailmani ohessa laulan sekä Seven Mugs rokkibändissä että Pretty Marc nimisessä bändissä. Seven Mugs on coverbändi. Pretty Marc kirjoittaa, esittää ja nauhoittaa pelkästään omaa materiaalia (käy Spotifyssa kuuntelemassa Pretty Marc!).

Sekä Soppasankari että bändikeikat laskutetaan Eezyn kautta. Bändikeikkojen laskutus menee tosi näppärästi porukkalaskulla. Olen kirjoittanut myös pari kirjaa, josta toisen, The Helsinki Bookin, laskutus sujuu myös Eezyn kautta.

Miten kevytyrittäjyys toimii? Lue lisää!

Kevytyrittäjyys vei Marcin mukanaan

Soppasankari oli se joka veti kevytyrittäjäksi. Sitten kun aloitin kevytyrittäjyyden, tajusin että voin laskuttaa myös bändijutut ja kirjan myynnit Eezyn kautta.

Kevytyrittäjyydessä helppous on mulle ratkaiseva tekijä, en voi sietää paperihommia. Halusin, että sivutyöt pysyvät pienenä mageena juttuna eikä tarvitse huolehtia ollenkaan paperisodasta. Teen tätä itsekseni ja omilla ehdoillani. Vastaan vaan itselleni ja tämä sopii!

Kokeilemalla selviää mikä on hyvä ja mikä ei toimi. Kokeilin Eezyä ja se oli minulle sopiva partneri. Tykkään siitä, miten Eezyn kanssa pääsee helposti alkuun.

Olen ollut alusta asti tyytyväinen siihen, miten hommat hoidetaan Eezyllä. Ovat vikkeliä vastaamaan kysymyksiin ja siellä autetaan hyvin, jos on epäkohtia. En kyllä vaihtaisi pois!

Luulen että kevytyrittäjyys tulee kasvamaan entisestään, helppous ja paperittomuus on tässä se avain. Voi tehdä työtä itselleen. Se antaa vapauksia tehdä, vapauksia laskuttaa erilaisia projekteja, se avaa ovia.

Mulla on jo sen verran ikää, että se mitä tulevaisuudelta toivon, on että saisin pysyä terveenä. Minulla ei ole enää sen kummempia aineellisia haaveita. Jos vaan saan jatkaa biisien teon, kokkaamisen, laulamisen ja soittamisen parissa hommia, niin pysyn aika onnellisena.

Mun neuvo jokaiselle on, että jos haluat tehdä jotain omaa juttua niin kokeile! Jos se toimii, se toimii ja jos se ei toimi, niin sitten sä tiedät. Mutta jos jätät kokeilematta niin et koskaan saa tietää.

Ruoka ja musa ovat mun juttuni. Toimii!


Moi! Mä oon Marc ja tää on mun tositarina.

Toimin päivätyökseni ravintolan päällikkönä, mutta mut tunnetaan myös Soppasankarina, The Helsinki Book kirjan kirjoittajana sekä Seven Mugs bändin että PrettyMarcin laulusolistina.

Soppasankariin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.soppasankari.fi

Musiikkipuolen juttuihin taas voi tutustua: www.sevenmugs.fi & www.prettymarc.com

Teksti julkaistu ensimmäisen kerran 13.1.2022, muokattu 11.9.2023.

Lue lisää tositarinoita!