Hyvän työn tarina: Heli, ompelija
Mulla oli jo ammattikoulussa tosi vahva tunne siitä, mitä haluan tehdä – ja on edelleen. Mulle metallimusiikkikulttuuri on todella tuttua, tiedän, minkälaisia elementtejä siellä tulee vastaan; olen 11-vuotiaasta tyttösestä saakka sitä musiikkia kuunnellut. Olen myös teini-ikäisestä asti harrastanut cosplayta, joten tunnen senkin puolen tosi hyvin, mulla on tosi pitkä tausta tällaisiin juttuihin. Tällaisen tietämyksen ansiosta olen taitava tekemään esiintymisasuja metallibändeille, sekä cosplay-asuja harrastuksen pariin. (Cosplay, lyhennetty sanoista ”costume play”, eli pukuilu, on harrastus, jossa pukeudutaan esim. manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi.)
Kun pääsin opintojen jälkeen ensimmäiseen alan oikeaan työpaikkaan, mulle kävi niin ikävästi, että aloin saada hengitystieoireita ja mulla todettiin astma. Täysipäiväisesti en siis voi työskennellä ompelijana, mutta onneksi voin kevytyrittäjänä tehdä mun unelmatöitä pienimuotoisesti terveyden sallimissa rajoissa. Opiskelen tällä hetkellä itselleni täysin uutta alaa nuoriso- ja yhteisöohjaajana. Juttelin ammatinvalintapsykologin kanssa siitä, että millä alalla voisin hyötyä mun koulutuksesta vaatetuspuolella ja tämä vaikuttaa sellaiselta.
Tosi vahvasti on jäänyt mieleen se, kun ammattikorkeakoulussa muotoilupuolta opiskellessani meillä oli työelämäprojekti-kurssi, jonka osaksi piti saada asiakkaalle tehtävä työ. Silloin lähettelin todella paljon viestejä, tosi moneen paikkaan. Sitten sain Whisperediltä vastauksen ja siitä lähti tosi hyvä yhteistyö käyntiin. Valmistin Wihsperedille Metsutan – Songs Of The Void albumia varten jäsenten toiveiden ja mittojen mukaan esiintymisvaatteet. Kyseinen yhteistyö on myöhemminkin poikinut lisää töitä; heidän kauttaan on muutkin bändit kyselleet, että kuka asut on tehnyt ja sitä kautta olen saanut lisää töitä, paljon uusia sekä vakioasiakkaita.
Vaikka välillä uutta projektia aloitellessa tulee sellainen fiilis, että tuleeko tästä nyt yhtään mitään, niin sitten kun näkee lopputuloksen, mieleen palaa se fiilis, että kyllähän mä näissä jutuissa olen hyvä. Varsinkin, kun esiintymisasuissa pääsee näkemään ne omatekemät asut musiikkivideoissa tai esityksissä, niin sitten miettii, että kuinka huikean näköisiä ne onkaan siinä lopullisessa ympäristössä. Ja kun näkee sen kokonaisuuden, minkä osaksi se mun tekemä asu tulee, niin kyllä siitä jää sellainen wau-fiilis!
Mieleenpainuvin palaute tuli asuista, jotka tein Whisperedille. Bändi halusi asuihin tosi vahvoja teemoja Japanista kabuki -teatterista ja samurai historiasta. Kyseisellä bändillä on japanilainen taiteilija, joka tekee heille mm. albumitaiteet. Tältä japanilaistaiteilijalta sain henkilökohtaisesti palautetta, että vaatteet olivat hyvin sengoku-kabuki tyyliset, uniikit ja siistit. On ollut myös mukava lukea musiikkivideoon tulleita kommentteja.
Kun saan opinnot pulkkaan ja työpaikan, niin ajatuksena on jatkaa sivutoimisena ompelutöiden tekemistä. Se on mulle tosi rakas ala ja tykkään tehdä sitä työtä, en halua luopua siitä kokonaan koskaan. Kun saa tehdä sellaista, mistä nauttii, niin siitä saa energiaa. Oon onnellisessa asemassa, kun voin itse vaikuttaa siihen, millaisia töitä otan vastaan ja saan tehdä.
