Unelmia työrintamalla – ryhtyisinkö kevytyrittäjäksi?

Haaveena lisätulojen tienaaminen, harrastuksen muuttaminen työksi tai vaikka oma verkkokurssibisnes? Mahdollisesti ajatus omasta yrityksestä on kolkutellut mielessä jo pidempään. Ennen yrityksen perustamista on kuitenkin hyvä miettiä, mikä olisi itselle kaikista sopivin tapa toteuttaa omat ammatilliset haaveet yrittäjänä: tarvitsetko välttämättä y-tunnuksen, haluatko hoitaa itse kaiken paperihommia myöten vai keskittyä mieluummin itse työn tekemiseen? Mitä jos suorin tie unelmiesi toteuttamiseen olisikin kevytyrittäjyys?

Yksi suunnittelee uutta graafista ilmettä asiakkaalleen ja miettii, että voisi tienata työllään enemmän, jos itse sen hinnoittelisi ja myisi, ja voisi itse määritellä työnsä eikä tanssia työnantajan pillin mukaan. Toinen pelailee lempipeliään ja haaveilee jonakin päivänä tekevänsä siitä itselleen ammatin, mutta miettii, että mitä tekisi työkseen ennen sitä. Kolmas on kätevästi tehnyt jälleen uuden parin korvakoruja tilaustyönä ja pohtii, että vitsit, voisipa näitä myydä oman yrityksen kautta, mutta yrityksen perustaminen vaatii aika paljon.

Samaan aikaan toisaalla kalusteasentaja on saanut jälleen yhden keittiön valmiiksi ja tuumailee, että on hyvä työssään, pitäisikö ihan yrittäjäksi lähteä, muttei haluaisi uhrata asennusaikaansa paperitöihin.

Näille kaikille mietteille on yhteistä se, että yrityksen perustaminen tuntuu liian suurelta kynnykseltä. Onneksi perinteisen yrityksen pyörittämiselle on helpompikin vaihtoehto, kevytyrittäjyys, jossa on mahdollista keskittyä tekemään juuri sitä mistä nauttii, ihan vain sitä omaa juttua.

Mitä kevytyrittäjyys on ja mitä se maksaa? 

Kevytyrittäjänä sinulla ei ole omaa yritystä, mutta toimit yrittäjämäisesti: etsit itse asiakkaasi ja sovit työstä, aikatauluista ja hinnoittelustasi itsenäisesti, ja annat paperinpyörittämisen kevytyrittäjäpalvelun hoidettavaksi.

Kun olet työsi tehnyt, teet laskun tai kätevän EezyPay-maksulinkin kevytyrittäjäpalvelun kautta ja kun asiakkaasi maksaa, kevytyrittäjäpalvelu maksaa sen sinulle palkkana ja hoitaa palkasta kaikki tarvittavat lakisääteiset maksut. Sinä voit vaikka sillä aikaa sopia asioista seuraavan asiakkaasi kanssa ja tehdä työtäsi.

Mitä kevytyrittäjyys sitten maksaa? Kaikilla kevytyrittäjyyspalveluilla on omat palvelumaksunsa ja niitä kannattaa vertailla tarkasti ennen lopullisen valinnan tekemistä. Useimmiten palvelumaksu on prosenttiosuus arvonlisäverottomasta laskutussummasta.

Joidenkin palveluiden hinnoittelu saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa kalliimmalta tai selvästi halvemmalta, mutta tutki ihmeessä tarkemmin mitä hintoihin sisältyy. Tarkista ainakin sisältääkö perushinta kaiken tarvitsemasi ja tuleeko sen päälle pakollisia lisämaksuja. Parhaiten vertailu onnistuu palkkalaskurilla, eli vertaamalla kuinka paljon laskuttamastasi summasta jää sinulle käteen.

Tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutus ovat yksi suurimpia yrittäjän kulueriä ja kannattaakin tarkistaa, kuuluvatko ne hintaan ja liittyykö niiden voimassaoloon ehtoja. Vastuullinen kevytyrittäjäpalvelu tarjoaa myös nämä vakuutukset ja useimmiten ne sisältyvät palvelumaksuun.

Kevytyrittäjyyskin on yrittäjyyttä – vain kevyemmällä byrokratian määrällä

Kevytyrittäjänä teet töitä oman palkkasi eteen ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjänä, mutta toiminimellä yrittäessäsi vastuullasi on myös kaikki yrittäjän velvollisuudet ja paperihommat. Ensimmäinen ajatus kevytyrittäjyydestä saattaa kuitenkin helposti olla, että onpa kallista, hoidan mieluummin paperihommat itse, sillä se ei maksa mitään. Asiaa kannattaa kuitenkin tarkastella useammalta kantilta.

