Kohti omannäköistä työelämää

Moni haaveilee nykymaailmassa vapaudesta ja paikkaan sitomattomasta työstä. Haaveina saattaa olla mahdollisuus tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa mihin kellonaikaan vaan tai saada enemmän aikaa itselleen ja perheelleen. Erityisesti herkät ja uupumuksen jo kokeneet ihmiset miettivät, millaista työtä tehdä, jotta virtaa jäisi töiden jälkeen myös muihin elämän tärkeisiin asioihin.

Yrittäjyys voi olla se ratkaisu, joka mahdollistaa vapaamman elämän ja sen, että on mahdollisuus päättää omista aikatauluista. Samalla kuitenkin hyppy siihen pelottaa useita. Kevytyrittäjyys on hyvä matalan kynnyksen tapa testata, olisiko yrittäjyys juuri minulle oikea tapa tehdä töitä. Näin minäkin olen aloittanut!

Samalla moni miettii, mistä asioista voisi oman yritystoiminnan rakentaa. Tähän tarpeeseen olen rakentanut Kohti omannäköistä työelämää -työkirjan, jonka avulla pääsee miettimään, millaista osaamista ja millaisia vahvuuksia sinulla on. Työkirja ei ole suunnattu pelkästään yrittäjyydestä haaveileville, vaan se on tarkoitettu kaikille heille, jotka haluavat pohtia ja kirkastaa omaa osaamistaan ja toiveita työelämälle.

Viisi askelta omannäköiseen työelämään

Esittelen sinulle tässä kirjoituksessani viiden askeleen menetelmän kohti omannäköistä työelämää. Varaa mukaan kynää ja paperia.

Kuka minä olen?

Kun mietit omannäköistäsi työelämää, on tärkeä pysähtyä sen äärelle, kuka sinä olet tässä hetkessä elämää. On hyvä pysähtyä ja miettiä, millaisista asioista tykkäät, mistä asioista haluat arkesi muodostuvan ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Näistä perusasioista muodostuu juuri sinunnäköinen elämä ja nämä asiat toimivat reunaehtoina sille, millaisia päätöksiä elämässäsi teet – tai ainakin unelmatilanteessa näin olisi hyvä.

Aina elämä ei ole sellaista kuin sen haluaisi olevan. Silloinkin on tärkeä tiedostaa, mitä haluaa ja miettiä, mikä olisi pienin ja vaivattomin askel, joka veisi kohti unelmatilannetta. Usein voimme aina tehdä jotain, joka pidemmässä juoksussa vie kohti sitä, mitä sinä haluat.

Mitä minä osaan?

Työasioita ajatellessa on hyvä pohtia, minkälaista osaamista sinulla on. Mikä on hassua, niin usein vähättelemme osaamistamme ja ajattelemme, että kaikki muutkin osaavat samat asiat kuin me. Se on hyvin inhimillistä, sillä omaa osaamista voi olla hankala tunnistaa.

Yksi hyvä ja yksinkertainen tapa oman osaamisen tunnistamiseen on listata ylös asiat, joita osaa tehdä. Suosittelen, että kirjoitat ylös ainakin 50 asiaa, joita osaat tehdä. Voit pohtia osaamistasi elämän eri osa-alueiden kannalta. Voit käydä läpi kaikki työtehtäväsi, opiskelusi ja harrastuksesi. Voit yllättyä, kuinka paljon osaamista sinulla on.

Mistä minä unelmoin?

Nyt pääsemme tämän menetelmän ihanimpaan vaiheeseen – unelmointiin! Milloin olet viimeksi unelmoinut? Unelmoitko säännöllisesti vai päättyikö unelmointi siihen elämäntilanteeseesi, kun saavutit unelmasi omasta kodista ja perheestä? Oli miten oli, niin tässä vaiheessa laitamme unelmointivaiheen päälle ja mietimme, millaisista asioista juuri sinun unelmaelämäsi koostuu. Voit kirjoittaa unelmiesi työpäivästä tai leikata aikakausilehdistä kuvia unelmiesi työstä.

Mikä minua estää?

Seuraavaksi mietimme, että mitkä asiat estävät sinua menemästä kohti sitä, mitä haluat? Millaisia pelkoja tunnistat? Millaisena näet omat mahdollisuutesi onnistua ja päästä tavoitteeseesi? Voit kirjoittaa näistä teemoista paperille ajatuksen virtaa. Suosittelen, että kirjoitat avoimesti liikaa miettimättä paperille kaiken, mikä mielessäsi on.

Kun tuntuu, että olet saanut kaikki kirjoitettua paperille, voit palata tekstiin ja lukea sen totuuden silmälasit silmillä läpi miettien, ovatko nämä asiat totta vai ovatko vain mielesi tuottamia uskomuksia ja pelkoja. Millaisten ajatusten ja uskomusten kanssa haluaisit elää? Ajatukset tuottavat tunteita, jotka johtavat toimintaan. Ajatuksilla on siis hurjan suuri rooli siinä, että näetkö edessäsi mahdollisuuksia vai uhkia.

Mikä on minun tavoitteeni ja toimintasuunnitelmani?

Viimeiseksi on aika luoda itselleen tavoite. Mitä sinä oikeasti haluat? Milloin olet tavoitteessasi ja mistä tiedä, että olet siellä? Millaisia askeleita sinun tulee ottaa kohti tavoitettasi – sinunnäköstä unelmatyötä? Voit koota edellä miettimäsi asiat ja tutkia, että mitkä asiat sieltä nousevat: mistä asioista nautit ja millaisista asioista haluat työelämän muodostuvan? Millaisista asioista sinulla on osaamista?

Kun olet saanut muodostettua itsellesi tavoitteen, on aika luoda itselle toimintasuunnitelma, joka toimii ikään kuin karttana kohti tavoitetta. Millaisia asioita sinun tulee tehdä päästäksesi tavoitteeseen joka kuukausi, joka viikko ja joka päivä? Kirjaa ajatuksesi ja suunnitelmasi itsellesi ylös.

Tarvitsetko apua mietintöihisi?

Järjestän 22.3. klo 18 ilmaisen webinaarin Viisi askelta unelmien työhön, joissa syvennytään tähän teemaan. Ilmoittaudu webinaariin tästä. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kirjoittaja: Hanna-Leena Heikkilä

Hanna-Leena Heikkilä on ohjausalan ammattilainen, sosionomi (YAMK), opinto-ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja ja Kohti omannäköistä työelämää -työkirjan tekijä, jonka missiona on auttaa naisia kohti innostavaa ja merkityksellistä työelämää.