Yhä useampi haluaa aloittaa oman liiketoimintansa, mutta ei vielä tiedä miten. Olipa kyseessä itsensä työllistäminen omaa palvelua myymällä, pitkään suunnitellun yritysidean kokeilu käytännössä tai jotain muuta, kyseessä on tärkeä valinta. Toiminnan aloittamisen sekä asiakkaiden laskuttamisen edellytyksenä on joko yrityksen perustaminen tai kevytyrittäjäksi ryhtyminen.
Kevytyrittäjyys ja yrityksen perustaminen eroavat toisistaan lähes kaikilla osa-alueilla, mutta täyttävät lopulta saman tarkoituksen. Itsensä työllistäminen ja oman liiketoiminnan aloittaminen kiinnostavat monia, mutta yrittämisen edellytykset eivät ole kaikkien tiedossa. Monissa tapauksissa kevytyrittäjyys on yksinkertaisempi vaihtoehto.
Mitä yrityksen perustaminen vaatii?
Yritystä perustettaessa ensimmäisenä täytyy valita sopiva yritysmuoto. Suosituin yritysmuoto Suomessa on osakeyhtiö. Useat aloittelevat yrittäjät kuitenkin valitsevat tätä yksinkertaisemman toiminimen. Osakeyhtiön perustaminen ei enää vaadi alkupääomaa, mutta tuo yrittäjälle lisätyötä ja kustannuksia tarkempien kirjanpitovelvoitteiden myötä.
Yrityksen perustaminen alkaa perustamisilmoituksen tekemisestä ja maksamisesta verottajalle sekä PRH:lle eli Patentti- ja Rekisterihallitukselle. Ilmoitus on mahdollista tehdä verkossa tai paperisena, paperisen ilmoituksen ollessa hieman hintavampi. Yritysmuodosta riippuen, liiketoiminnan aloittaminen saattaa onnistua lyhyelläkin aikavälillä.
- Yrityksen perustaminen edellyttää perustamisilmoituksen tekemisen PRH:lle
- Yrittäjä on kirjanpitovelvollisuuden alainen, ja joutuu valitsemastaan yritysmuodosta riippuen huolehtimaan yritykselleen yhden- tai kahdenkertaisen kirjanpidon
- Yrittäjä huolehtii itse kaikista vakuutuksista, säännöllisistä ilmoituksista ja erilaisista maksuista
- Yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen liikevaihdon ylittäessä 20 000 euroa vuodessa.
Vaihtoehtona kevytyrittäjyys
Kevytyrittäjyys on hiljattain yleistynyt tapa aloittaa itsensä työllistäminen tai oman liikeidean tuominen eloon. Kevytyrittäjyyden tarkoituksena on mahdollistaa oman työn tai tuotteen myyminen ilman yrityksen perustamista.
Kevytyrittäjyyden aloittaminen on huomattavasti helpompaa. Laskuttaminen ja maksusivujen luonti on mahdollista heti, kun kevytyrittäjä on tunnistautunut palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelu saa verokortin automaattisesti verohallinnon kautta, joten sitä ei tarvitse toimittaa erikseen.
Kevytyrittäjä ei myöskään joudu huolehtimaan byrokratian tai verotuksen hankaluuksista, eikä käyttämään aikaa tai rahaa kirjanpidon järjestelyyn. Koska kevytyrittäjä ei ole virallisesti yrittäjä, ei hän joudu huolehtimaan ennakkoveron maksusta, arvonlisäverosta tai muista vastaavista murheista, joita yrityksen perustaminen tuo tullessaan. Palvelusta nostettu raha maksetaan palkkana ja palkasta tehdään kevytyrittäjän puolesta kaikki tarpeelliset ennakonpidätykset verokortin perusteella.
Tapaturma- ja vastuuvakuutukset ovat kevytyrittäjälle yhtä tärkeitä kuin yritystä perustettaessa. Kevytyrittäjä ei kuitenkaan joudu itse huolehtimaan näistä, sillä kevytyrittäjäpalveluiden hintaan yleensä sisältyvät tarpeelliset vakuutukset.
- Kevytyrittäjä ei joudu itse huolehtimaan kirjanpidosta
- Kevytyrittäjäpalvelun hinta sisältää yleensä tarvittavat vakuutukset
- Laskuttamisen aloittaminen tai maksusivujen luonti on kevytyrittäjänä mahdollista jo muutamassa minuutissa
- Kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto kausiluontoiseen toimintaan esimerkiksi kesälomalla, sillä palvelu ei maksa mitään, ellei sen kautta laskuta lisää
- Laskutettaessa Eezyn kautta, kevytyrittäjä ei ole arvonlisäverovelvollinen, vaikka laskutettavia kertyisi yli 20 000 euron edestä
Milloin kevytyrittäjyys on paras valinta?
Kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto myös sivutoimisen työn tekemiseen. Tällöin työajan pystyy käyttämään tehokkaasti ilman murehtimista verottajasta tai byrokratian rattaiden hitaudesta. Myös palkanmaksu ja verotus hoituvat täysin samaan tapaan kuin päätoimisessa työssä, kunhan veroprosentti on riittävän korkea.
Myös paperitöistä, erilaisista ilmoituksista ja maksuista huolehtiminen on kevytyrittäjän helpompaa. Jopa toiminimen perustaminen ja ylläpito velvoittavat kirjanpitoon, joka on pois laskutettavasta ajasta. Eezy huolehtii tällaisista asioista kevytyrittäjän puolesta.
Kevytyrittäminen sopii myös kausittaiseen yrittämiseen paremmin kuin yrityksen perustaminen. Kevytyrittäjälle ei kerry minkäänlaisia kustannuksia mikäli hän ei laskuta työstään. Jo perustetun yrityksen sulkeminen määräajaksi on yleensä vaikeampi prosessi.
Milloin yrityksen perustaminen kannattaa?
Mikäli tarkoituksena on palkata työntekijöitä, on yrityksen perustaminen lähes välttämätöntä. Kevytyrittäjänä on puolestaan helppoa myydä omia palveluita ja tuotteita. Yrityksen perustaminen on välttämätöntä myös siinä tapauksessa, jos liiketoiminnalle halutaan useampi omistaja, ja toimintaan halutaan sijoittaa heti aluksi runsaasti pääomaa.
Kevytyrittäjänä toiminnan omistuksen jakaminen ja toimintaan sijoittaminen eivät onnistu yhtä helposti. Tästä syystä kevytyrittäjyys on paras vaihtoehto yksin liiketoimintaansa harjoittaville.