Kannattavuuslaskelma: onko yrittäjyys kannattavaa?
Kun aloitat kevytyrittäjänä tai perustat oman yrityksen, on tärkeää ymmärtää yritystoimintasi taloudelliset näkymät. Kannattavuuslaskelma on olennainen osa liiketoimintasuunnitelmaa ja yksi tärkeimmistä työkaluista, jonka avulla arvioit, miten yrityksesi voi tehdä voittoa. Laskelman tekeminen ei ole vaikeaa, joten lue lisää tarkan ja hyödyllisen kannattavuuslaskelman laatimisesta.
Mikä on kannattavuuslaskelma?
Kannattavuuslaskelma on yrittäjien keskuudessa välttämätön väline, joka auttaa arvioimaan yritystoiminnan taloudellista tehokkuutta ja potentiaalia. Valmis laskelma kertoo, kuinka paljon yrityksesi tulisi tehdä voittoa, jotta toiminta on kannattavaa. Laskelma koostuu yksityiskohtaisesta arviosta yrityksen tuloista ja menoista kuukausi- ja vuositasolla. Näin voit ennakoida tuloja ja kuluja tarkemmin.
Kannattavuuslaskelma on erityisen tärkeä yrityksen perustamisvaiheessa, kevytyrittäjyyttä aloittaessa, sivutyön ohessa ja tuote- tai palveluvalikoiman laajentuessa. Laskelman avulla yrittäjä voi selvittää, onko liiketoiminnan aloittaminen tai laajentaminen järkevää.
Miten yrityksen kannattavuuslaskelma tehdään?
Kannattavuuslaskelma aloitetaan asettamalla tavoitetulos, jonka tulisi kattaa yrittäjän henkilökohtaiset menot. Laskelman tavoitteena on selvittää, kuinka paljon myyntiä tai laskutettavaa työtä yrittäjällä tulee olla kuukausi- ja vuositasolla.
Laskelman avulla voit arvioida taloudellisia tavoitteitasi ja selvittää, ovatko ne realistisesti saavutettavissa. Yksinkertainen kannattavuuslaskelma koostuu kolmesta osiosta.
1. Tulostavoite
Kannattavuuslaskelman ensimmäinen vaihe on tulostavoitteen määrittely, toisin sanoen millaiseen tulokseen haluat yritystoiminnallasi päästä tietyssä ajassa. Tässä vaiheessa yrittäjän on selvitettävä, kuinka paljon tuloja yrityksen tulee tuottaa kattaakseen kaikki kulut ja tuottaakseen voittoa omistajalleen.
Pienen yrityksen tulostavoite voi olla esimerkiksi liiketoiminnan kulujen kattaminen ja 1000:n euron kuukausittainen liikevoitto yrittäjän henkilökohtaisiin menoihin. Tämä tavoite ohjaa yrityksen päivittäistä toimintaa ja auttaa suunnittelemaan tarvittavat myynti- ja markkinointitoimenpiteet, jotka kuuluvat yrityksen markkinointisuunnitelmaan.
2. Kiinteät kulut, muuttuvat kulut ja tulot
Kannattavuuslaskelman avulla voit eritellä kiinteät ja muuttuvat kulut sekä arvioidut tulot. Kiinteät kulut pysyvät samoina riippumatta liiketoiminnan volyymista, mikä tarkoittaa, että sinun on maksettava kiinteät kulut säännöllisesti, vaikka myyntiä ei olisikaan. Huomioi seuraavat kiinteät kulut kannattavuuslaskelmassasi:
- Liiketilan tai toimiston vuokra
- Lainojen lyhennykset
- YEL-vakuutus ja muut vakuutukset
- Työntekijöiden palkat
- Sähkö, vesi ja lämmitys
- Puhelin- ja Internet
Muuttuvat kustannukset puolestaan vaihtelevat toiminnan määrän mukaan. Esimerkiksi seuraavat kulut on syytä huomioida kannattavuuslaskelmassa:
- Raaka-aineet ja tarvikkeet
- Pakkausmateriaalit
- Laitteiston ylläpitokustannukset
- Myynnistä riippuvat markkinointi- ja toimituskulut
Jotta yritys voi kattaa kulunsa ja saavuttaa tulostavoitteensa, on tärkeää seurata myös toiminnan tuloja. Yritys ansaitsee tuloja myymällä tuotteitaan tai tarjoamiaan palveluita. Tulojen arvioinnissa on tärkeä huomioida, millä hinnalla tuotteita tai palveluita tulee myydä, jotta yritystoiminta olisi kannattavaa. Kannattavuuslaskelman tekemiseen on myös selvitettävä, kuinka suuri osuus tuloista menee yrittäjän verojen maksuun.
3. Johtopäätös: milloin toiminta on kannattavaa?
Kun tulostavoitteet, kulut ja tulot on selvitetty, on tärkeää tehdä huolelliset johtopäätökset yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Toiminta voi olla kannattavaa, jos laskelman perusteella näyttää, että yrityksen tai kevytyrittäjyyden tulot riittävät kattamaan kaikki kulut ja jättävät varaa yrittäjän henkilökohtaisiin menoihin. Johtopäätöksen on kuitenkin perustuttava realistisiin arvioihin tuloista ja menoista, jotta voit suunnitella tulevaisuuden toimiasi tarkemmin.
Onko kevytyrittäjyys kannattavaa?
Jos harkitset oman yrityksen perustamista tai sinulla on jo valmis liikeidea, kevytyrittäjyys tarjoaa turvallisen tavan kokeilla liiketoimintaa käytännössä. Eezy Kevytyrittäjien verkostoon kuuluu jo tuhansia kevytyrittäjiä, jotka ovat jakaneet omia menestystarinoitaan. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos mietit yritystoimintasi kannattavuutta.
Aloita kevytyrittäjyys vaikka heti
Haluaisitko kevytyrittäjäksi? Eezyn palveluun rekisteröityminen on maksutonta, eikä se velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta palkanmaksun yhteydessä. Aloita vaikka saman tien tai tutustu rauhassa.
Rekisteröidy maksutta
Tee työ
Veloita asiakasta