Blogi
Blogissamme vinkkejä niin sopimuksen tekemiseen kuin oman osaamisen kehittämiseenkin. Lisäksi ajankohtaista asiaa sekä mielenkiintoista luettavaa yhteistyökumppaneiltamme.
Alv-maksu
Alv on välillinen kulutusvero, jonka tarkoituksena on kohdistua kuluttajiin. Tuotteitaan ja palveluitaan myyvien yritysten on lisättävä omalla alallaan käytetyn alv-kannan mukainen arvonlisäver…
Lue lisää »Vuokratyö vai Kevytyrittäjyys
Vuokratyö ja kevytyrittäjyys mahdollistavat molemmat elannon ansaitsemisen, mutta niillä on merkittäviä eroja tekijän näkökulmasta. Tutustumme tässä artikkelissa merkittävimpiin vuokratyö…
Lue lisää »Kohti omannäköistä työelämää
Moni haaveilee nykymaailmassa vapaudesta ja paikkaan sitomattomasta työstä. Haaveina saattaa olla mahdollisuus tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa mihin kellonaikaan vaan tai saada enemmä…
Lue lisää »Kevytyrittäjän laskutus on Eezyllä helppoa
Kevytyrittäjyys tarkoittaa sitä, että laskutat asiakkaitasi yksityishenkilönä. Lasku tekemästäsi työstä lähetetään asiakkaalle laskutuspalvelun kautta, ja koska asiakas maksaa laskun suor…
Lue lisää »Kevytyrittäjän alv-vähennykset
Arvonlisävero on välillinen vero, jonka yritykset perivät kuluttajilta ja tilittävät verottajalle. Yritykset saavat tehdä itse ostamistaan tuotteista alv-vähennykset, jotta verotus kohdistuisi…
Lue lisää »Ajopäiväkirja
Monet kevytyrittäjät joutuvat matkustamaan runsaasti omalla autollaan. Mikäli haluat syntyneistä matkakuluista verovapaita korvauksia tai hyödyntää niitä verovähennyksinä, tulee niistä pit…
Lue lisää »Äitiyslomalla työskentely
Äitiyslomalla tulot ovat rajalliset, joten lisäansioiden hankkiminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Äitiyslomalla työskentely saattaa kuitenkin vaikuttaa etuuksiin ja tukiin. Lue lisää äitiys…
Lue lisää »Ulkomaan alv
Kun liiketoiminta kasvaa kansainvälisesti yli maiden rajojen, tulee ulkomaisten asiakkaiden laskuttaminen ajankohtaiseksi. Ulkomaisten asiakkaiden laskuttamisessa on pidettävä mielessä myös lask…
Lue lisää »Liiketoimintasuunnitelma menestyksen edellytyksenä
Liiketoimintasuunnitelma on kirjallinen suunnitelma siitä, kuinka yrityksesi toteuttaa liikeideaansa käytännössä. Liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua pohtimaan kaikkia keskeisiä asioita yrity…
Lue lisää »Kevytyrittäjän eläke
Eläkkeen kertyminen on asia, jota palkkatyössä harvemmin joutuu miettimään. TyEL-vakuutus pitää huolen siitä, että sinulle kertyy palkkasi mukaista eläkettä. Kevytyrittäjällä tilanne on…
Lue lisää »Alv-alarajahuojennus ja kevytyrittäjyys
Arvonlisävero on yleisesti lähes kaikkien palveluiden ja tuotteiden hintaan lisättävä tasavero, jonka alv-velvolliset yritykset perivät ja tilittävät verottajalle. Mikäli yrityksen liikevaih…
Lue lisää »Kevytyrittäjän kilometrikorvaus
Monilla aloilla työkeikat saattavat vaatia matkustamista pitkienkin matkojen päähän, työkohteiden vaihdellessa säännöllisesti. Erilaisista matkakuluista saattaakin muodostua tuntuva kuluerä …
Lue lisää »Alv-kannat
Arvonlisävero eli alv on lähes jokaisen myytävän tuotteen tai palvelun hintaan lisättävä vero. Yritykset perivät arvonlisäveron ja tilittävät tämän verottajalle. Veron ollessa kuluttajil…
Lue lisää »Uusi vuosi ja unelmat vielä toteuttamatta – ryhtyisinkö kevytyrittäjäksi?
