
Sivutoiminen yrittäjyys vai kevytyrittäjyys
Monet haaveilevat sivutoimisen liiketoiminnan harjoittamisesta ja oman työnsä myymisestä täysipäiväisen palkkatyön ohella. Onko tässä tilanteessa parempi vaihtoehto valita sivutoiminen yrittäjyys vai toimia kevytyrittäjänä? Otimme nämä kaksi vaihtoehtoa vertailuun ja punnitsemme niiden hyötyjä ja haittoja sivutoimisessa työpanoksen myynnissä.
Mikä on sivutoiminen yrittäjä?
Sivutoiminen yrittäjä ansaitsee elantonsa pääasiallisesti yritystoiminnan ulkopuolelta.
Tyypillisenä tilanteena on esimerkiksi tavanomaisen päivätyön ohella harjoitettu pienimuotoinen liiketoiminta, yrittäjän saadessa silti elantonsa pääasiallisesti palkkatyöstä.
Sivutoiminen yrittäjä valitsee useimmissa tapauksissa yritysmuodokseen toiminimiyrittäjyyden eli virallisesti yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisen.
Joissakin harvoissa tapauksissa sivutoiminen yrittäjä valitsee käyttöönsä myös osakeyhtiön, mutta tämä on harvoin kannattavaa sivutoimisessa liiketoiminnassa oy:n suurempien kustannusten vuoksi.
Voiko sivutoiminen yrittäjä toimia kevytyrittäjänä?
Kyllä, sivutoiminen yrittäjä voi useimmissa tapauksia harjoittaa toimintaansa kevytyrittäjänä ja säästyä monilta yrittäjän velvoitteilta.
Useimmat sivutoimiset yrittäjät myyvät omaa työtään ja omia palveluitaan yrityksensä kautta, joka onnistuu helposti myös kevytyrittäjänä.
Poikkeuksena on kuitenkin tuotteiden jälleenmyynti, jonka harjoittaminen ei onnistu kevytyrittäjänä. Et voi siis perustaa esimerkiksi verkkokauppaa kevytyrittäjänä.
Kannattaako kevytyrittäjyys vai sivutoiminen yrittäjyys?
Onko sivutoimisen yrittäjän kannattavampaa toimia y-tunnuksellisena yrittäjänä vai kevytyrittäjänä kevytyrittäjäpalvelun kautta? Vertailemme molempien vaihtoehtojen kannattavuutta seuraavaksi.
Perustaminen
Ensimmäisenä erotuksena ovat yrityksen perustamisen ja kevytyrittäjyyden aloittamisen erot. Mikäli valitset yritysmuodoksesi toiminimen, ei toiminimen rekisteröinti verkossa maksa nykyisin kuin 60 euroa. Verkkolomakkeen täyttäminen yrityksen perustamiseksi onnistuu varsin nopeasti.
Toisaalta kevytyrittäjyyden aloittaminen on vielä helpompaa ja edullisempaa. Riittää, että rekisteröidyt kevytyrittäjäalustalle tunnistautumalla vahvasti. Pelkkä rekisteröinti ei maksa mitään, ja ajankohtainen verokorttisi haetaan suoraan Verohallinnon rajapinnasta.
Voit aloittaa omista palveluistasi laskuttamisen heti. Palvelumaksu vähennetään laskuttamastasi työstä automaattisesti, etkä maksa mitään ennen kuin sinulle syntyy laskutusta.
Kirjanpito
Y-tunnuksellisena yrittäjänä toimiminen ja kevytyrittäjyys eroavat toisistaan myös kirjanpidon velvoitteiden osalta. Yrittäjältä edellytetään aina vähintään yhdenkertaista kirjanpitoa, joka lähes aina ulkoistetaan taloushallinnon ammattilaisille, kuten tilitoimistolle. Tilitoimisto aiheuttaa yrittäjälle kiinteitä kuukausittaisia kuluja, jotka on maksettava, vaikka laskutettavaa ei syntyisikään.
Toimiessasi kevytyrittäjänä Eezyn kautta, sinua kohdellaan verotuksellisesti palkansaajana. Tämän johdosta sinulle ei kevytyrittäjänä synny kirjanpitovelvollisuutta. Ainoat kirjanpidolliset velvoitteesi rajautuvat omasta veroilmoituksestasi huolehtimiseen ja veroprosentin päivittämiseen oikealle tasolle. Eezy huolehtii puolestasi tarvittavista paperitöistä.
Kustannukset
Sivutoimisella yrittäjällä liiketoiminta on yleensä varsin pienimuotoista, jonka vuoksi kulujen minimoiminen on erityisen tärkeää.
Toimiessasi yrittäjänä, tulee sinun maksaa taloushallinnon kiinteät kustannukset sekä mahdollinen ennakkovero joka kuukausi, vaikka et laskuttaisi asiakkaita.
Kevytyrittäjänä sinulla ei ole kiinteitä kuluja (mahdollista YEL-vakuutusta lukuunottamatta), vaan kaikki kulusi skaalautuvat laskutuksen mukaan. Kevytyrittäjänä maksat Eezylle ainoastaan prosentuaalisen palvelumaksun, joka peritään automaattisesti laskuttaessasi asiakasyrityksiä.
Arvonlisävero
Huomioithan että kevytyrittäjänä laskuihisi lisätään aina automaattisesti alv, vaikka et ylittäisi 15 000 euron liikevaihdon rajaa. Tämä johtuu siitä, että kaikki laskutuksesi tapahtuu Eezyn y-tunnuksen alla, ja Eezy on alv-velvollinen.
Toimiessasi y-tunnuksellisena yrittäjänä, ei sinun tarvitse rekisteröityä alv-velvolliseksi, mikäli liikevaihtosi jää alle 15 000 euroon.
Sivutoiminen yrittäjyys lyhyesti
- Sivutoiminen yrittäjä tienaa elantonsa pääosin muusta kuin yritystoiminnasta.
- Yrittäjällä on monia kiinteitä kuluja, jotka tulee maksaa vaikka laskutusta ei olisi.
- Kevytyrittäjänä voit minimoida kiinteiden kulujen määrän.