Pelkästään yrityksen perustamisesta tulee kustannuksia, kun taas kevytyrittäjäksi ryhtyessäsi rekisteröidyt maksutta nettipalveluun. Laskun lähettäminen ei useimmissa palveluissa maksa mitään, vaan palvelumaksu veloitetaan vasta sitten, kun sinulle maksetaan palkkaa. Eli jos sinulla ei ole laskutettavia töitä, sinulla ei ole kulujakaan.

Kirjanpito – pieni pahanen vai isompikin taakka?

Entäpä sitten yrityksen kirjanpito? Voit ostaa kirjanpidon palveluna tilitoimistolta tai tehdä itse. Kirjanpidon kustannukset kohoavat kuukausitasolla helposti satasen paremmalle puolelle. Yleensä hintaan vaikuttaa tekemiesi laskujen ja toimittamiesi kuittien määrä kuukaudessa.

Kuukausihinnan päälle lisätään vielä asiaan käyttämäsi tunnit. Sillä kyllä, kaikki kirjanpitoon käyttämäsi aika myös maksaa, sillä se on pois tekemästäsi laskuttavasta työstä (tai kallisarvoisesta vapaa-ajastasi).

Kevytyrittäjä ei ole kirjanpitovelvollinen ja laskuttaaksesi sinun tarvitsee vain vahvistaa henkilöllisyytesi esim. verkkopankkitunnuksilla ja palkanmaksua varten tarvitset voimassa olevan verokortin.

Aika on rahaa – myös kevytyrittäjälle

Kun vertailet Y-tunnuksellisen yrittäjän ja kevytyrittäjän muita kuluja, niin laske mukaan myös kaikki muu yrityksen pyörittämiseen käyttämäsi aika, koska sekin on rahan arvoista.

Paljonko meneekään arvokasta työaikaa yrittäjän veroilmoituksen tekemiseen, kuittien selvittämiseen kirjanpitäjälle, maksamattomien laskujen muistutteluun, perintätoimenpiteisiin, ALV-ilmoituksiin, vakuutuksiin tai ylipäätään koko helahoidon pyörittämiseen sekä ajan tasalla pysymiseen ja pitämiseen?

Entä paljonko tienaisit, jos saisit käyttää paperitöihin menevän ajan itse työn tekemiseen? Tai kuinka paljon paremmin jaksaisit, jos noita paperitöitä ei sinulla olisi lainkaan? Monelle paperityöt maistuvat turhankin puisevalta ja yrittäjän byrokratia painaa harteilla liikaa – silloin kevytyrittäjyys on kokeilun arvoinen vaihtoehto.

Uskalla yrittää – kaikkea ei tarvitse osata ja ehtiä itse 

Oli haaveenasi sitten lisäansioiden tienaaminen, oman pillin mukaan tanssiminen, harrastuksen muuttaminen työksi tai itsenäisenä ammattilaisena toimiminen, yritysmuotojen ja kevytyrittäjäpalveluiden vertailun jälkeen kannattaa vain rohkeasti tehdä valinta ja aloittaa. Jos kevytyrittäjyys auttaa sinua saavuttamaan sen mitä haluat, niin ei muuta rekisteröitymään.

Voit kevytyrittäjänä vaikka vain testata yritysideasi toimivuutta ja kun homma lähtee pyörimään, perustaa oman yrityksen. Aloittaminen ja lopettaminen käy helposti ja varsinkin alkuun vaivattomuus voi olla kullanarvoista.

Jos kuitenkin vielä pohdit, sopiiko kevytyrittäjyys juuri sinulle ja tilanteeseesi, aloittavien kevytyrittäjien neuvontamme on sinua varten. Autamme sinua kaikissa kysymyksissäsi, jotta pääset kevytyrittäjyydessäsi alkuun. Saat Eezy Kevytyrittäjiltä kattavan palvelupaketin ja avuksesi Suomen kokeneimmat ja osaavimmat asiantuntijat.

Kiinnostuitko?

Rekisteröidy nyt koodilla EEZY2024 ja pääset laskuttamaan 285 eurolla ilman palvelumaksua! Täytä koodi rekisteröitymisen yhteydessä sille varattuun kenttään.

Käytännössä saat 20 € EezyBonuksen, jonka turvin laskutat 285 eurolla ilman palvelumaksua. EezyBonus huomioidaan automaattisesti palvelumaksualennuksena, eli sinulle jää ensimmäisissä palkanmaksuissa käteen enemmän palkkaa.

Sopiiko kevytyrittäjyys sinulle?

Tee testi ja selvitä olisiko kevytyrittäjyys sinun juttusi!

Näppärällä viiden kysymyksen testillä selvität, sopisitko sinäkin työn vapaudesta nauttivaksi Eezy-kevytyrittäjäksi.

Onko sinulla kysyttävää?

Voit aina soittaa, lähettää sähköpostia ja viestitellä kanssamme chatissa. Voit myös tulla juttelemaan paikan päälle tai sopia videotapaamisen.
Palvelemme arkisin klo 8-17, puh. 09 4242 1565 | startti.kevytyrittajat@eezy.fi