Hyvän työn tarina: Anita toimii kansainvälistymiskonsulttina

Ammattilentopalloilija, matkaopas, työt terveysteknologian yrityksessä… Anita on ehtinyt tehdä urallaan kaikenlaista, mutta miten hänestä tuli juuri kansainvälistymiskonsultti? Ja mitä kansainvälistymiskonsulttin työhön kuuluu? Annetaan Anitan kertoa! Lue mielenkiintoinen tarina alta.

Palo maailmalle jäi Mallorcalta

Minusta piti tulla ammattilentopalloilija ja olin rakentanut koko elämäni sen ympärille. Kun valmistuin ylioppilaaksi, niin siihen samaan syssyyn loukkaannuin niin pahasti polvistani, että ne eivät enää koskaan palautuneet ennalleen. Joten se siitä haaveesta.

Monen mutkan kautta päädyin opaskouluun Spies-matkoille Mallorcalle, josta vuosien jälkeen päädyin naimisiin Kreikkaan, sieltä myös hieman erikoinen sukunimeni. 13 vuoden jälkeen palasin Suomeen kahden pienen lapsen kanssa ja olin aktiivinen monin tavoin, mutta palo lähteä maailmalle jäi.

Parikymmentä vuotta olin Suomessa ja tein kaikenlaista, viimeisenä työskentelin suuressa jenkkiläisessä terveysteknologian yrityksessä. Sain siitä työstä todella paljon, mutta halu lähteä maailmalle oli koko ajan läsnä, koin myös vuosien jälkeen tulleeni kyseisessä yrityksessä tieni päähän. Sitten tarjoutui tilaisuus lähteä Lähi-Idän alueelle ja nimenomaan terveysteknologian alan tuntemuksen ansiosta. Ja sillä matkalla tavallaan olen edelleen.

Mitä kevytyrittäjyys on? Tutustu kevytyrittäjyyteen!

Kansainvälistymiskonsultti who?

Kansainvälistymiskonsultin työ vaatii paikallisten tapojen ymmärrystä. Viralliset asiat hoituvat Business Finlandin ym. kautta, mutta kansainvälistymiskonsultti tuo arvoa asiakkaalle sillä, että hän tuntee paikalliset tavat ja hänellä on paikallinen verkosto.

Esimerkiksi Dubaissa ihmiseltä ihmiselle kaupankäynti on todella tärkeää sekä ns. face value, eli se, millaisena sinut tunnetaan ja tiedetään. Paikalliset luottavat ja tietävät, että kyseinen henkilö ei tuo sellaista projektia tai tuotetta, mikä olisi ajanhukkaa.

Arvoa konsultti tuo myös siinä, että on jonkin tietyn toimialan osaaja, en minäkään ihan minkä alan tahansa toimijalle pysty olemaan avuksi. Osa konsultin verkostoa on tietysti myös muut vastaavat konsultit muilta toimialoilta. Näin pystyy ohjaamaan oikealle henkilölle, jos itsellä ei ole kyseisen toimialan tuntemusta.

Viime vuosien aikana olen toiminut paljon kryptovaluutan ja lohkoketjujen parissa. Ja se on ihan uusi maailma, sellainen, jossa Dubai on ihan maailmanlaajuisestikin keskiössä. Useimmat kryptovaluuttatoimijat ovat hakeutuneet sinne eritysesti koronavuosien aikana. Ja sen alan pariin tulen luultavasti nykyisen toimeksiantoni jälkeen palaamaan.

Lisäksi teen puhujakeikkaa nykyään paljon uuden teknologian tiimoilta. Kryptovaluutan ja lohkoketjujen parissa ei vielä ihan kauheasti ole meitä vanhempia naisia, eli kuulun vähän niin kuin alan vähemmistöön ja siksi tykkään käydä puhumassa niistä asioista tilaisuuksissa.

Miten kevytyrittäjyys toimii? Lue lisää!

