Rapsu striimaamassa

Hyvän työn tarina: Rapsu, striimaaja

”Pelasin 15-vuotiaana jääpalloa maajoukkuetasolla ja olin yksi lupaavimmista pelaajista. Silloin unelmana oli olla ammattiurheilija. Mutta kun ikää karttui, piti mennä töihin ja ruveta tienaamaan rahaa, ei vanhemmat ikuisuuksiin kuitenkaan lastensa urheilua maksa. Niin päädyin päivätyökseni työskentelemään kaupan kassalla ja sen ohella aloitin uuden unelmani toteuttamisen. Vuosien saatossa on tasapainoiltu työn, parisuhteen ja striimauksen välillä. Paljon on vuorokaudessa olevia tunteja käytetty, jotta on kaikki saatu toimimaan. 

Striimaus on kovaa työtä, helposti tulee tehtyä yhden päivän aikana 12 tuntia töitä tai ainakin jotakin töihin liittyvää. Jos haluaa kehittyä pelaamassasi pelissä, ja sitten antaa striimeissä vinkkejä siihen peliin, niin kyllä sitä peliä pitää pelata, treenata, jotta siinä tulee hyväksi. Moni ei käsitäkään paljonko työtunteja tällä alalla mahtuu päivään, eikä niistä kaikista käytetyistä tunneista saa korvausta. Olen kuitenkin etuoikeutetussa asemassa, kun saan tehdä just sitä, mille sydän sykkii. Olen käyttänyt varmaan satoja tuhansia tunteja ja tehnyt uhrauksia sen eteen, että saan toteuttaa omaa unelmaani. 

On helppoa ajatella, että striimaus on vain sitä, että aloitat pelin ja laitat striimin päälle, that’s it. Mutta jos tällä haluaa tienata, on sen eteen tehtävä paljon muutakin. Joka päivä pitää olla pinnalla ja saada oma naama esiin. Ei riitä, että vain striimaa – pitää käyttää muitakin sosiaalisen median kanavia, sillä sitä kautta tulet tutuksi ja ihmiset haluavat katsoa juuri sun striimiä. Välillä tulee uusia striimaajia, joka pelaa sitä samaa peliä kuin sä ja katsojat siirtyvätkin seuraamaan sitä. Silloin pitää vaan tehdä töitä sen eteen, että ne palaavat seuraamaan juuri sun striimiä. 

Rapsu pelaamassa

Havun myötä olen voinut tehdä vain mulle rakasta juttua, keskittyä vain mun unelmaan. Striimauksen aloitin jo nuorena, kun kesätyöllä tienaamillani rahoilla ostin PlayStation 4:n. Siinä oli sisäänrakennettuna ominaisuutena striimausmahdollisuus, eli pystyi lähettämään omaa pelaamista nettiin. Päätin vain kokeilla vähän huumorimielessä ja katsojia alkoikin tulemaan, sillä ihmisiä kiinnosti mun pelaaminen. Siihen aikaan olin Suomen parhaita änärin pelaajia, mulla oli intohimo ja palo pelaamiseen ja siksi päätin kokeilla. Olin silloin vielä päivätöissä kaupan alalla ja vapaa-ajallani pelailin sekä juttelin mukavia chatissä. 

Kun pääsee tekemään omaa unelmaa, se antaa voimaa. Se on se juttu, mikä saa mut aamuisin nousemaan. Vaikka päivät on välillä pitkiä, uuteen aamuun on mahtava herätä, kun tietää että tänäänkin saan taas tehdä sitä, mikä joskus oli oikeasti vain unelmaa.  

Mä kannustan tekemään just sitä mistä itse tykkää. Jos kuitenkin tarkoituksena on tehdä suoraan vaan paljon rahaa striimauksella, niin se ei onnistu. Vaatii ihmeen ja paljon hyviä suhteita, jos striimauksella heti tienaa. Vaatii paljon työtä, jotta striimauksella voi tienata – mikään ei tule ilmaiseksi. Jos aloitat striimauksen, ei se tarkoita sitä, että heti on satoja seuraajia ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Itselläkin meni pari vuotta, ennen kuin aloin tällä tienaamaan. Kun aloitat, niin pidä mieli virkeänä, tsemppaa itseäsi, ja jaksa vaan painaa vaikka työtä olisi paljon. Ja kun aloitat striimauksen, kerro siitä kaikille. Kavereille, perheelle, naapureille – siten saat sanan kiertämään ja katsojia. Pidä positiivinen asenne. Kun itse aloitin, niin ehkä vähän jopa häpesin sitä, että pelaan ja striimaan. Olisi itsekin silloin vain pitänyt kertoa rohkeasti kaikille ja mainostaa itseään. Varsinkin, kun nyt on jopa vanhat lukiokaverit tulleet sanomaan, että vau miten hienoa, että sä teet jotain tällaista! 

Kevytyrittäjyys on superhelppo tapa aloittaa. Kun alat striimaamaan ja saat muutamankin katsojan, niin yhteistöitä voi jo tulla. Kevytyrittäjänä on helppo kokeilla yrittäjyyttä ja yhteistyön saatuasi laskutus on helppoa. Teet laskun ja saat siitä palkan, ei tarvii itse miettiä kaikkea byrokratiaa. Itseäkin aluksi ehkä vähän jännitti ekan laskun teko ja alkuun menikin ekat laskut vähän vihkoon. Mutta Eezyltä onneksi oltiin sitten kyllä yhteydessä ja virheistä oppi. Nykyään mulla menee ehkä 2-3 minuuttia laskun tekoon, ei vie kauaa aikaa elämästä. 

Tulevaisuuden haaveena olisi päästä tekemään omaa pelishowta, johon voisi kutsua vieraita keskustelemaan. Oon käytännössä koko elämäni pelannut jotakin, pelaaminen on se mun juttu, niin olishan se mahtavaa, kun sen ympärille vielä joku päivä saisi oman shown.” 


Moi! Mä oon Rapsu ja tää on mun tositarina.  

Oon 25-vuotias ja Havun stream teamin jäsen ja striimaan työkseni. Lisäksi olen Eezy-kevytyrittäjä. Asun Vantaalla puolison ja koiran kanssa ja pelaan useita pelejä, tällä hetkellä pääasiassa Fifaa. 

Mun striimejä pääsee seuraamaan Twitchissä https://www.twitch.tv/rrapsu.  

Ota myös mun instatili seurantaan, niin et missaa yhtäkään striimiä! 
https://www.instagram.com/rapsuug/

Tsekkaa myös Youtube: 
https://www.youtube.com/channel/UCSolKG4lbC7DnE–d-ra90w  

Rapsu, Havun stream team

Lue lisää kevytyrittäjiemme tarinoita!