Kevytyrittäjä ja alv
Alv eli arvonlisävero on kulutusvero, jota peritään lähes kaikista tuotteista ja palveluista. Arvonlisävero on ensisijaisesti kuluttajille suunnattu vero, joka alv-velvollisten yritysten tulee lisätä hintoihinsa. Yritykset saavat sen sijaan vähentää tekemistään ostoista alv:n. Kevytyrittäjän ja alv:n suhteen on tilanne kuitenkin erilainen. Asioiden selkeyttämiseksi avaamme kevytyrittäjän arvonlisäverotusta hieman.
Mikä on alv?
Alv eri arvonlisävero on lähes kaikista myytävistä tuotteista ja palveluista perittävä kulutusvero, jota olet varmasti itsekin maksanut. Arvonlisävero tulee kuluttajille myytäessä sisällyttää myyntihintaan, mutta saamassasi kuitissa tämä on eriteltynä.
Yritysten näkökulmasta alv toimii hieman erilaisella tavalla, sillä sen tarkoituksena on kuluttajan, eikä yrityksen itsensä verottaminen. Alv-velvolliset yritykset joutuvatkin lisäämään myymiensä tuotteiden ja palveluiden hintoihin alv:n, joka tilitetään valtiolle.
Yritys pystyy kuitenkin vähentämään valtiolle tilitettävistä arvonlisäveroista itse maksamansa alv:t. Näin ollen yrityksen myynneistä perimästä alv:sta vähennetään yrityksen itsensä tekemät, alv-vähennyskelpoiset ostot ja hankinnat.
Onko kevytyrittäjä alv-velvollinen?
Y-tunnuksellisena yrittäjänä alv-velvollisuus määräytyy yksinkertaisesti liikevaihdon perusteella. Mikäli vuotuinen liikevaihto ylittää 15 000 euroa, on yrittäjän ilmoittauduttava alv-rekisteriin alv-velvolliseksi ja lisätä laskutettavaan summaan arvonlisävero.
Kevytyrittäjänä lähettämiisi laskuihin lisätään alv heti toimintasi aloittamisesta lähtien. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että käyttämäsi kevytyrittäjäpalvelu on alv-velvollinen, vaikka oma liikevaihtosi ei ylittäisikään 15 000 euroa vuodessa. Laskutus tapahtuu käyttämäsi kevytyrittäjäpalvelun y-tunnuksen kautta, minkä vuoksi heidän liikevaihtoaan käytetään arvonlisäverovelvollisuuden määrityksessä.
Arvonlisäveron alarajahuojennus pienellä liikevaihdolla
Suomessa alv-velvollisuus alkaa 15 000 euron liikevaihdosta, mutta alle 30 000 euron liikevaihdolla olet oikeutettu alv-alarajahuojennukseen. Mikäli olet ilmoittautunut yrittäjänä alv-rekisteriin, mutta liikevaihtosi jää alle 15 000 euroon, saat täyden alv-alarajahuojennusen. Tätä suuremmilla, mutta alle 30 000 euron liikevaihdolla, saat osan Verohallinnolle tilittämästäsi alv:sta takaisin.
Kevytyrittäjänä sinulla ei ole omaa y-tunnusta, joten et ole virallisesti yrittäjä. Tästä syystä et voi myöskään hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta.
Alv-ilmoitus
Suomessa on käytössä kolme eri alv-verokantaa, jonka lisäksi on olemassa myös tiettyjä arvonlisäverosta vapautettuja aloja ja erikoistilanteita. Kevytyrittäjänä tai yrittäjänä toimiessasi, sinun tulee tuntea omalla toimialallasi käytössä oleva arvonlisäverokanta, jotta voit käyttää laskuissasi oikeaa verokantaa.
Esittelemme seuraavaksi lyhyesti Suomessa käytössä olevat verokannat, ja joitain niiden alle kuuluvia tavaroita ja palveluita. Voit tarkistaa alv-kannat ja niiden alaisen toiminnan sekä niihin liittyvät käytännöt Verohallinnon sivuilta
- Yleinen verokanta myytäville tuotteille ja palveluille on 25,5 %. Tämän alle kuuluvat oletusarvoisesti lähes kaikki toimialat.
- Alennettua 14 % alv-verokantaa peritään elintarvikkeista, ravintola- ja ateriapalveluista sekä rehuista, pois lukien alkoholijuomat ja tupakkatuotteet.
- 10 % alennettu alv-kanta koskee muun muassa majoituspalvelua, kulttuuritilaisuuksia, kirjoja, lääkkeitä sekä monia muita tuotteita ja palveluita.
- Nollaverokannan alaista on EU-alueen ulkopuolelle suuntautuva vienti, yleishyödyllisille yhteisöille kohdistuva jäsenlehtien painosten veroton myynti, joidenkin vesialusten myynti, vuokraus ja rahtaus sekä monet muut kansainväliseen kauppaan liittyvät myynnit. Myös esiintymiset ovat pääsääntöisesti nollaverokannan alaisia.
Kevytyrittäjä, muista nämä asiat alv:sta:
- Käyttäessäsi kevytyrittäjäpalvelua, lisätään laskutukseesi automaattisesti alv.
- Selvitä oman alasi käytössä oleva alv-verokanta. Tiedon tästä löydät Verohallinnon sivuilta.
- Et voi vähentää laskuttamaasi arvonlisäveroa kevytyrittäjänä.
- Kevytyrittäjänä sinun tulee huomioida alv työsi hinnoittelussa, sekä sisällyttää ALV kuluttajille myytävien palveluiden ja tuotteiden hintaan jo tarjousvaiheessa tai hinnastossa.
Voit lukea lisää arvonlisäverosta ja verotuksesta Usein kysytyt kysymykset -sivumme kohdasta “Arvonlisävero”.