Kevytyrittäjyys vs toiminimi
Toiminimi on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto heti osakeyhtiön jälkeen. Virallisista yritysmuodoista se on huomattavasti muita kevyempi, niin perustamisen kuin itse toiminnan osalta. Suhteellisesta keveydestään huolimatta toiminimi on kuitenkin virallinen yritysmuoto, joka vaatii kirjanpidon ja verotuksen ymmärtämistä sekä vaikeaselkoisen byrokratian parissa kamppailua. Selkeyden ja helppoutensa ansiosta, kevytyrittäjyys on monessa tapauksessa erinomainen vaihtoehto toiminimelle.
Sekä kevytyrittäjyys että toiminimi tarjoavat sinulle yrittäjänä omat etunsa. Oikean yritysmuodon tai kevytyrittäjyyden valitseminen tuleekin aina tehdä tilannekohtaisesti, sillä yksi yritysmuoto ei sovi jokaiseen tarpeeseen. Tässä artikkelissa avaamme sinulle kevytyrittäjyyden ja toiminimen plussat ja miinukset, jotta pystyt helposti valitsemaan toimintaasi parhaiten soveltuvan vaihtoehdon.
Kevytyrittäjyys vai toiminimen perustaminen?
Aloitetaan kevytyrittäjyyden ja toiminimen vertailu toiminnan aloittamisesta. Tältä osin toiminimi ja kevytyrittäjyys eroavat toisistaan suuresti.
Toiminimiyrittäjä on viralliselta nimeltään yksityinen elinkeinonharjoittaja. Aloittaaksesi yritystoiminnan toiminimellä, tulee sinun tehdä PRH:lle eli Patentti- ja Rekisterihallitukselle yrityksen perustamisilmoitus. Perustamisilmoituksen voit tehdä verkossa YTJ-palvelussa eli Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä 60 euron hintaan. Ilmoitus on mahdollista tehdä myös paperisena, mutta tämä on hitaampaa ja maksaa 60 euron sijasta 115 euroa. Samassa yhteydessä teet myös ilmoitukset yrityksen perustamisesta verottajalle.
Yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä rekisteröit samalla itsellesi myös toiminimen, jolla harjoitat elinkeinoasi. Sinun tulee varmistaa, että kyseinen nimi on vapaana ennen ilmoituksen tekemistä. Tämä onnistuu esimerkiksi PRH:n nimipalvelun avulla. Tämän prosessin päätteeksi saat itsellesi Y-tunnuksen, ja pääset aloittamaan yritystoimintasi, mikäli hakemuksesi hyväksytään.
Aloita kevytyrittäjyys vaikka heti
Haluaisitko kevytyrittäjäksi? Eezyn palveluun rekisteröityminen on maksutonta, eikä se velvoita sinua mihinkään. Aloita vaikka saman tien tai tutustu rauhassa.
Verotuksen erot
Verotus on asia, joka askarruttaa montaa yrittäjyyden alkutaipaleella olevaa, eikä syyttä. Yritysmuodosta riippumatta, ovat yrityksen ja yrittäjän verotus yleensä varsin erilaisia kuin sinulla palkansaajana ollessasi.
Toiminimiyrittäjä maksaa veronsa ennakkoverona, jota maksetaan 2, 3, 6 tai 12 erässä riippuen vuoden aikana maksetun veron määrästä. Uutena yrittäjänä sinun pitää arvioida yrityksesi ensimmäisen vuoden verotettava tulos. Tällä tarkoitetaan sitä summaa, joka jää jäljelle vähennyskelpoisten kulujen jälkeen. Huomioi myös se, että yrittäjän omat yksityisnostot eli toiminimiyrittäjän itselleen nostama “palkka”, eivät toiminimellä ole vähennyskelpoisia. Myös muut henkilökohtaiset tulot, kuten palkka tai starttiraha, vaikuttavat ennakkoveroon.