Sinivalkoinen sydän pamppailee myös ulkomailla

Ei ole ihan yksiselitteistä vastausta siihen, miten olen tälle alalle päätynyt, mutta ehkä ne opasvuodet jätti jälkensä, maailmalla toimiminen vaan vetää puoleensa. Opin jo silloin opasvuosina, että me suomalaiset olemme äärimmäisen huonoja myymään itseämme ja koen itse oppineeni siinä hommassa aika hyväksi ja sen osaamisen haluan antaa asiakasyrityksilleni.

Täällä maailmalla tunnistaa myyntitilaisuuksissa heti suomalaisen: muut kun ottavat ennemmin yhden tai kaksi askelta eteenpäin, niin suomalainen ottaa mieluummin askeleen taakse. Pitäisi olla ylpeä siitä, että on suomalainen, ylpeä meidän osaamisesta ja muistaa, miten meidät nähdään muualla maailmassa: hyvinä ja rehellisinä, sanansa pitävinä ihmisinä.

Puhun tästä asiasta kyllä paljon muutenkin, meillä suomalaisilla kun on siinä asiassa niin paljon petrattavaa. Ja se on myös yksi niistä asioista, jotka minua innoittaa ja kantaa eteenpäin ja siksi haluan jatkaa työtäni Lähi-Idässä.

Uskon vahvasti, että minulla on paljon annettavaa ja meillä on Suomessa ihan uskomattomia juttuja, innovaatioita ja teknologioita kuten myös osaajia, mutta emme vaan osaa myydä itseämme.

Minun sinivalkoinen sydämeni pamppailee aina suomalaiselle osaamiselle ja jos pystyn omalla osaamisellani kantamaan korteni kekoon ja tuomaan suomalaista osaamista tunnetuksi maailmalla, niin hyvä!

Oman osaamisen myymisen lisäksi toinen valitettava asia on se, että vaikka Suomessa puhutaan pääsääntöisesti valtavan hyvää englantia, mutta kun lähdetään business ympyröihin puhumaan, niin ei riitä, että osaa englantia, vaan puheen pitää olla sujuvaa. Pitää osata puhua sujuvasti niin englanniksi kuin suomeksikin.

Usein huomaan, että kun kieli vaihtuu suomesta englantiin, putoaa puolet innokkuudesta pois ja usein asiasisältökin kärsii. Toivoisin niin, että suomalaiset pärjäisivät paremmin maailmalla.

Eezyllä polulla

Olin vuonna 2020 juuri palannut parin vuoden komennukselta Maltalta takaisin Suomeen ja osallistuin TE-toimiston järjestämään tapahtumaan pohtiessani, että mitä sitä rupeaisi seuraavaksi tekemään. Siellä oli Eezyn ständi ja kävelin sen ohi kerran, toisenkin ja vielä kolmannenkin ja sitten pysähdyin kysymään, että mitä te oikein teette. En ollut silloin kuullutkaan kevytyrittäjyydestä.

Ständillä oli tosi mukava henkilö, joka kertoi mitä Eezy tekee, pistin sen korvan taakse, koska se kuulosti ihan superjutulta. Kun sitten googletin asiaa, niin törmäsin myös muihin toimijoihin, mutta se millaisen vastaanoton sain siellä ständillä, se miten mukava, kiva ja asiantunteva henkilö siellä silloin oli, sai mut valitsemaan Eezyn.

Elämäntilanteeni oli sellainen, että en ihan uskaltanut laittaa omaa yritystä pystyyn, koronakin iski juuri silloin. Sitten loppukesästä 2020 päätin kokeilla Eezyä, koska se oli just sitä mitä silloin tarvitsin. Ja sillä kokeilun polulla olen edelleen. Eezyn palvelu kohtaa juuri mun tarpeen, kaikki hoituu.

Vaikka tilanne paranisi sen verran, että tulisi se oman firman perustaminen eteen, niin todella pitkään kyllä harkitsen.