Vuoden alku tarkoittaa monelle uuden alkua myös työrintamalla. Mahdollisesti ajatus omasta yrityksestä on kolkutellut mielessä jo pidempään. Ennen yrityksen perustamista on kuitenkin hyvä miet…
Lue lisää »Kevytyrittäjyys ja starttiraha
Uuden yritystoiminnan tueksi suunnattu starttiraha on tärkeä kysymys myös kevytyrittäjyyttä suunnittelevien keskuudessa. Selitämme tässä artikkelissa mitä starttiraha on, paljonko sitä voi …
Lue lisää »Kirjanpito kevytyrittäjänä
Kirjanpito on eräs aloittelevia yrittäjiä pelottavista askareista, joka edellyttää huolellisuutta ja käytäntöjen tuntemista. Kevytyrittäjä voi kuitenkin unohtaa uhkakuvat loputtomista paper…
Lue lisää »Kevytyrittäjä ja alv
Alv eli arvonlisävero on kulutusvero, jota peritään lähes kaikista tuotteista ja palveluista. Arvonlisävero on ensisijaisesti kuluttajille suunnattu vero, joka alv-velvollisten yritysten tulee l…
Lue lisää »Kevytyrittäjyys vs pienyrittäjyys
Pienyrittäjä on yleisin yrittäjätyyppi Suomessa. Pienyritykset ovat suorastaan Suomen yrityskentän selkäranka, sillä ne edustavat jopa 98 prosenttia koko Suomen yrityksistä. Pienyrittäjä jo…
Lue lisää »Freelancer – Kannattaako kevytyrittäjyys?
Freelancerin ura on noussut suosituksi vaihtoehdoksi usealla eri alalla. Erityisesti monet luovien alojen ammattilaiset, kuten graafikot, toimittajat ja valokuvaajat, toimivat yhä useammin freelance…
Lue lisää »Perttu Pölönen: Kirje menneisyyden minulle
Minulta kysytään usein, mitä haluaisin sanoa lukioikäiselle itselleni. Kysyjä on yleensä nuori ja hänellä on oma lehmä ojassa. Hän haluaa kuulla, millaisia virheitä olen tehnyt, mitä olen…
Lue lisää »Kevytyrittäjyys vs toiminimi
Toiminimi on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto heti osakeyhtiön jälkeen. Virallisista yritysmuodoista se on huomattavasti muita kevyempi, niin perustamisen kuin itse toiminnan osalta. Suhteelli…
Lue lisää »Kevytyrittäjyys vai oma Y-tunnus?
Moni kevytyrittäjyyttä pohtiva pysähtyy sen kysymyksen äärelle, onko kevytyrittäjyys kannattavaa vai pitäisikö sittenkin perustaa oma yritys ja hankkia oma Y-tunnus. Kysymystä on hyvä pohdi…
Lue lisää »Kevytyrittäjänä somessa – ota some haltuun näillä 5 vinkillä
Pitääkö kevytyrittäjän olla somessa? Ei välttämättä, mutta miksi et hyödyntäisi sitä kohdeyleisön tavoittamiseen, verkostoitumiseen ja myynnin kasvattamiseen? Kaikissa kanavissa ei toki …
Lue lisää »Kevytyrittäjän turvaverkko
On tärkeää pitää huolta omasta osaamisestaan ja niin fyysisestä kuin henkisestäkin hyvinvoinnista. Onhan kevytyrittäjän tärkein voimavara ihminen itse. Taloudellista ja sosiaalista turvaver…
Lue lisää »Tarvitsemme kevytyrittäjyyttä ja kevytyrittäjiä
Työelämä on murroksessa ja yhä useampi haluaa tienata omalla osaamisellaan, työllistää itse itsensä. Pitkään itsensä työllistäjän ainoa vaihtoehto oli perustaa oma yritys, hankkia se om…
Lue lisää »Puskurityötä ja kevytyrittäjyyttä
Kaikilla pitäisi olla puskurityö. Se on suunnitelma, johon voi tarttua (työ)elämän yllättäessä tai kun haluaa luoda itselleen motivoivan ja joustavan työelämän. Se voi olla vaikkapa harras…
Lue lisää »YEL on enemmän kuin vanhuuseläke – se tuo turvaa työelämän eri käänteissä
Aloittavalla kevytyrittäjällä on heti yrittäjäuransa alussa iso päätös tehtävänään, YEL-vakuutuksen ottaminen. Päätöksestä tekee vaikean neuvojen kirjo: jotkut pitävät vakuutusta er…
Lue lisää »Mitä jos asiakas ei maksa laskua?