Jos haaveilee vaatetusalasta, niin saa olla tosi rohkea ja oma-aloitteinen. Niin minäkin aloitin, lähdin tosi rohkeasti ottamaan yhteyttä erilaisiin tahoihin. Mulla oli se tavoite, että haluan tehdä esiintymisasuja. Jos on haaveissa tehdä hommia vaatetusalalla, hyvä pohjakoulutus tai osaaminen harrastuksen kautta kannattaa hankkia. Aina löytyy henkilöitä ja tahoja, jotka on innokkaita tekemään yhteistyötä tai tilaamaan käsintehtyjä tuotteita. Käsitöiden parissa kun työskentelee, on hyvä taito osata tuoda itseään ja osaamistaan esille, kuunnella asiakkaan toiveita, sekä ylläpitää omia tietoja ja taitojaan.
Kannattaa tehdä välillä kokeiluja ja harjoituksia, jotta oppii tunnistamaan, mikä toimii ja mikä ei. Mä teen aina sovitusprotot, kun teen mittatilaustöitä. En ikinä lähde tekemään valmista tuotetta heti, kun mulla on kaavat tehtynä, vaan teen aina asiakkaalle prototyypin, missä katsotaan että kaava on hyvä. Jos pitää tehdä joitakin muutoksia, niin ne tulee tehtyä siinä vaiheessa, eikä sitten lopulliseen tuotteeseen, vaikka joskus työn loppumetreillä saattaakin tulla muutoksia työhön. Protot auttavat paljon lopullisen työn onnistumiseen, ainakin omalla kohdalla. Käytän protoissa paljon kierrätysmateriaaleja. Käyn esimerkiksi kirppareilta ostamassa vanhoja kankaita tai muita materiaaleja ja sitten taas kierrätän ne jälleen eteenpäin testitilkuiksi.
Mun mielestä kevytyrittäjyys on ihan loistava keino työllistyä, mullakin pysyy koko ajan taidot yllä, kun teen tätä, enkä vain odottele, että saisin jostain jonkin osa-aikaisen työn tai odota että pääsen toiminimeen kiinni. Kävin työvoimatoimiston kanssa keskusteluja, että voisin tällaista tehdä kun valmistuin, eikä siinä nähty mitään ongelmaa omalla kohdalla. Toivonkin, että kannustettaisiin enemmän tekemään töitä kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä oppii tunnistamaan niitä omia vahvuuksia, sekä sitä missä on parannettavaa. Nämä on kaikki hyödyllisiä taitoja työelämässä. Tykkään, että tässä yhteydessä voi opetella tosi paljon asioita, jotka valmistaa sitten yrittäjyyteen tai työelämään. Voi helposti kasvattaa omaa asiakaskuntaa ja hankkia valmiiksi jo niitä vakiasiakkaita.
Aloitin vuonna 2017 laskuttamaan Eezyllä. Katselin kyllä muitakin laskutuspalveluita, mutta Eezy tuntui ulkoasultaan enemmän minulta. Tykkään visuaalisesti kivasta käyttöliittymästä. Eezyn visuaalinen ilme toimi itselle parhaiten ja Eezy on ollut kaikin puolin helppo käyttää.
Mä oon tykännyt tosi paljon Eezystä, aina on saanut apua ja neuvoja jos on tarvinnut ja vielä tosi nopeasti.
Moi! Mä oon Heli ja tämä on mun tositarina. Teen erilaisia ompelutöitä Eezyn kevytyrittäjänä. Pääasiassa teen mittatilaustöitä ja esiintymisasuja, mutta myös vaatteiden ja kodintekstiilien ompelu, muokkaus ja korjaus luonnistuu.
Tutustu töihini ja minuun: https://linktr.ee/helimae