Olen ollut ihan hirveän tyytyväinen ja Eezyltä on aina saanut apua ja vieläpä hyvää sellaista. Aina jopa huolehditaan vähän perään ja sitä arvostan erittäin paljon.

Voisiko kevytyrittäjyys olla sinun juttusi? Testaa, sopisitko kevytyrittäjäksi!

Kerran yrittäjä, aina yrittäjä

Tulen itse yrittäjäperheestä ja olen oppinut siihen, että työtä tehdään sillä tavalla, että pistät itsesi likoon ja teet aina ja kaikkialla oman parhaasi, tilanteesta ja olosuhteista riippumatta. Se on ehkä mun huonoja puolia, teenpä töitä itselleni tai muille, niin siinä ei ole eroa, annan aina itsestäni kaiken.

Mielestäni yrittäjänä se onkin ymmärrettävää, mutta toimiessani suuressa terveysteknologiayrityksessä havahduin siihen, että palkkasuhteessa vähän vähempikin pitäisi riittää.

Eikä se tarkoita sitä, etteikö silti tekisi parastaan, mutta ei siitä palkintoa saa, jos tekee paljon ekstraa. Kyseisessä yrityksessä tuli silloin eteen tilanne, jossa mulla oli tosi erilainen näkemys siitä, miten asioita tulisi viedä eteenpäin, mutta aika tylysti sitten tyrmättiin eikä kuunneltu, joten päätin lähteä pois.

Kielten opiskelu, puheen pitäminen… Mitä kansainvälistymiskonsultiksi haluavan pitäisi osata?

Kansainvälistymiskonsultiksi haluavan olisi todella tärkeää oppia kieliä. Me saadaan Suomessa ihan mahtavaa koulutusta ja kielten oppimiseen on mahdollisuuksia.

Mutta se ei riitä, että oppii kieliä koulussa, sitä kielitaitoa pitää pyrkiä ylläpitämään opintojen jälkeenkin, puhua ja käyttää niitä kieliä mitä on oppinut. Kielitaito ja asian selkeä esittäminen on se, mikä näissä hommissa usein erottaa muista.

Pitäisi myös aina harjoitella puheen pitämistä, jotta se on mahdollisimman luontevaa; treenaa ääneen, nauhoita omaa puhetta ja kuuntele, uudestaan ja uudestaan. Nykyteknologian avulla tällainen on jo todella helppoa. Luota myös itseesi, ota rivissä mieluummin se yksi askel eteenpäin kuin taaksepäin, ole avoin.

Tässä hommassa ei kannata lähteä kokeilemaan kepillä jäätä, älä lähde tähän työhön, ennen kuin olet valmis.

Verkostoituminen on tällä alalla myös äärimmäisen tärkeää. Linkedin on mulle ihan ehdottomasti tärkein työkalu. Siellä rohkeasti vaan kontaktoimaan, hae osaajia siltä sinun alaltasi, laita kontaktipyyntö ja viestiä perään.

Olen itse avannut todella suuren määrän ovia sillä tavalla, että olen hakenut toimialan yrityksiä Linkedinissä, kontaktoinut ja esittänyt asiani. Itselläni ei ole enää moneen vuoteen ollut esimerkiksi lainkaan käyntikortteja käytössä, vaan LinkedIn on korvannut ne. Ja sitten lopuksi muistetaan vielä se, miten meidät suomalaiset nähdään maailmalla, se on tosi arvokasta, hyödynnetään sitä.

Pidetään Suomen lippu korkealla, me ollaan upea kansa!


Moi! Olen Anita ja tämä on mun tositarina. Toimin kansainvälistymiskonsulttina sekä pidän puhujakeikkaa, minut tunnetaan myös KryptoGrannynä.

Operoin tekstin kirjoituksen hetkellä Suomen myymälää Dubain maailmannäyttelyssä.

Löydät minut Linkedinistä: https://www.linkedin.com/in/anitakalergis

Teksti julkaistu ensimmäisen kerran 3.3.2022, muokattu 11.9.2023.

Lue lisää tositarinoita!