Valitsetko yritysmuotosi verotuksen perusteella?

Neuvoja ja suosituksia yritysmuodon valintaan riittää, mutta usein ne katsovat asioita vain yhdestä kulmasta. Tärkeintä olisikin, että tuleva yrittäjä huomioi kokonaisuuden yritysmuotoa valitessaan. Onneksi yritysmuotoa voi myös vaihtaa, kirjoittaa toimittaja ja mediayrittäjä Taru Tammikallio.

Aloitin yrittäjyyden kevytyrittäjäpalvelun kautta, sillä halusin testata matalalla kynnyksellä ilman säätöä ja byrokratiaa, olisiko osaamiselleni kysyntää. Kevytyrittäjänä olin verotuksen näkökulmasta yksityishenkilö ja hoidin verot palkansaajan tapaan verokortilla. Myöhemmin siirryin toiminimeen – vaihtoehtoon, jota suositellaan usein tuoreelle yksinyrittäjälle, jolla ei ole odotettavissa suurta voittoa, ja jonka liikevaihto kuluu pääosin elämiseen ja yrittäjyyden kuluihin.

Tämä onkin yleinen ohje – nähdään, että kevytyrittäjyyden jälkeen on verotuksen kannalta sekä toiminnan helppouden takia järkevintä aloittaa toiminimiyrittäjänä. Itse sain kuitenkin huomata, että vaikka liikevaihtoni oli ensimmäisenä vuotena sivutoimisena yrittäjänä toimiessani reilu 30 000 euroa, osakeyhtiö olisi voinut olla itselleni siinäkin tapauksessa hyvä vaihtoehto.

Miksi? Yleensähän neuvotaan, että osakeyhtiö on kannattava vasta, jos liikevaihto ylittää yli 100 000 euroa.

Minulla oli kuitenkin sivutoimisen yritystoiminnan lisäksi myös palkkatyö, josta saatava korvaus riitti varsin hyvin elämisen kuluihin. Kun yritystoiminnasta saatavat ansiotulot laskettiin palkkatulojeni kanssa yhteen ansiotuloikseni, veroprosenttini oli aika mojova.

Jos taas minulla olisi ensimmäisenä vuotenani yrittäjänä ollut toiminimen sijasta osakeyhtiö, olisin voinut elää tyytyväisenä palkkatyöstä saatavien tulojen voimin – ja jättää yritystoiminnan tulot yrityksen omalle tilille ja maksaa verot voitoista.

Tästä viisastuneena perustin viime vuonna osakeyhtiön, nostin maltillista 2000-2500 euron bruttopalkkaa ja jätin enemmän rahaa yritykseni tilille. Olenkin sitä mieltä, että se mikä on sinulle toimiva yritysmuoto, riippuu liikevaihdon sijaan enemmänkin siitä, kuinka paljon tarvitset rahaa elämiseen. Toki myös muut asiat vaikuttavat.

Vaikka liikevaihtosi ei ylittäisi 100 000 euroa, osakeyhtiö voi olla järkevä vaihtoehto (myös verotuksen kannalta) sinulle, jos tarvitset vain pienen osan rahasta elinkustannustesi kattamiseen. Miksi nostaisit suotta 100 000 euron palkkaa, jos sinulle riittäisi vähempikin?

Kun mietit, mikä yritysmuoto on sinulle paras vaihtoehto, pohdi kokonaisuutta. Vaikka verotukseen tutustuminen on tärkeää, on hyvä myös miettiä, millaisia tavoitteita sinulla on yritystoimintasi suhteen – haluatko testata yritysideaasi, työllistää itsesi osa- tai kokoaikaisesti tai unohtaa byrokratian? Ehkä kevytyrittäjäpalvelun käyttäminen tai toiminimiyrittäjyys olisi sinua varten. Jos taas haluat työllistää itsesi täysipäiväisesti, kasvattaa toimintaasi ja todennäköisesti liikevaihtosi on suurempi kuin palkka, jonka tarvitset elämiseen, luultavasti osakeyhtiö on hyvä vaihtoehto. Lisäksi voit valita myös avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osuuskunnan – valinnanvaraa siis riittää!

Perehdy siis eri yritysmuotoihin, mieti asiaa verotuksen, persoonasi, tavoitteidesi, liikevaihtoarvion kannalta, sekä sen perusteella, kuinka paljon tarvitset rahaa kattaaksesi elinkustannuksesi.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka aloittaisit kevytyrittäjäpalvelun kautta, voit aina siirtyä toiminimiyrittäjäksi tai muuhun yritysmuotoon. Tai jos aloitat osakeyhtiöllä, voit vaihtaa toiminimeen tai kevytyrittäjäpalveluun. Se valinta, minkä teet yrittäjyyden alussa voi olla sinulle oikea silloin, mutta epäsopiva myöhemmin.

Kirjoittaja: Taru Tammikallio

Kuuntele Eezympää yrittäjyyttä podcastin uusin jakso yrittäjän verotuksesta! Vieraana Eri Tilit Oy:n perustaja Pirkko Juntunen, joka kertoo, mitä Y-tunnuksella toimivan yrittäjän tai sellaiseksi aikovan tulee tietää verotuksesta.

Taru Tammikallio on luovan alan moniosaaja, joka hyppäsi tuntemattomaan ja vaihtoi varhaiskasvatuksen opettajan työt mediayrittäjän arkeen. Missiona kiinnostavien sisältöjen luominen, työelämän tabujen murtaminen ja parempi työelämä.

Seuraa Tarua Instagramissa ja Linkedinissä