Uusi työ ry: Rakennusalalle määritelty vähimmäistuntihinta

Uusi työ ry:n jäsenyritykset ovat määrittäneet järjestelmiinsä rakennusalan tuntihinnoittelulle 20 euron vähimmäismäärän. Perusteena toimenpiteelle on rakennusalalla ilmenneet toimeksiantajista johtuvat epäkohdat, kuten työntekijöiden naamiointi kevytyrittäjiksi.

Alilaskutustapauksissa jäsenyritysten asiakaspalvelu ottaa aina yhteyttä kevytyrittäjään ja varmistaa, ymmärtääkö hän olevansa kevytyrittäjä ja onko kevytyrittäjyys oma valinta, sekä ymmärtääkö kevytyrittäjä oikeutensa ja velvollisuutensa. Lisäksi kevytyrittäjälle kerrotaan toimialan keskimääräinen laskutustaso. Erityisen alttiita väärinkäytöksille ovat ulkomaalaiset kevytyrittäjät. Heille kerrotaan, minkä viranomaistahojen puoleen he voivat kääntyä sekä pyritään tukemaan heitä löytämään toinen toimeksiantaja.

Toimenpide on poikkeuksellinen, sillä yrittäjätyössä hinnoittelun määrittää yrittäjä itse.

–  Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella rakennusalalla työperäinen hyväksikäyttö on valitettavan yleistä, joten katsoimme toimenpiteen tarpeelliseksi. Vähimmäistuntihinnoittelulla pääsemme tarttumaan mahdollisiin hyväksikäyttötapauksiin sekä opastamaan mahdollisesti alilaskuttavia käyttäjiä, Uusi työ ry:n puheenjohtaja Saija Hellstén perustelee.

Lue koko tiedote Uusi työ ry:n sivuilta.

Uusi työ ry on kevytyrittäjyyspalvelujen toimialajärjestö sekä itsensätyöllistämisen ja kevytyrittäjyyden edistäjä ja puolestapuhuja. Edistämme toimialan ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä sekä kevytyrittäjien ja itsensätyöllistäjien yhteiskunnallista asemaa.

Eezy Kevytyrittäjät on yksi Uusi työ ry:n perustajajäsenistä. Jäsenyrityksenä olemme sitoutuneet noudattamaan yhdistyksen eettisiä ohjeita. Ohjeiden mukaisesti huomioimme toiminnassamme mm. lainsäädäntöön, viranomaisvelvoitteisiin, palkanmaksuun, tiedon jakamiseen sekä väärinkäytöksiin liittyviä asioita.

Tutustu myös:

Uusi työ ry: Valekevytyrittäjyys ja toimeksiantajien piittaamattomuus kitkettävä rakennusalalta

Tutkimus: Kevytyrittäjien mielestä YEL-uudistus vaarantaa toimeentulon