Kilpailija-analyysi: 4 vaihetta toimivan analyysin tekemiseen

Kilpailija-analyysi on tärkeä osa liiketoimintasuunnitelmaa ja olennainen työkalu jokaiselle yrittäjälle, joka pyrkii erottumaan kilpailijoistaan. Analyysi auttaa yritystäsi laatimaan strategioita, jotka tukevat kestävää kasvua muuttuvilla markkinoilla. Ohjeidemme avulla voit tehdä yrityksellesi yksinkertaisen mutta toimivan kilpailija-analyysin. 

Mikä on kilpailija-analyysi ja miksi se kannattaa tehdä?

Kilpailija-analyysin avulla yrittäjä tunnistaa liiketoiminnan keskeisimmät kilpailijat ja selvittää niiden vahvuudet ja heikkoudet, markkina-aseman ja markkinointikeinot. Analyysin avulla yrittäjä voi kehittää yritykselleen kilpailuetuja ja tunnistaa markkinoiden mahdollisuudet ja uhat. 

Kilpailuetu tarkoittaa yrityksen tai kevytyrittäjän kykyä toimia kilpailijoitaan tehokkaammin, esimerkiksi teknologian, hinnoittelun tai jakelun avulla. Hyvin toteutettu kilpailija-analyysi mahdollistaa paremman markkina-aseman saavuttamisen ja liiketoiminnan kasvun.

Kilpailija-analyysin hyödyt eri aloilla

Kilpailija-analyysi auttaa tunnistamaan kilpailijoiden vahvuudet ja välttämään heidän heikkoutensa. Lisäksi se auttaa pysymään ajan tasalla markkinoiden muutoksista ja trendeistä, mikä mahdollistaa kilpailuedun säilyttämisen ja asiakkaiden tarpeiden tyydyttämisen. Analyysin tekeminen saattaa vaikuttaa hyödylliseltä vain suurille yrityksille, mutta myös pienyrittäjät ja kevytyrittäjät voivat käyttää analyysiä esimerkiksi seuraavilla aloilla:

  • Kampaaja- ja kauneusala: Selvittele kauneusalan trendejä, kilpailijoiden hinnoitteluja ja suosittuja hoitoja asiakasryhmien keskuudessa. 
  • Kivijalkakaupat: Perehdy paikallisiin markkinointikampanjoihin, toimiviin asetteluihin myymälöissä ja kilpailukykyisiin hintoihin asiakkaiden mieltymysten perusteella.
  • Ravintola-ala: Seuraa suosittuja ruokalistoja ja -trendejä, toimivia varausjärjestelmiä ja tehokkaita markkinointitoimenpiteitä. 
  • Konsultointi: Houkuttele uusia asiakkaita tutkimalla kilpailevien konsulttien suosituimpia palveluja, strategioita ja hinnoitteluja. 

Tutustu kevytyrittäjien uratarinoihin eri aloilta ja inspiroidu kehittämään omaa liikeideaasi.

Kevytyrittäjyys on vapautta

Kevytyrittäjä on osaamistaan myyvä yksinyrittäjä, jolla ei ole omaa Y-tunnusta. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia yrityksen pyörittämiseen liittyvästä byrokratiasta, vaan Eezy huolehtii siitä puolestasi.

Ryhdy Eezy-kevytyrittäjäksi yli 40 000 rekisteröityneen tavoin ja anna Eezyn siivittää sinut lentoon! Suomen ensimmäisenä kevytyrittäjäpalveluna ja yli 15 vuoden kokemuksella kevytyrittäjyydestä tarjoamme kaiken tietämyksemme myös sinulle.

4 askelta kilpailija-analyysin tekemiseen

Kilpailija-analyysin tekeminen ei tarvitse olla vaikeaa. Kevytyrittäjä tai pienyrittäjä voi tehdä analyysin seuraavien vaiheiden avulla:

  1. Listaa yrityksen keskeisimmät kilpailijat. Aloita tunnistamalla suorat kilpailijasi, jotka tarjoavat samoja tuotteita kuin sinä, ja epäsuorat kilpailijasi, jotka vastaavat samaan tarpeeseen eri tavoin.
  2. Luo kilpailijaprofiilit, joista ilmenee kilpailijoiden tuotteet, hinnoittelut ja jakelukanavat. Jos et löydä tietoja esimerkiksi kilpailijoiden verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta, voit tehdä arvioita tai hyödyntää muuta saatavilla olevaa tietoa.
  3. Tee SWOT-analyysi. Laatimalla SWOT-analyysin omalle toiminnallesi hahmotat vahvuutesi, heikkoutesi, mahdollisuutesi ja uhkasi suhteessa kilpailijoihin. SWOT-analyysi voi olla myös erillinen osa liiketoimintasuunnitelmaa. 
  4. Vertaile markkinointitoimia. Kilpailijoiden markkinointisuunnitelmien kartoittaminen voi olla pienyrittäjälle haastavaa, mutta perehtyminen heidän viestintäänsä ja markkinointikanaviinsa auttaa ymmärtämään toimivia tekniikoita.

Milloin kilpailija-analyysi tulisi tehdä?

Kilpailija-analyysi kannattaa tehdä liiketoiminnan alkuvaiheessa, mutta siitä voi myös olla hyötyä, jos suunnittelet uusille markkinoille laajentumista tai uuden tuotteen lanseerausta. Lisäksi voit käyttää kilpailija-analyysiä strategisten muutosten tai markkinointisuunnitelman päivittämisen yhteydessä. Muista päivittää analyysi säännöllisesti, esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden välein, jotta pysyt ajan tasalla uusista kilpailijoista ja muuttuvista kuluttajakäyttäytymistä.

Mietityttääkö kevytyrittäjyys? Voit aina ottaa yhteyttä meihin ja kysyä lisää! 

Aloita kevytyrittäjyys vaikka heti

Haluaisitko kevytyrittäjäksi? Eezyn palveluun rekisteröityminen on maksutonta, eikä se velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelumaksun vasta palkanmaksun yhteydessä. Aloita vaikka saman tien tai tutustu rauhassa.

Rekisteröidy maksutta

Tee työ

Veloita asiakasta