Kevytyrittäjyys eläkkeellä

Monet eläkkeellä olevat haaveilevat yrittäjäksi ryhtymisestä, mutta pelkäävät yrityksen perustamisen ja hallinnoinnin aiheuttamaa vaivaa. Kevytyrittäjyys on yrittäjyyttä helpompi ja vaivattomampi vaihtoehto oman osaamisen myymiseksi. Kerromme tarkemmin kevytyrittäjäksi ryhtymisestä ollessasi eläkkeellä ja sen vaikutuksista eläkkeeseesi.

Voiko kevytyrittäjäksi ryhtyä eläkkeellä?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen eläkkeellä ollessasi saattaa herättää runsaasti kysymyksiä, aina kevytyrittäjyyden vaikutuksista nykyiseen eläkkeeseesi sekä velvollisuuteesi YEL-vakuutuksen ottamiseen. Vastaamme tässä artikkelissa yleisimpiin eläkeläisen kevytyrittäjyyttä koskeviin kysymyksiin.

Yksinkertaisuudessaan kevytyrittäjäksi ryhtyminen eläkkeellä ollessasi on paitsi mahdollista, myös erittäin helppoa. Pystyt aloittamaan asiakkaidesi laskuttamisen Eezyn avulla muutamassa minuutissa. Kevytyrittäjäksi rekisteröitymiseen riittää tunnistautuminen vahvasti pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Laskuttamastasi työstä peritään pieni palvelumaksu, etkä joudu itse murehtimaan paperitöistä tai taloushallinnon kiemuroista.

Kevytyrittäjänä toimiminen eläkkeellä ei myöskään ole harvinaista Eezyllä. Voit tutustua eläkkeellä kevytyrittäjäksi ryhtyneen Juhanin tarinaan sekä lukuisiin muihin Eezyn asiakastarinoihin saadaksesi inspiraatiota oman visiosi toteuttamiseen.

Miksi ryhtyä kevytyrittäjäksi eläkkeellä?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen avaa mahdollisuuden harjoittaa omaa liiketoimintaa ja myydä omia palvelujaan matalalla kynnyksellä. Et joudu murehtimaan yrityksen perustamisesta, taloushallinnosta tai verokäytännöistä. Riittää, että teet työsi ja lähetät asiakkaalle laskun.

Eläkkeellä ollessasi kevytyrittäjänä toimiminen mahdollistaa mielekkään ajanvietteen lisäksi lisätulojen ansaitsemisen eläkkeesi päälle. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on myös riskitöntä, sillä sinulta veloitetaan palvelumaksua ainoastaan laskuttamastasi työstä.

Kevytyrittäjyyden aloittaminen onnistuu helposti muutamassa minuutissa Eezyn avulla. Rekisteröidy kevytyrittäjäpalveluun helposti tunnistautumalla vahvasti omilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Verokorttisi siirtyy Eezylle automaattisesti Verohallinnon rajapinnan kautta, ja voit aloittaa asiakkaidesi laskuttamisen välittömästi.

Vaikuttaako kevytyrittäjyys eläkkeeseen?

Eläkkeellä jo olevat, kevytyrittäjäksi ryhtymistä harkitsevat eivät luonnollisestikaan halua menettää jo vaivalla kerryttämäänsä eläkettä. Tarkastelemme seuraavaksi lyhyesti kevytyrittäjyyden vaikutuksia eläkkeen suuruuteen.

Mikäli olet vanhuuseläkkeellä tai osittaisella vanhuuseläkkeellä, eivät kevytyrittäjänä ansaitsemasi tulot vaikuta jo sinulle maksettavan eläkkeen määrään.

Jos olet ottanut itsellesi vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, kertyy tästä sinulle vielä lisää eläkettä, jota voit saada aikaisintaan ylimmässä eläkeiässä.

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä tai työuraeläkkeellä, sinulle on määritelty henkilökohtainen ansioraja, jonka voit tarkastaa omasta eläkepäätöksestäsi. Riippumatta henkilökohtaisesta ansiorajastasi, saat ansaita vähintään 922,42 euroa kuukaudessa (vuonna 2023). Mikäli olet YEL-vakuutettu, työtulosi saa olla korkeintaan eläkepäätöksen ansiorajan suuruinen.

Mikäli sinulla herää epäilyksiä tulorajoista, voit tiedustella niistä omalta eläkevakuutusyhtiöltäsi tai lukea lisää työeläkeyhtiö Elon artikkelista.

Vanhuuseläkkeellä et tarvitse YEL-vakuutusta

Tavanomaisesti kaikki kevytyrittäjät tarvitsevat lakisääteisen YEL-vakuutuksen, kun yritystoiminta on jatkuvaa ja vuosittaisen työtulon minimiraja ylittyy (8 575,45 € vuonna 2023). YEL-vakuutus kerryttää eläkettäsi ja mahdollistaa sosiaaliturvan, mikäli sairastut tai joudut työttömäksi.

Mikäli olet kuitenkin jo siirtynyt vanhuuseläkkeelle tai ylittänyt YEL-yläikärajan (68-70 vuotta syntymävuodestasi riippuen), et ole velvoitettu ottamaan itsellesi YEL-vakuutusta.

Jos saat sen sijaan osittaista vanhuuseläkettä, työuraeläkettä tai työkyvyttömyyseläkettä, olet velvoitettu ottamaan YEL-vakuutuksen ylittäessäsi työtulon minimirajan.

Voit kuitenkin ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, vaikka et olisi velvoitettu sellaisen hankkimiseen. Näin voit kerryttää itsellesi lisää eläkettä, jota voit hakea maksettavaksi aikaisintaan ylimmässä eläkeiässä.

Starttiraha eläkkeellä

Starttiraha on Suomessa tapauskohtaisesti myönnettävä tuki aloittelevan yrittäjän toimeentulon turvaksi. Se on suuruudeltaan peruspäivärahan suuruinen, ja sitä myönnetään enintään 12 kuukaudeksi.

Starttirahan hakeminen edellyttää kuitenkin y-tunnusta ja virallista yrittäjyyttä, minkä vuoksi kevytyrittäjäpalvelun kautta toimivat kevytyrittäjät eivät voi saada starttirahaa laisinkaan. Eläkkeellä oleva kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa myöskään siitä syystä, että eläkkeen katsotaan takaavan riittävän toimeentulon jo ilman starttirahaa.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa työnteon myös eläkkeellä

  • Vanhuseläkkeellä kevytyrittäjän tulot eivät vaikuta jo ansaittuun eläkkeeseen.
  • Työkyvyttömyys- ja työuraeläkkeellä sovelletaan henkilökohtaista ansiorajaa.
  • Vanhuuseläkkeelle siirtynyt ei tarvitse YEL-vakuutusta.
  • Eläkkeellä oleva kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa.

Tutustu myös:

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys vs toiminimi

Miten hinnoitella oma työ kevytyrittäjänä?