Toiminimiyrittäjänä joudut ennakkoveron lisäksi huomioimaan myös arvonlisäveron. Mikäli liikevaihtosi ylittää toiminimellä 15 000 euroa vuodessa, olet arvonlisäverovelvollinen. Alle 30 000 euron liikevaihdolla saat maksettavasta arvonlisäverosta kuitenkin alarajahuojennuksen, joka on käytännössä pieni alennus maksettavaan määrään.
Toiminimi vaatii kirjanpitoa
Toiminimi on virallisista yritysmuodoista kevyin, mutta vaatii silti tarkan kirjanpidon tekemistä sekä ennakkoverojen ja arvonlisäveron maksusta huolehtimista. On täysin laillista huolehtia kirjanpidosta itse, mutta tämä on harvassa tapauksessa ajallisesti kannattavaa. Joudut siis mitä todennäköisimmin ulkoistamaan kirjanpitosi toiminimellä, josta koituu säännöllisiä kuluja ja mahdollista päänvaivaa asiakirjojen lähettelyn muodossa.
Tarvitsetko Y-tunnuksen?
Toiminimi on virallinen yritysmuoto, joka antaa sinulle Y-tunnuksen. Y-tunnus tuo sinulle monia säännöllisiä velvoitteita veronmaksun ja kirjanpidon osalta, mutta myös laajemman verovähennysoikeuden. Toiminimiyrittäjänä kykenet vähentämään kaikki hyväksyttävät vähennyskelpoiset kulut suoraan tuloksestasi, joka laskee maksettavan ennakkoveron määrää. Toiminimi kykenee vähentämään verotuksessa myös yrityksen yleiskuluja.
Kevytyrittäjänä voit tehdä laskutettavan työsi vähennykset parhaimmillaan suoraan palvelun kautta, jolloin hyödyt niistä heti palkanmaksun yhteydessä. Huonona puolena on kuitenkin se, ettet voi vähentää muita kuin suoraan laskuttamaasi työhön liittyviä kustannuksia.
Yhteenveto: Toiminimi vai kevytyrittäjyys?
- Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei vaadi erillisen yrityksen perustamista. Toiminimeä aloittaessa on tehtävä maksullinen yrityksen perustamisilmoitus sekä rekisteröitävä itselle toiminimi.
- Kevytyrittäjän ei tarvitse murehtia veronmaksun koukeroista, jotka vievät aikaa ja vaivaa toiminimellä toimivalta.
- Kevytyrittäjänä et omista Y-tunnusta, joten sinulla ei ole kirjanpitovelvollisuutta. Toiminimellä olet kirjanpitovelvollinen, joten se vie aikaasi ja mitä todennäköisimmin vaatii ulkoistamista.
- Toiminimen lopettaminen vaatii yrittäjältä ilmoituksen tekemisestä toiminnan lopettamista. Tällaisen ilmoituksen tekemistä ei vaadita kevytyrittäjältä, mikäli hän päättää lopettaa toimintansa.
Luotettava kevytyrittäjyyspalvelu jo yli 15 vuoden kokemuksella
- Asiakaspalvelun tuki tarvittaessa.
- Nopein palkanmaksu. Palkkasi maksetaan lähes reaaliajassa kerran tunnissa.
- Läpinäkyvä hinnoittelu – ei yllättäviä lisämaksuja. Vertaa hintoja!
- Kattavimmat vakuutukset pienimmällä omavastuulla.
- Mobiiliapp ja kätevä EezyPay-maksuratkaisu, jolla nopeutat ja helpotat rahaliikennettäsi.
Onko sinulla kysyttävää?
Voit aina soittaa, lähettää sähköpostia ja viestitellä kanssamme chatissa. Voit myös tulla juttelemaan paikan päälle tai sopia videotapaamisen.
Palvelemme arkisin klo 8-16, puh. 09 4242 1565 | startti.kevytyrittajat@eezy.fi