Aika ajoin saattaa tulla eteen tilanteita, joissa asiakas ei syystä tai toisesta maksa laskua ajallaan. Tilanne on aina kurja, koska kevytyrittäjänä toimiessa oma palkka on riippuvainen asiakkaan…
Lue lisää »Opintotuki ja kevytyrittäjyys – uhka vai mahdollisuus?
Mahdollisuus! Opiskelijan elämää rahoittaa yleensä opintotuki. Opintotukeen liitetään usein mielikuvia monimutkaisista säännöistä ja koukeroista liittyen muihin tuloihin. Onkin hyvä tietä…
Lue lisää »Hinnankorotus – 4 vinkkiä kevytyrittäjälle miten nostaa palvelun hintaa
Hinnankorotus ei koskaan ole helppoa, mutta oman työn hintaa on siitä huolimatta perusteltua pohtia aika ajoin. Omaa hinnoittelua kannattaa tarkistella sitä mukaa, kun oma ammattitaito ja erityise…
Lue lisää »E-urheilu kiinnostaa – mutta miten ihmeessä alalle pääsee töihin?
E-urheilu on jatkuvasti kasvava ala. Alalla työskentelee paljon osaajia, joiden työnimikkeet ovat kaikille tuttuja, mutta e-urheilun parista löytyy myös paljon tehtäviä, jotka ovat jotakin aiva…
Lue lisää »Veroilmoitus & verovähennykset ne yhteen soppii – vinkit kevytyrittäjän veroilmoituksen tarkistamiseen
On taas se aika vuodesta, kun esitäytetty veroilmoitus ja sen tarkistaminen kolkuttelevat jo nurkan takana. Jotta saisit kevytyrittäjänä kaikki mahdolliset hyödyt verovähennyksistä ja veroilmo…
Lue lisää »Kevytyrittäjän kulukorvaus – Näin nappaat verohyödyn työhön liittyvistä kuluista
Tässä blogipostauksessa kuulet, mikä on kulukorvaus, miten kulukorvausten kanssa kannattaa toimia ja miten voit säästää jopa satoja tai tuhansia euroja – tulojesi ja kulujesi määrästä to…
Lue lisää »Älä tule paha lasku, tule hyvä lasku – Tiedätkö millaisen laskun asiakkaasi haluaisi sinulta saada?
Väitän, että jokainen meistä on saanut joskus laskun, jossa hinta on ollut väärä tai sisältö niin kryptinen, ettei laskua tohdi maksaa ilman lisäselvittel…
Lue lisää »Miten hinnoitella oma työ kevytyrittäjänä?
Laskutanko liikaa vai liian vähän? Kannattaisiko myydä palvelua tuntihinnalla vai hinnoitella se projektina tai urakkana? Miten varmistan, että työni on kannattavaa?&nbs…
Lue lisää »Kätevimmät digityökalut kevytyrittäjälle
Haluatko siirtää palvelusi verkkoon, tehdä töitä kätevästi etänä tai kasvattaa liiketoimintaasi digituotteiden avulla? Listasimme työkalut, joilla toteutat niin kokoukset, webinaarit, opetu…
Lue lisää »Rahat loppumassa, mitä teen?
On vaikea nautiskella hiljaiselosta, jos täytyy stressata saako maksettua seuraavan kuun vuokran. Tässä vinkkimme kevytyrittäjän tiukentuneeseen taloustilanteeseen. Alenna veroprosenttiasi J…
Lue lisää »Kevytyrittäjä, kehitä osaamistasi – netti on pullollaan mahdollisuuksia!
Onko korona tyhjentänyt kalenterisi? Onko sinulla ylimääräistä aikaa tai jopa pakko opetella uutta, jotta saat elantosi varmistettua? Netti on täynnä erilaisia verkkokoulutuksia, webinaareja, …
Lue lisää »Kevytyrittäjä – pakottaako korona sinut uusille urille?
Uudistuminen voi auttaa kevytyrittäjää selviytymään tässä muuttuneessa toimintaympäristössä. Jos työsi tekeminen on mahdotonta lähikontaktin välttämisen vuoksi, voisitko tarjota palvelu…
Lue lisää »Rakennusalalla toimiva kevytyrittäjä on tilaajavastuulain piirissä – työmaille pitäisi päästä, kun selvitykset kunnossa
Tilaajavastuulaki sääntelee toimintaa rakennusalalla. Lain mukaan työn tilaajalla on velvollisuus selvittää toisen sopijaosapuolen velvoitteidenhoito. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, et…
Lue lisää »10 asiaa, jotka kevytyrittäjän on hyvä tietää verokortista
Lipsahtaako palkkasi usein loppuvuonna reilummalla veroprosentilla? Tai tuliko taas mätkyt yllätyksenä? Pohditko, miten verokortin voimassaolo alkuvuonna menikään? Tai miten verovähennykset vai…
Lue lisää »Ammatillisten unelmien eteenpäin vieminen ei vaadi vuorien siirtämistä – pieni askel on suurten asioiden alku
Oletko kyllästynyt tarinoihin, joissa ihminen irtisanoutuu työstään, myy omaisuutensa, hyppää suureen tuntemattomaan ja yhtäkkiä kaikki hänen unelmansa ovatkin toteutuneet? Jos kyllä, ei h…
Lue lisää »Sinnikkyys ja luovuus auttavat kevytyrittäjää poikkeusoloissa, mutta sosiaaliturvaa ne eivät korvaa
Lauantaina 5.9. vietetään jälleen Yrittäjän päivää. Viimeisen puolen vuoden aikana moni yrittäjä on joutunut lopettamaan toimintansa, tai joutunut keksimään yhden jos toisenkin taikatempu…
Lue lisää »Tee kirjallinen sopimus – näin vältät tavallisimmat riidat toimeksiantajasi kanssa
Toimeksiannon ehdoista syntyvissä riidoissa harvoin kukaan voittaa. Yleensä riitely maksaa sekä kevytyrittäjälle että asiakkaalle vähintään aikaa ja pidemmälle vietynä myös raha…
Lue lisää »Äitiys on parasta, mitä uralleni on tapahtunut – kaikilla ei silti ole sama tilanne
Joskus kun joku kysyi, että “onko äitiys työuran loppu?”, mieleni teki kirkua ja hakata päätäni seinään – miksi hitossa se olisi niin? Samalla kuitenkin tiedostin jo silloin, että vaik…
Lue lisää »Sairauslomalle jääminen voi pelastaa urasi – ja sinut
Nykypäivän työssä aivoergonomiaan ja henkiseen hyvinvointiin liittyvät haasteet lienevät tyypillisempiä kuin fyysiset vaivat. Moni yrittäjä sinnitteleekin jaksamisensa rajamailla jatkuvasti,…
Lue lisää »Yrittäjä – älä käytä aikaasi turhanpäiväisyyksiin, delegoi mieluummin
Liian moni yrittäjä käyttää aikaansa turhuuksiin, josta ei ole muuta hyötyä kuin se, että saa viivata homman yli omalta to do -listalta, kirjoittaa toimittaja ja mediayrittäjä Taru Tammikal…
Lue lisää »Valitsetko yritysmuotosi verotuksen perusteella?
Neuvoja ja suosituksia yritysmuodon valintaan riittää, mutta usein ne katsovat asioita vain yhdestä kulmasta. Tärkeintä olisikin, että tuleva yrittäjä huomioi kokonaisuuden yritysmuotoa valit…
Lue lisää »Ryhdyitkö yrittäjäksi siksi, että voisit ajaa itsesi loppuun?
Moni yrittäjä on tottunut venymään ja vanumaan työssään kuin pullataikina. Joustavuus ja intohimoinen suhtautuminen työhön on hieno juttu, mutta jos huomaat herääväsi jatkuvasti sydäment…
Lue lisää »Luottaako YEL-vakuutukseen sosiaaliturvan perustana vai täydentääkö turvaa itse?
Kyselin jokin aika sitten muiden yrittäjien mielipidettä YEL-vakuutuksesta sosiaalisessa mediassa. Mielipiteitä oli useita, mutta yksi viesti oli selvä – harva yrittäjä haluaa laittaa sosiaal…
Lue lisää »